- Allgemein
- Informationen zum Produkt
- Antrieb & Lenkung
- Innenbereich
- Äußeres
- Rollläden
- Sonnenschutz & Vordächer
Vera Venray verraste de vakwereld op Polyclose met de imposante terrasoverkapping Q Bull. “We hebben zowel van dealers als van collega-zonweringproducenten heel veel positieve reacties gehad”, vertelt een trotse Michèl Willemse. “Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee.”
De terrasoverkapping heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen, waaronder de halfvrijstaande glasdaken die tegen de gevel worden aangebouwd. Michèl Willemse zag de behoefte vanuit de markt, maar had niets met de vormgeving van de meeste van deze daken, halfvrijstaand of vrijstaand. “Persoonlijk houd ik niet van de schuine vorm van deze daken, vandaar dat we bij de Q Bull voor zuiver verticale en horizontale lijnen hebben gekozen. Zoals bij lamellenoverkappingen, maar die zitten dan weer in een hoger prijssegment. Bovendien zijn mensen vaak bang dat ze teveel licht uit huis zullen wegnemen als ze tegen de gevel worden aangebouwd. Dan is glas een goed alternatief. Met het dak op afschot in een kubistisch vormgegeven overkapping combineren we de sterke punten van beide opties.”
Willemse vertelt dat hij samen met zijn team natuurlijk ook naar vergelijkbare producten van andere producenten en leveranciers heeft gekeken. “Maar het mooie van een eigen overkapping als de Q Bull is dat we het ontwerp precies zo hebben kunnen vormgeven zoals we zelf willen. Denk bijvoorbeeld aan de vormgeving van de staanders. Bij sommige concurrerende producten vind ik ze persoonlijk te iel. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar door zelf een overkapping op de markt te brengen, hebben we alles precies zo kunnen maken zoals wíj het mooi vinden. Het helpt natuurlijk dat we eigen verkoop hebben. Daardoor staan we in nauw contact met de eindklant en voelen we beter aan wat hij of zij wil. Wij denken dat alle maten van de Q Bull nu in verhouding zijn en een optimaal totaalplaatje vormen.”
‘Wij’ is een woord dat Michèl Willemse vaak gebruikt als het over de Q Bull of over Vera Venray spreekt. Pratende over de zonweringwereld en zijn bedrijf ontpopt Willemse zich keer op keer als een bevlogen ondernemer. Maar ook een bevlogen ondernemer kan het niet alleen en daarom roemt Willemse zijn team bij Vera Venray, dat vol elan werkt aan de toekomst van het bedrijf. “We hebben een fantastisch team. Ze voelen de vibe en gaan daar in mee. We beleven een gezamenlijk avontuur dat voor iedereen een plezier moet zijn!”
“We zijn een relatief kleine speler”, zegt Willemse. “Wil je groter worden, dan moet je stappen – durven – zetten. Dat doen we, waardoor we stevig groeien.” Om de groei op te vangen, is Willemse met zijn team voortdurend bezig om de productie verder te stroomlijnen en efficiënter te maken. Trots laat hij zien wat er inmiddels alweer is veranderd sinds Z&R net na de zomer van 2018 in Venray op bezoek is geweest. Daaronder heel praktische oplossingen, zoals verschuifbare gereedschapsrekken bij de werktafels, rollenbanen, zodat producten gemakkelijk kunnen worden getransporteerd naar het volgende station en pneumatische liftmechanismen in de tafels om het product iets te kunnen optillen om gemakkelijker te kunnen schroeven en verpakken.
Daarnaast heeft Vera aan de overkant van de straat een tweede bedrijfspand verworven. “Dat geeft ons lucht”, verklaart Willemse. “Daar komt stallingsruimte voor onze bussen, opslag van voorraden en ruimte voor de expeditieafdeling, zodat we meer ruimte krijgen voor onze productieafdeling.”
Om de productie ook administratief te stroomlijnen, werkt Vera Venray met software van ISP Vision. “Dat past bij onze groeiambitie”, aldus Willemse. “Maar in onze werkwijze willen we ‘klein’ blijven. Niet bureaucratisch maar flexibel. We werken nauw samen met onze toeleveranciers om elkaar te versterken, maar ook met concullega’s in de regio. Natuurlijk zijn we elkaars concurrenten, maar als branchegenoten moeten we ook samen optrekken om er eerst voor te zorgen dat de koek groter wordt. De verdeling komt daarna wel. Ook in de concurrentie moet er een bepaalde balans zijn. Wederzijds respect, zonder iemand tekort te doen.”
De Q Bull wordt niet in Venray gemaakt. Voor de productie van de terrasoverkapping werkt Vera samen met een productiebedrijf in Helmond, vertelt Willemse. “Wij hebben goed naar de markt gekeken en ook onze dealers geraadpleegd om duidelijk te kunnen aangegeven waar we met deze overkapping naartoe wilden. Het productiebedrijf heeft onze ideeën vervolgens technisch uitgewerkt en zij zorgen ook voor de productie. Een samenwerking die uitstekend loopt, wat wordt bevestigd door de reacties op Polyclose en daarna: veel van onze dealers zijn enthousiast en er zijn al verschillende showroommodellen besteld.”
De Q Bull is leverbaar met een vrije overspanning tot 7 m breed, zonder tussenstijl. De maximale uitval is 4 m. De overkapping is standaard leverbaar in de kleuren wit, RAL 9010 structuur, antracietgrijs, RAL 7016 structuur en zwart, RAL 9005 structuur, en tegen meerprijs in elke RAL kleur naar wens. Behalve voor helder glas kan de eindgebruiker ook kiezen voor exclusief getint glas of voor een combinatie van beide. Om het plaatje compleet te maken, werkt Vera Venray ook nog aan een vrijstaande versie van de Q Bull.
Verschillende accessoires zijn of komen beschikbaar om de gebruiksmogelijkheden van de Q Bull verder te vergroten. Daaronder screens en glaswanden om open zijdes af te sluiten. Ook hier keuze uit helder of getint glas. De onderrails voor de glaswanden hebben aluminium inlegstrips voor een betere loop van de glaspanelen. Ook dubbel glas behoort tot de mogelijkheden. “Het maakt de Q Bull niet tot een volwaardige serre, want de koudebrug blijft bestaan”, benadrukt Willemse. “Maar dubbelglas zorgt wel voor een aangenamer verblijf onder de overkapping, niet alleen omdat het tocht- en waterwerend afsluit, maar ook omdat het geluidwerend is. Optisch is het ook fraai door de ranke profielen.” Een andere optie die in ontwikkeling is, is een glazen wand die bestaat uit een vaste ruit beneden en een beweegbare boven, die naar onderen kan bewegen om te openen en naar boven om af te sluiten.
Voor avondverlichting kunnen led-spots in de liggers en de voorlijst worden ingebouwd en er wordt gewerkt aan led-strips. Een andere optie is verwarming. Michèl Willemse denkt dan aan een infrarood plaatheater. “Een verwarming met een strakke uitstraling past mijns inziens het beste bij een strakke overkapping als de Q Bull.” De verwarming moet middels Somfy IO techniek worden bediend.
Daarnaast denkt hij aan een passende zonwering. “De Q Bull kan natuurlijk met een onder- of bovenliggende terrasoverkapping worden gecombineerd, zoals die door verschillende fabrikanten worden aangeboden, maar wij denken ook aan een lamellenzonwering. Smalle jaloezieën die in geleiders tussen de liggers van het dak worden gemonteerd. Een dergelijke oplossing past heel mooi bij de look die wij voor de Q Bull voor ogen hebben.” Voor de bediening van alle opties van de Q Bull is voor Somfy gekozen, om de bediening compatibel te maken met eventuele andere zonweringen.
De belangstelling voor het buitenleven is nog niet verslapt, constateert ook Michèl Willemse. “Er is een tendens richting ‘vast’: pergolazonweringen, overkappingen… Een terrasoverkapping met goede glazen wanden kan een groot deel van het jaar worden gebruikt en past dus perfect bij die tendens. Bovendien wordt verhuizen er door de problemen op de huizenmarkt in Nederland niet gemakkelijker op. Met een overkapping kan aan de eigen woonomgeving een impuls worden gegeven.”
Een overkapping vergt natuurlijk een behoorlijk investering, maar veel mensen zijn daartoe bereid, constateert Willemse. “Als branche kijken we misschien nog wel eens moeilijk tegen grote bedragen aan, maar de consument heeft dat er best voor over. Bovendien zijn de gebruiksmogelijkheden van een overkapping groot omdat ze – zeker als ze kan worden afgesloten met al dan niet geïsoleerde glazen wanden – een groot deel van het jaar kan worden gebruikt.”
“Het is leuk om er met de Q Bull een eigen product in dit segment bij te hebben”, besluit Michèl Willemse. “De overkapping is enthousiast ontvangen. We hebben al veel positieve reacties gehad, ook op Polyclose. Enkele concullega’s uit de zonweringwereld gaven aan zo’n dak zelf wel te willen hebben!”