- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Zowel op de beurs EquipBaie in Parijs, als op BAU 2019 in München heeft ROMA de nieuwe zipSCREEN.2 met volledig geïntegreerde LED verlichting getoond. In de meest volledige uitvoering komt er alleen een extra voedingskabel voor de led-verlichting uit de screen. Verder verschilt de zipSCREEN.2 niet van de reguliere uitvoering zonder verlichting.
De trafo en io ontvanger waarmee de verlichting ook kan worden gedimd, worden in de onderrevisie van de screen geïntegreerd. Voor onderhoud of reparatie zijn ze dus heel eenvoudig van onderen bereikbaar. “Over de veelvoud aan mogelijke lichtkleuren heeft ROMA nog geen ei gelegd”, aldus directeur Toon van Osta van ROMA Benelux. “De eerste peilingen onder vakspecialisten en eindgebruikers geven aan dat het witste licht sowieso een must is.” De mogelijke kastmaten van de zipSCREEN.2 met led-verlichting zijn Quadro 130 en 150 mm. De maximale breedte van 6000 mm die voor de reguliere zipSCREEN.2 geldt, is ook voor de versie met led-verlichting mogelijk.
ROMA Heeft een veiligheidsoplossing voor Franse balkons ontwikkeld, die in buitenjaloezieën en rolluiken voor in- en opbouw kan worden geïntegreerd. Franse balkons worden meestal met een hekwerkje beveiligd, maar ROMA gebruikt daarvoor een dikke glasplaat. Om deze glasplaat te bevestigen, wordt achter de productgeleider een extra, zeer dikwandige aluminium geleider geplaatst. Bij bepaalde afmetingen en windbelastingen wordt deze geleider met wel acht schroeven per meter bevestigd. De glasplaat kan na de montage van de extra geleider en rolluik of buitenjaloezie – en eventueel stucwerk – worden geplaatst. Dat betekent tevens dat de plaat bij eventuele beschadiging kan worden gewisseld, zonder dat rolluik of buitenjaloezie hoeven te worden gedemonteerd.
De glazen borstwering voor Franse balkons toegepast bij een woning.
De beveiliging van een Frans balkon moet begrijpelijkerwijze aan strenge veiligheidsnormen voldoen en daarom ook zijn voorzien van een certificaat. Zelfs een afwerkstrip, die met dubbelzijdig plakband op de glasplaat wordt gekleefd, moet worden meegeleverd. Deze strip moet namelijk verhinderen dat de glasplaat bij een calamiteit versplintert. Om bij een geopend balkon insecten te weren, kan in de speciale geleider een vliegenhor worden aangebracht. De minimale spleet van 40 mm tussen de onderzijde van de hor en de bovenzijde van de glazen balustrade wordt dan afgedicht met een borstel.
“Met deze oplossing heeft ROMA zijn rolluiken en buitenjaloezieën geschikt gemaakt voor Franse balkons en hoger gelegen deuren”, aldus Van Osta. “Daarmee hebben we nog een sterkere positie voor de toekomst verworven!”
De glazen borstwering voor Franse balkons.
De energiediscussie wordt op dit moment volop gevoerd, niet in de laatste plaats omdat de overheid alle zeilen moet bijzetten zodat Nederland aan de Urgenda-doelen kan voldoen. “ROMA is klaar voor de nieuwe energienormen (BENG) in 2020”, aldus Toon van Osta. “En ook voor passiefbouw hebben wij alle mogelijkheden om rolluiken, screens en buitenjaloezieën te integreren in nieuwbouw of bij renovatieprojecten.” De focus van architecten zal al in 2019 richting inbouwmogelijkheden gaan, voorspelt Van Osta. “ROMA heeft daar al heel veel ervaring mee, omdat inbouw in thuisland Duitsland en een aantal omringende landen al sinds jaar en dag wordt toegepast. Nederland zal hier echt een inhaalslag moeten maken, waar België al aardig mee bezig is!”
Roma rolluiken, screens en buitenjaloezieën kunnen substantieel bijdragen aan energiebesparing.
ROMA Benelux heeft een perceel van ruim 3.500 m² aangekocht voor uitbreiding van zijn vestiging in Zevenbergen. “Je kunt de buurman maar één keer kopen”, aldus Toon van Osta. “Daarom hebben we meteen toegeslagen! De eerste ontwerpen voor uitbreiding van onze vestiging met kantoorruimte, showroom en opslagcapaciteit zijn inmiddels al klaar.”
Ook ROMA Frankrijk is in Obernai bij Straatsburg behoorlijk aan het uitbreiden. Hier wordt een splinternieuwe productiehal van 10.000 m² gebouwd. ROMA wordt tot deze uitbreiding gedwongen omdat op de Franse markt alleen maar producten mogen worden voorgeschreven, die in Frankrijk worden geproduceerd. Om het marktaandeel in Frankrijk te laten groeien, is uitbreiding dus noodzakelijk.
In Rostock in thuisland Duitsland is – net als in Zevenbergen – de buurman uitgekocht. De ruime hal waar voorheen windmolens werden gebouwd, is al ingericht. ROMA kampte in Rostock al enige tijd met plaatsgebrek en huurde daarom elders extra bedrijfsruimte. Dat was evenwel niet ideaal voor de routing in de fabriek.
De hoofdvestiging in Burgau is medio 2018 uitgebreid met een nieuwe expeditiehal van 12.000 m² en een aantal nieuwe hallen voor de productie en assemblage van de PURO.2. Hierdoor is de oude expeditiehal vrijgekomen voor screenproductie. Door een groot magazijn, zaagafdeling, een eigen poedercoaterij en vijf hypermoderne assemblagelijnen is de productiecapaciteit verhoogd tot maar liefst 700 screens per dag. Inmiddels al zeventien jaar is directeur Toon van Osta van ROMA Benelux gemiddeld een keer per maand bij ROMA KG in Burgau voor vergaderingen en overleg. “Elke keer als ik er kom, verbaas ik me weer over de vernieuwingen en nieuwbouw die er voortdurend plaatsvindt. De 63-jarige directeur-eigenaar Roland Thoma van ROMA investeert op grote schaal om de explosieve groei van ROMA mogelijk te maken. Ingehaald worden door zijn succes is iets wat deze man niet gaat gebeuren!”
De vestiging van ROMA in Rostock.
De huidige vestiging van ROMA Benelux in Zevenbergen die binnenkort wordt uitgebreid
De vestiging van ROMA Frankrijk in Obernai.
Tekst: Thijs Pubben Beeld: ROMA
Uitgelichte afbeelding: Tekst: Thijs Pubben Beeld: ROMA