- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Dat de invloed van het energieverbruik van gebouwen voor verwarming en koeling op het milieu en het klimaat aanzienlijk is, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Maar liefst veertig procent van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen komt voor rekening van de gebouwde omgeving. Om de doelstellingen van Kyoto te halen, is het daarom essentieel om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Doekfabrikant Mermet doet zijn best om daaraan een steentje bij te dragen. Het nieuwste product dat de Franse doekproducent daarvoor op de markt brengt, is een bijzonder screendoek met een variabele weving: Screen Progress.
Screendoeken hebben een dubbel effect. In de eerste plaats zorgen ze voor een lager energieverbruik omdat verwarming, airconditioning en kunstlicht minder intensief hoeven te worden gebruikt. In de tweede plaats zorgen ze ervoor dat mensen zich binnen in gebouwen beter voelen doordat de temperatuur aangenamer is en optimaal gebruik wordt gemaakt van daglicht. Vooral dat laatste effect mag niet worden onderschat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daglicht het welbevinden van mensen bevordert en de productiviteit en het leervermogen doet toenemen.
Screendoek is dus een effectief middel om zon en licht te weren of juist toe te laten. Dat ook in screendoek nog nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn, bewijst Mermet met Screen Progress. Dit screendoek voor binnen heeft een openheidsfactor die varieert van 3 tot 17%.
Om lichthinder en schitteringen met screens te bestrijden, worden normaalgesproken donker gekleurde doeken met een lage openheidsfactor geadviseerd, die een lage lichtdoorlatendheid (Tv < 10%) hebben. Een dergelijk screendoek laat echter weinig daglicht door, waardoor kunstlicht nodig zal zijn om de achterliggende ruimte te verlichten.
De innovatie die Screen Progress van Mermet biedt, is een doek met een geleidelijk veranderende dichtheid. Daarmee heeft Mermet één oplossing voor drie problemen willen ontwikkelen: minder lichthinder en schitteringen, een uitstekend doorzicht en meer natuurlijk daglicht binnen. Dat alles in combinatie met de energiebesparende eigenschappenvan screens.
Afhankelijk van de ruimtelijke configuratie laat het screendoek Screen Progress natuurlijk licht binnen door het open geweven gedeelte. De lichtdoorlatendheid Tv van het meest open gedeelte van het doek ligt tussen de 17 en 34%, afhankelijk van de gekozen kleur van het doek. De lichtdoorlatendheid Tv van het meest gesloten gedeelte van het doek, bedoeld om teveel binnenvallend zonlicht en schitteringen in het interieur en beeldschermen te voorkomen, ligt tussen de 3 en 19%, afhankelijk van de gekozen kleur van het doek.
Het voorkomen van lichthinder (schitteringen) met behoud van een maximum aan binnentredend natuurlijk licht en een uitstekend doorzicht zijn de doelstellingen die Mermet zichzelf bij de ontwikkeling van Screen Progress heeft gesteld. Het doek kan gedurende de dag naar beneden blijven: overvloedig licht en schitteringen op de werkplekken worden voorkomen, terwijl natuurlijk licht gewoon in de ruimte kan binnentreden. Bijkomend voordeel als alle doeken naar beneden blijven, is dat het aanzien van het gebouw van buiten niet wordt verstoord.
• De toegepaste screens voldoen aan alle behoeftes van de gebruikers: het voorkomen van lichthinder (schitteringen), natuurlijk licht en behoud van doorzicht naar buiten.
• Verlaagd energiegebruik voor kunstlicht, terwijl het natuurlijke licht wordt gefilterd tot het gewenste niveau.
• Goede mate van transparantie.
• Harmonieus gevelbeeld van buiten.
• Op maat gemaakte doeken, afhankelijk van de behoeftes voor een bepaald gebouw. Keuze uit 22 kleuren uit de M-Screen collectie.
• Vormvast en duurzaam (getest middels 10.000 cycli, class 3 NF EN 13120), goede mechanische weerstand: perfect vlak hangend, zelfs bij doeken van grote afmetingen.
• Voldoet aan de standaard gezondheids- en veiligheidseisen die gelden voor publiek toegankelijke gebouwen.
Screen Progress kan in twee richtingen worden gebruikt: afhankelijk van de situatie en de wensen van de eindgebruikers kan het dicht geweven deel boven en het open geweven deel onder worden gebruikt of omgekeerd.
Als er sprake is van open kantoorruimtes en vliesgevels is het aannemelijk dat juist door de bovenkant van de ramen overlast ontstaat als gevolg van rechtstreeks binnenvallend zonlicht. Door het dicht geweven deel van Screen Progress bovenaan te plaatsen, wordt de kracht van het binnenvallende zonlicht significant gedempt en worden hinderlijke schitteringen en andere lichtoverlast voorkomen. Door het open geweven onderste deel kan voldoende daglicht blijven binnenvallen.
Als de kantoorplekken dicht bij het raam zijn en/of de ramen minder hoog zijn, wordt het open geweven deel van Screen Progress juist bovenaan geplaatst om de ruimte vanaf het plafond te verlichten, terwijl hinderlijke schitteringen en andere lichtoverlast op de werkplekken wordt voorkomen.