In tijden van woningnood zijn compacte, maar goed uitgeruste woonruimtes zeer populair. Maar niet altijd is de zoektocht een zonbescherming, die ook zo compact is, eenvoudig – zeker niet, wanneer deze zowel kwalitatief hoogwaardig als optisch aantrekkelijk moet zijn. Zo zocht een eigenaar van een appartement in Duitsland voor zijn terras van 15 vierkante meter lang naar een cassettescherm met een rechtlijnig design. Met het kubistische zonnescherm Smaila van weinor vond hij een hoogwaardige zonwering.
Om de bewoners een zo groot mogelijk genot van het buitenleven te bieden heeft de gevel van het moderne, in 2020 gebouwde appartementencomplex in Halle an der Saale naar het westen gerichte terrassen en balkons. Maar met name hier schijnt de zon overdag zeer lang waardoor het in de zomermaanden erg warm kan worden. Daarom bezocht de eigenaar van een appartement in het uit 14 appartementen bestaande complex de vakhandelaar en expert op het gebied van zonbescherming, Rofupa in Halle. Kai Pitzschke, directeur van het bedrijf, adviseerde hem het cassettescherm Smaila van weinor; een hoogwaardige zonwering, die dankzij zijn compacte vorm ook uitstekend geschikt is voor compacte terrassen.
‘’Het cassettescherm valt niet alleen in de smaak met zijn moderne kubistische design”, legt Kai Pitzschke uit, ‘’Maar het beschikt bovendien over de modernste techniek op het gebied van zonneschermen, zoals een opwaaiblokkering en de zeer stille weinor LongLife arm met belastbare hightech-band.’’ In ingerolde toestand rusten doek en techniek veilig in de cassette. Door zijn consequent doorgevoerde kubistische design smelt de cassette letterlijk samen met de metalen constructie van de bovenliggende balkons en voegt zich zo harmonieus in het totale beeld. Met de handzender kan het zonnescherm bovendien heel eenvoudig worden in- en uitgerold.”
Naast het design hechtte de eigenaar veel waarde aan de duurzaamheid van zijn zonbescherming. Ook hier kon de vakhandelaar met overtuigende argumenten scoren. De poedercoating van het cassettescherm gebeurt in eigen systemen van de fabrikant en waarborgt hiermee ook bij latere uitbreidingen, zoals zijschermen, dezelfde kleur met identieke mate van glans. De ruime selectie kleuren met meer dan 200 framekleuren maakte het mogelijk om precies dezelfde grijze kleur te vinden als de metalen constructie van de bovenliggende balkons, zodat het lijkt alsof alles één geheel is.
Voor speciale UV-bestendigheid en duurzaamheid is het zonweringdoek spinbad-geverfd. Dit betekent dat het kleurpigment al tijdens het spinproces in de vezel is aangebracht. Anders dan bij garen- of stukverven, waarbij het bestaande materiaal achteraf wordt geverfd. Uit circa 170 doekdessins zochten de eigenaars de puristische effen grijze kleur uit, die past bij het frame van het zonnescherm en de kleuren van het complex. Nu vormen zonnescherm en doek het subtiele kader, waarin de kleurrijke terrasmeubels zeer goed tot hun recht komen.
Om twee vliegen in één klap te slaan, kozen de eigenaars voor een variant met geïntegreerde ledspots. Deze verspreiden een sfeervol, direct gericht licht en kunnen zelfs worden gedimd met de afstandsbediening. Zo veranderde het terras in een buitenkamer, die tot laat in de avond kan worden gebruikt.
Met de nieuwe zonbescherming kwam er behaaglijkheid en de flair van textiel op het terras. Tegelijkertijd kreeg het zitgedeelte buiten meer privacy ten opzichte van de bovenliggende balkons. Het gezin is ieder geval erg blij dat ze nu nog meer buiten kunnen zijn. En ook de goed verzorgde potplanten zijn veilig beschermd tegen teveel zonlicht.