Plattform für Sonnen- und Tageslichtsteuerung, Rollläden, Terrassenüberdachungen und Schranken
Een heerlijk fris huis bij deze temperaturen?

Ein herrlich frisches Haus bei diesen Temperaturen?

Hou de zon buiten en haal koelere nachtlucht binnen

Het blijft nog wel een paar dagen puffen en zweten met temperaturen boven de 30 graden. Leuk voor festivalgangers, maar minder plezant voor wie het binnenshuis maar niet afgekoeld krijgt. Teruggrijpen naar een airco lijkt misschien logisch, maar draagt er net toe bij dat we in de toekomst nog meer van dit soort hittegolven te verwerken krijgen. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen.

Goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd: opgelet in de zomer
Als de uitstoot van CO2blijft stijgen zoals nu zal het aantal ‘zomerdagen’ per jaar (met temperaturen boven de 25 graden) nog toenemen. We moeten dus met z’n allen ons steentje bijdragen om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goed isoleren en luchtdicht bouwen helpt daarbij. Alleen: bij deze warmte loop je het risico dat het binnenshuis te warm wordt en je die warmte – net door die goede isolatie – ook niet meer terug buiten krijgt.

Airco: oplossing of oorzaak?
Een airco op volle toeren laten draaien lijkt dan misschien logisch, maar ligt eigenlijk net mee aan de basis van het probleem.Aircotoestellen brengen wel koelte in je woning naar binnen, maar voeren ook de warmte af naar buiten. Het zijn ook echte energieverslinders, die de stijgende CO2-uitstoot en klimaatverandering net mee in de hand werken. Wist je dat een airco op volle toeren evenveel verbruikt als 3 strijkijzers? Zo krijg je een vicieuze cirkel want onrechtstreeks zorgen airco’s er dus voor dat er meer en meer hittegolven zullen voorkomen. Gelukkig bestaan er ook alternatieve oplossingen.

Zomerdagen

Hou de zon buiten
Het is even simpel als logisch: zorg ervoor dat de zon niet door de ramen naar binnen kan schijnen. Met grote ramen haal je dan wel veel daglicht in huis, maar als de zon er rechtstreeks op schijnt, zorgen die ramen binnenshuis letterlijk voor een ‘broeikaseffect’. Zonwering aan de buitenzijde van die ramen is dan de meest efficiënte oplossing, omdat je de zon tegenhoudt nog voor die het glas kan bereiken. Doekzonwering of screens hebben het voordeel dat je die toch steeds kan openen om (in de winter bijvoorbeeld) wél van de zonnewarmte te genieten. Bovendien kan je – in tegenstelling tot rolluiken – toch steeds naar buiten blijven kijken Zonwering houdt dan wel de zonnestralen tegen, maar niet je zicht of daglicht. Boven ramen op het zuiden kan trouwens ook een luifel soelaas bieden om de zon te weren.

Haal koelere nachtlucht binnen
Helemaal interessant wordt het als je die buitenzonwering combineert met intensief ventileren ’s nachts. Belangrijk is dan wel dat je grote hoeveelheden frissere nachtlucht kan binnen halen om je huis mee af te koelen. Door 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan, bijvoorbeeld. Of beter nog: via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van je ramen. Dankzij het ingewerktemuggengaas hou je zo bovendien insecten buiten en afgewerkt met aluminium lamellen, hebben ook inbrekers geen kans. Kwestie van veilig en in alle comfort te kunnen ventileren.

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Dadurch können wir die Nutzung der Website analysieren und die Nutzung der Website verbessern.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?