- Allgemein
- Informationen zum Produkt
- Antrieb & Lenkung
- Innenbereich
- Äußeres
- Rollläden
- Sonnenschutz & Vordächer
Zonwering beschut en bespaart
Op 21 maart is er de eerste ‘Global Shading Day’, een initiatief van ES-SO (de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie). Zeker nu de klimaatverandering onherroepelijk verder versnelt, speelt buitenzonwering namelijk een steeds belangrijkere rol om ook op warme dagen op een energiezuinige en toch comfortabele manier te kunnen wonen, werken, school lopen … kortom: leven.
Op 21 maart vieren we niet alleen het begin van de lente, maar ook de eerste ‘Global Shading Day’. Want met de eerste lentezon, loert ook het gevaar op oververhitting binnenshuis terug om de hoek. Gelukkig kan je daar met buitenzonwering perfect op anticiperen om het binnen ook op warme dagen comfortabel te houden. En ook in de strijd tegen de klimaatopwarming is het beter om te voorkomen dan te moeten genezen. Simpelweg door op een duurzame manier te verhinderen dat de zon vrij spel heeft op je ramen en je te snel naar airco moet grijpen om de binnentemperatuur onder controle te houden. Want dat zou je wel eens een heel gepeperde energiefactuur kunnen opleveren én het werkt de CO2-uitstoot zelfs in de hand.
Uit wetenschappelijk onderzoek van het internationaal gereputeerde studiebureau Guidehouse blijkt dat met dynamische of slimme zonwering tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden en 285 miljard euro kan bespaard worden. Dat is een potentiële energiebesparing tot 60% voor koeling van gebouwen tegen 2050. Niet onbelangrijk, als je weet dat gebouwen vandaag nog steeds de grootste energieslokoppen in Europa zijn, verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de broeikasgasuitstoot. Doen we niets, dan zal door de klimaatverandering en het toenemend aantal warme dagen en hittegolven het aantal gebouwen dat airconditioning nodig heeft, naar schatting met 60% stijgen. Want eens de warmte binnen zit, kan die in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen niet meer naar buiten.
Als ‘passieve koeling’ kan buitenzonwering in combinatie met nachtkoeling op een duurzame – en geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem ook op een intelligente – manier warmte en daglicht beheren. En dat is niet te onderschatten, als je weet dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Want daglicht maakt gelukkig, helpt ons te concentreren en te functioneren, maar te felle zon kan hinderlijk zijn en zelfs gevaarlijk voor ouderen bij oververhitting. Met de screens naar beneden of een luifel of schuifpanelen als buffer hebben de zonnestralen geen vrij spel op je ramen. Tegelijk heb je toch steeds daglicht binnen en behoud je het zicht naar buiten. Bovendien kan je ’s winters en in de tussenseizoenen nog altijd van de gratis zonnewarmte blijven profiteren (en zo flink besparen op stookkosten). Renson Screens zijn bovendien windvast en op elk type raam te monteren, bij nieuwbouw of vervanging van je ramen zelfs onopvallend ingewerkt in je gevel.
Overtuigd van het nut van buitenzonwering voor je bestaande woning, nieuwbouw of verbouwing? Ga langs bij een verdeler tijdens de Renson Days (24-26 maart). Tot en met 15 april 2023 profiteer je bovendien van interessante promoties op zowel Bildschirme als terrasoverkappingen.