- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Wie op zoek is naar het perfecte ritsscreen kan niet om de buitenzonweringsweefsels van de groep Mermet heen. Of je nu voor de Sergé versie van Copaco of Helioscreen kiest, of voor de Satiné 5500 van Mermet in Frankrijk, allemaal zijn ze uiterst geschikt voor ritstoepassingen. En dat is niet toevallig. De Mermet groep heeft een heuse testafdeling voor confectie in huis. Daarmee verwerven ze de ervaring en het inzicht om de weefsels zo te maken dat ze perfect zijn voor de meest populaire zonweringstoepassing van dit moment: de zipscreen.
Bij Mermet worden de weefsels tot het uiterste getest. Vooraleer een stof op de markt wordt gebracht, is ze tot in detail bekeken en beoordeeld op alle belangrijke aspecten. Een van de eerste vragen die in dat proces wordt gesteld, is of het weefsel goed confectioneerbaar is en compatibel met de meest gebruikte confectieafwerkingen. Zo ja, dan maakt het bedrijf doeken in verschillende afmetingen en worden deze beoordeeld op een testwand. Voor buitenzonwering wordt dat uiteraard buiten gedaan en onder diverse weersomstandigheden.
Ook bij Memet weten ze dat er in Nederland nogal wordt geklaagd over het wisselvallige weer met de ene week herfsttemperaturen en de volgende week warm zomerweer. Maar het stelt het bedrijf daarom wel in staat om te zien hoe het doek zich onder die verschillende omstandigheden gedraagt in vergelijking met andere doeksoorten. Echter, het stopt niet bij de goede resultaten op de testwand. Het laboratorium beproeft tegelijkertijd de sterktes en zwaktes: men trekt en sleurt aan het weefsel om het te doen breken en scheuren. Het wordt uren belicht door felle Xenonlampen en tot slot zelfs in brand gestoken. Zo komt essentiële informatie aan de oppervlakte die uiteindelijk de schermbouwers helpt bij het kiezen van de juiste bovenbuis en de ideale onderlat. Verder wordt goed nagegaan hoe het doek beschermt tegen warmte en schittering en hoe het doorzicht naar buiten wordt gevrijwaard. Daarvoor worden zowel metingen in huis als bij onafhankelijk laboratoria gedaan.
De resultaten worden bovendien nog eens gepeerreviewd, zoals dat heet, door de Europese Zonweringsorganisatie ES-SO. Eens goedgekeurd komen ze in de ES-SO databank ES-SDA (www.es-so-database.com). Je kunt dus eigenlijk zeggen dat het ontwerpen van weefsels misschien wel gezien kan worden als het bedrijven van wetenschap! Telkens weer merkt Mermet uit de testen dat de Sergé en Satiné doeken dankzij de kern van glasvezel zeer sterk zijn en strak en stabiel op het zipscreen hangen. Bovendien bieden ze een perfect compromis tussen doorzicht, daglichtfiltering en privacy.
Er is ook nog eens volop keuze voor de gebruiker, want alles bij elkaar opgeteld zijn er meer dan 140 kleuren om uit te kiezen in de collecties van Mermet France, Copaco en Helioscreen. Vele hiervan zijn beschikbaar in verschillende breedtes om het snijverlies tot een minimum te beperken.
De Mermet groep is verder volop bezig om tegen begin 2025 een gezamenlijk aanbod Sergé weefsels op de markt te brengen. Op dit eigenste moment ondergaan die nieuwe weefsels en kleuren alle eerdergenoemde testen om er zeker van te zijn dat elke klant de topkwaliteit krijgt die die gewend is. De conclusie? Mermet doet er alles om zowel de confectioneur, de schermfabrikant áls de eindklant tevreden te houden!