- General
- Product Information
- Propulsion & Steering
- Interior
- Exterior
- Roller Shutters
- Awnings & Canopies
Net zoals bij andere sectoren waar techniek de hoofdrol speelt, zijn technische vrouwen in de zonweringbranche dun gezaaid. En dat terwijl ook in onze sector de krapte op de arbeidsmarkt hoogtij viert: een goede monteur is goud waard. Waarom kiezen technisch opgeleide vrouwen zelden of nooit voor het beroep van zonweringmonteur?
Inge Hoekstra van De Groot Zonwering in Scheemda denkt te weten waarom dit is. “Het aandeel vrouwen dat een technische opleiding volgt is niet groot. Jonge vrouwen weten vaak niet dat er mogelijkheden zijn in de technische wereld. Ze worden er misschien niet op gewezen. Je moet er dan toevallig inrollen. Een ander probleem is dat veel technische opleidingen eerder aansluiten bij bedrijven in andere sectoren die meer voor de hand liggen, zoals de metaalsector. Onbekend maakt onbemind. Door over mijn eigen carrière te vertellen, hoop ik vrouwen te inspireren om onze kant op te komen. Want ze zijn er natuurlijk wel, vrouwen met gevoel voor techniek.”
Van uitschuifladder naar carrièreladder
In de jaren negentig heeft Inge Hoekstra een technische opleiding fietstechniek gevolgd. “Dat was een opleiding binnen het leerlingwezen, waarbij je naar school gaan combineert met werken, om meteen praktijkervaring op te doen. De techniek in gaan en met je handen werken was voor mij veel aantrekkelijker dan de hele dag op kantoor zitten. In 1996 ging ik werken bij de Zuidlarense fietsenzaak van De Groot. Naast de fietsenzaak had De Groot ook een zonweringbedrijf. Toen er een keer een monteur was uitgevallen en de nood aan de man was, vroeg hij me mee om te monteren. Dat was een keerpunt in mijn leven! Ik merkte dat werken in de zonwering eigenlijk leuker was dan in de fietsenbranche. Het verschil tussen mopperende klanten die een gerepareerde fiets komen afrekenen en klanten die je blij achterlaat, omdat je iets moois aan de gevel hebt gemaakt. Het zonweringvirus had me aangestoken.”
In de loop der jaren kreeg Hoekstra steeds meer affiniteit met zonwering en rolluiken. Een continu leerproces noemt zij het zelf. “In 2001 opende De Groot een zonweringzaak in Scheemda waar ik als fulltime zonweringmonteur kwam te werken. Het bleef niet bij monteren en repareren. Ik werd ingevoerd in alle bedrijfsprocessen, zoals administratie, inkoop, verkoop en inmeten. Toen het pensioen van De Groot naderde, kreeg ik de kans om de zaak over te nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken!”
Tillen doe je met je verstand
Of Inge Hoekstra weleens last heeft gehad van vooroordelen ten aanzien van vrouwen op technische plaatsen? “Ja natuurlijk! Dat heeft iedere vrouw in een technisch beroep. Je moet jezelf twee keer zo hard bewijzen, om mensen van je kwaliteiten te overtuigen.
Dat heeft me echter nooit gehinderd. We hebben er zelfs extra bekendheid door gekregen. Inmiddels spelen we zo’n belangrijke rol in de zonweringbranche in de regio dat mensen mij wel kennen.”
Een voor de hand liggende vraag is of zij ooit hinder heeft ondervonden van het fysieke verschil tussen mannen en vrouwen. “Ondanks het feit dat de fysieke gesteldheid van een vrouw verschilt van die van een man, heeft me dat nooit problemen opgeleverd”, aldus Hoekstra. “Heel simpel: tillen doe je niet alleen met je lichaam, maar vooral met je verstand. Wanneer iets te zwaar is voor een vrouw, ga er dan maar vanuit dat het ook voor een man te zwaar is. Verantwoord tillen hoort onderdeel uit te maken van iedere technische praktijkopleiding.”
Inge Hoekstra verricht in de rol van eigenaresse zeker niet alleen maar kantoorwerk. “Gelukkig niet. Je vindt mij nog regelmatig op de ladder. Ik zou ook niet anders willen. Natuurlijk veel minder dan eerst, maar het blijft je vak. Het leukste aan mijn werk is het contact met klanten en dat wil ik niet beperken tot alleen klanten in de showroom. Blije gezichten als het knikarmscherm voor de eerste keer uitdraait, of het rolluik voor de eerste keer naar beneden loopt. Daar doe ik het voor!”
Een lans breken voor dit mooie beroep
“Het is eigenlijk heel jammer dat technisch opgeleide vrouwen niet weten dat onze branche zo mooi is”, gaat Inge Hoekstra verder. “Natuurlijk is werken in een metaalbedrijf leuk als techniek je passie is, maar je hebt nauwelijks contact met klanten. Ik weet zeker dat technische vrouwen onze branche zouden omarmen als ze zouden weten hoe blij ze de klant maken door hun technische inzet. Daarom hoop ik dat vrouwen die nu een technische opleiding volgen hun voelsprieten eens willen gaan uitsteken in de zonweringbranche. Als het mij is gelukt, lukt het hen ook!”
Heeft zij overigens al nagedacht over bedrijfsopvolging, voor het moment zij zelf aan haar pensioen toe zal zijn? Een vraag waarop een verrassend antwoord volgt. “Ik sta op het punt om een gezinnetje te stichten. Ik ben namelijk zwanger! In november komt de baby. Of er dan een technisch kind in de wieg ligt, weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat ik, ongeacht of het een jongen of een meisje wordt, mijn kind alle kans zal geven om dit mooie bedrijf over te nemen, als het dat wil. Maar wel onderaan beginnen dan: op de ladder dus!”