Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Markiezen Nederland: ‘Van noodzakelijk kwaad naar pure luxe’
Aluminium markiezen bij een woonhuis. Techniek van nu, gecombineerd met een nostalgische sfeer.

Markiezen Nederland: ‘Van noodzakelijk kwaad naar pure luxe’

Johan Hol heeft zich samen met collega Aart van den Berg en hun team van Markiezen Nederland ten doel gesteld om Nederland een beetje fraaier te maken. “Weet je wat fijn is”, zegt Hol. “We produceren niet alleen met veel plezier onze markiezen, maar onze klanten passen echt bij ons. Onze dealers verkopen de markiezen met hetzelfde plezier als wij ze maken. Dat maakt dat we graag een stap harder lopen.” 

Eigen poedercoatafdeling en CNC-machine

De komst van een eigen poedercoatafdeling voor de aluminium profielen en een CNC-machine toont aan dat het menens is in Culemborg. Markiezen Nederland wil wendbaar blijven, juist onder omstandigheden die zwaarder zijn. “Kijk alleen maar naar de gevolgen van corona wereldwijd. Hele logistieke ketens zijn daardoor omgevallen en levertijden zijn sterk opgelopen. Tegelijk hebben we een ongekende toename in de populariteit van zonwering gezien. Mensen gingen zich richten op de eigen omgeving, knapten het huis en de tuin op en wilden thuis genieten. De zonweringen waren dus niet aan te slepen! Door zoveel mogelijk in eigen beheer te doen en voldoende voorraad te hebben, kunnen wij als Markiezen Nederland wel blijven werken met normale levertijden, waar andere dat vaak niet kunnen. Dat is voor de dealer ook fijn: die heeft een leuke opsteker naar de consument. Die kijkt minder naar de prijs en meer naar de beschikbaarheid. Simpele marktwerking is het eigenlijk.” 

Markiezen zijn een al heel oude oplossing om bederfelijke koopwaar te beschermen tegen de zon.

De ‘moeder aller beweegbare zonweringen’

Johan Hol geeft zijn visie op de zonweringgeschiedenis. “De markies was in het verre verleden de eerste vorm van bedienbare zonwering. Tot die tijd deden mensen het vooral met lappen voor de ramen, of met doeken die aan de gevel werden vastgemaakt en aan de voorzijde op stokken rustten. Allemaal geïmproviseerde constructies die met name in het binnenstedelijke gebied bij winkels werden toegepast. Het opbouwen en afbreken elke ochtend en elke avond was een minder leuke klus voor de winkelier. Je ziet dit soort zelfbedachte oplossingen nog steeds wel, maar vooral in derdewereldlanden. Hoe fijn moet het zijn geweest toen een slimme timmerman – of is het misschien een zeilmaker of een zadelmaker geweest – op het idee kwam om doek te spannen op een inklapbaar frame? Bedienbare zonwering werd geboren en het kind heette ‘markies’. Wie zonwering wilde hebben die langer dan een seizoen meeging, investeerde in een markies. En het werkte!” 

“Dankzij onze hang naar nostalgie staat de markies van toen vandaag de dag te boek als een authentieke zonwering, een sieraad aan de gevel”, meent Johan Hol. “Logisch toch? Er valt vormtechnisch namelijk veel meer te beleven aan een markies dan aan een andere zonwering. De keuze wordt nu vooral gemaakt uit luxe-overwegingen. Dat de huidige markies met hightech materialen wordt gemaakt, is een mooie zekerheid die je erbij kunt verkopen. Maar geloof me, de consument is op het moment dat je dat meedeelt toch al verliefd geworden.”   υ

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?