Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Z&R Product of the Year Award 2021: Het jaar van de C en van het doek

Z&R Product of the Year Award 2021: Het jaar van de C en van het doek

Het recordaantal van 37 inzendingen uit het jaar 2015 is dit jaar opnieuw niet gehaald, maar met 22 inzendingen mag er zonder meer van een succesvolle editie van de Z&R Product of the Year Award worden gesproken. In 2021 zou eigenlijk een R+T worden gehouden, maar die is vanwege corona uitgesteld. Of een aantal – met name Duitse – bedrijven in hun planning naar de beurs toe voor 2021 de nodige innovaties hadden gepland, is moeilijk te zeggen. Tijdens de R+T digital is er een aantal gepresenteerd en bij de inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2021 zitten er ook enkele, zoals van heroal de klembare solar zipscreen VS Z EM en van weinor de doekcollectie Modern Basics Blue®, ofschoon die Italiaanse wortels heeft. Coulisse, is ook altijd heel prominent op de R+T aanwezig en wellicht ligt daarin de verklaring waarom het bedrijf maar liefst 5 producten voor de Z&R Product of the Year Award 2021 heeft ingestuurd, wat overigens een record is. 

Maar liefst 5 keer Coulisse plus inzendingen van Copahome en CORNELS. Dus 7 keer C op een totaal van 22 inzendingen. En 7 doekproducten op 22 inzendingen, een record. Het jaar 2021 van de Z&R Product of the Year Award mag met recht het jaar van de C én van het doek worden genoemd. 

Hét nieuwe zonweringsysteem is er niet bij, maar verzin dat maar eens… Het vorig jaar constateerden we al dat de branche zich wat productontwikkeling betreft in een ‘fase van volwassenheid’ lijkt te bevinden. Toch zitten er genoeg interessante en vernieuwende producten onder de inzendingen, wat bewijst dat de branche zeker niet stilstaat. Maar eerst maar eens een overzicht van de inzendingen voor 2021, thematisch gerangschikt in zes categorieën en binnen elke categorie in alfabetische volgorde. 

(Klassieke) zonweringoplossingen

B50 S van Brustor.

Brustor heeft het knikarmscherm B50 S voorgedragen. Het is de kleine broer van de B50 XL en een uitbreiding en completering van het Brustor gamma. Het scherm gaat tot 5,5 m breed en 3 m uitval. De B50 S kan eenvoudig met twee steunen aan muur of plafond worden gemonteerd en combineert hoogstaande techniek met design. 


DucoSun Cubic Design van Duco.

De DucoSun Cubic Design architecturale buitenzonwering van Duco is een product dat niet zo vaak in de kolommen van Z&R Verschijnt. Het strakke design van het systeem sluit goed aan bij moderne, kubistische bouwstijlen. De optioneel geïntegreerde led-verlichting werd door de jury gewaardeerd. Ze maakt het mogelijk om effecten te creëren en/of voor reclame-uitingen te presenteren.


Lutz van Harol.

Net als Brustor had ook Harol een knikarmscherm voorgedragen voor de Product of the Year Award. Het is het Lux knikarmscherm. Harol heeft zijn knikarmschermen in drie collecties verdeeld. De Lux is de representant van de collectie Minimal. Het scherm heeft onzichtbaar bekabelde knikarmen en een traditionele draagbuistechniek, maar onderscheidt zich vooral door zijn fraaie, moderne en kubistische vormgeving met aandacht voor detail. 


VS Z EM van heroal.

Bij een merk als heroal weet je een paar dingen wel van tevoren: hoogstaande techniek, hoogstaande afwerking. Dat geldt ook voor de klembare solar zipscreen VS Z EM. Wat de juryleden verder waardeerden was het montagegemak en de energievoorziening middels een zonnecel, die het systeem onafhankelijk maakt van het stroomnet. Voor een klemsysteem moet dat eigenlijk ook wel. Heroal ziet bijvoorbeeld ook toepassingsmogelijkheden voor monumenten. Dan is breekwerk voor de aanleg van elektrische leidingen natuurlijk uit den boze. 


Fixscreen Minimal van Renson.

Wat voor heroal geldt, geldt ook voor Renson: hoogstaande techniek, hoogstaande afwerking. De Renson Fixscreen Minimal zipscreen is daar een manifestatie van. Met de Fixscreen Minimal is van in de gevel ingebouwde doekzonwering in de gevel nauwelijks nog iets te zien. Daarvoor zorgen de slanke raamprofielen, alle onderdelen in dezelfde kleur (en desgewenst in de kleur van de kozijnen) en het ontbreken van zichtbare schroeven. De montagestift is een mooie oplossing om het montagemak te verhogen. 


SunZip Design105 van Sunmaster.

Ofschoon de gloednieuwe SunZip Design105 zipscreen zich vooral door zijn vormgeving onderscheidt, heeft het zeker ook een aantal technische handigheden. Daaronder de handige montage- en servicemogelijkheden die het leven van de zonweringmonteur een stuk eenvoudiger maken. Maar zoals gezegd, het meest zichtbaar is natuurlijk het uiterlijk van de SunZip Design105 zipscreen. Lof van de jury derhalve voor de strak vormgegeven kast, geleiders en onderlat van deze screen. 

Terrasoverkappingen

Pallazzo Sqope van AluK.

Terrasoverkappingen zijn sinds een aantal jaren eigenlijk niet meer weg te denken uit het assortiment van de zonweringspecialist en dus ook niet als het gaat om de Z&R Product of the Year Award. De strak vormgegeven, kubistische terrasoverkapping Pallazzo Sqope van AluK past qua vormgeving en uitstraling uitstekend in deze tijd was de mening van de jury. De grote vrije overspanning werd ook als een pluspunt gezien.  


Suntech Aerolux van CORNELS.

CORNELS had de Suntech Aerolux lamellenoverkapping voorgedragen. De Aerolux is door zijn ruime toepassingsmogelijkheden heel universeel te gebruiken. De lamellen kunnen niet alleen kantelen, maar ook schuiven. Verder kan en het dak vrijstaand, halfvrijstaand of ingebouwd worden gebruikt. 


Verdeca van Deponti.

Deponti heeft de markt voor terrasoverkappingen gepopulariseerd door overkappingen voor iedereen bereikbaar te maken. Maar al snel is het bedrijf uit Oss ook het midden en hogere segment gaan bedienen. Net als de Pinela Deluxe die het vorig jaar voor de Z&R Product of the Year Award werd voorgedragen, is ook het vouwdak Verdeca daar een manifestatie van. Omdat Deponti steevast een scherpe prijsstelling hanteert, zagen de meeste juryleden wel kansen voor dit product.


SF 20 steellook van Sunflex.

De SF 20 steellook glazen schuifwand van Sunflex is natuurlijk geen terrasoverkapping, maar het is wel een glaswand die voor terrasoverkappingen kan worden gebruikt. Overigens zijn de toepassingsmogelijkheden breder, want toepassingen binnen zijn ook mogelijk. De steellook vormgeving sluit aan bij een trend en werd door de jury gewaardeerd. “De Sunflex kwaliteit doet de rest”, merkte een van de juryleden op. 

Aandrijving en besturing

BZE45-40 WiFi motor van BREL HOME.

BREL HOME is de laatste tijd vaker in de kolommen van Z&R terug te vinden. Het merk profileert zich telkens opnieuw met praktische oplossingen op het gebied van aandrijvingen en besturingen. Daar zijn ook baanbrekende oplossingen bij, zoals de BZE45-40 WiFi motor die BREL HOME voor de Z&R Product of the Year Award had voorgedragen. Jurybreed was er waardering voor, vooral omdat het iets nieuws is, veel mogelijkheden biedt en aansluit bij de behoeftes en gewoontes van deze tijd. 


Motoren met Apple HomeKit technologie van Coulisse.

Eenzelfde waardering viel Coulisse ten deel met hun serie motoren met Apple HomeKit technologie. Aansluiting bij Apple betekent vanzelf dat je een wereldstandaard te pakken hebt, met alle voordelen van dien. Door installatie en bediening met de iPhone mogelijk te maken, wordt het gebruik van gemotoriseerde raambekleding gemakkelijker gemaakt. Net als de BREL HOME wifi motor is het echt een product van deze tijd dat aansluit bij de wens van mensen om – onder andere hun woonomgeving – met hun telefoon te (kunnen) besturen.

Binnenzonwering

Child Safety tassel van Copahome

Meestal is het Coulisse dat Willie Wortelachtige producten inzendt voor de Z&R Product of the Year Award, deze keer was het Copahome. Het product: de Child Safety tassel, een kindveilige tassel voor binnenzonwering. Handig is dat de gebruiker de tassel zelf kan monteren en ook zelf kan herstellen. Service door de zonweringspecialist is niet nodig. De meeste juryleden waardeerden dit product vanwege zijn eenvoud en praktische bruikbaarheid. 


Honeycomb raamdecoratie van Coulisse.

Met de Honeycomb gemotoriseerde top-down/bottom-up raamdecoratie had Coulisse ook een ‘gewoon’ raamdecoratieproduct ingestuurd. Het vernuftige is dat het een modulair systeemconcept is dat geschikt is voor honingraat- en plisséstoffen in verschillende breedtes. Het is sowieso een sterk punt van Coulisse om in dit soort concepten te denken. Dat heeft de wereldwijd actieve specialist uit Enter al vaker bewezen. Handig vond de jury ook de eenvoudig links en rechts bruikbare motor. 


Lamella van KeJe.

De Lamella van KeJe bestaat uit een aluminium frame waarin aluminium lamellen van 30 of 40 mm zijn geïntegreerd. Ze worden middels een gepatenteerd kunststof systeem aan elkaar verbonden en daarna in het frame geschoven. Met een handgreepje op een van de lamellen kunnen alle lamellen in een beweging worden gekanteld. Mooi bedacht, vond de jury. 

Doek

RE Essential van Coulisse.

Tot slot de zeven inzendingen in de categorie doek. Coulisse had maar liefst drie doekproducten voorgedragen. RE Essential is een screendoek dat voor 90% uit gerecycled pet bestaat en voor 10% uit PES. Een milieuvriendelijk product derhalve, waarmee Coulisse inspeelt op de wereldwijd groeiende tendens om milieuvriendelijke en duurzame producten te gebruiken. Een tendens die de jury ook ziet en daarom was er veel waardering voor dit product. 


Antivirale screen van Coulisse.

Coulisse had ook een antivirale screen ingestuurd. In deze tijd is dat uiteraard een uiterst nuttig product. Het is bedoeld voor openbare ruimtes met strenge hygiëne-eisen. Testen hebben volgens Coulisse uitgewezen dat 99% van de coronavirusdeeltjes binnen zestien seconden worden gedeactiveerd. Het is een aanvulling op de antimicrobiële stoffen die Coulisse al in zijn collectie had. 


Mila collectie van Coulisse.

Het derde doekproduct dat Coulisse had ingestuurd was de Mila collectie, een collectie verduisterende rolgordijnstoffen. Voor de fabricage wordt een gepatenteerde lamineertechniek gebruikt. Tussen twee dunne lagen stof zit in het midden een laag die het licht blokkeert. Doordat die laag in het midden zit, heeft het doek aan beide zijden de look and feel van echt textiel. Een vernieuwing op het gebied van verduisterende stoffen vond de jury. 


Infinity van Dickson Constant.

Met zoveel doekproducten van Coulisse vallen de doekproducenten bijna in het niet, maar toch niet helemaal, want Dickson Constant, Sattler en Serge Ferrari hadden ook producten ingestuurd. Dickson had Infinity voorgedragen, een universeel bruikbaar acryldoek. Het is in verschillende breedtes leverbaar en het wordt gemaakt met de bijzonder veerkrachtige Dickson Resilient acryldraad. Dat betekent dat het doek langjarig zijn dimensionele stabiliteit behoudt. 


Valora van Sattler.

Valora van Sattler is een zonweringdoek dat is geweven uit de speciale lichte, in de massa gekleurde garen SPA (Smart Performance Acrylic). Het maakte een dichtere weving mogelijk en heeft volgens Sattler daarnaast uitstekende eigenschappen, zoals een 20% hogere dichtheid en een uniek optisch effect. De special IPC coating (intelligent polyurethane coating) maakt het doek waterproof, gemakkelijker te verlijmen en flexibel. Het is daarom uitstekend geschikt voor tal van zonweringtoepassingen, vond ook de jury. 


B28100 doek van Serge Ferrari.

De fatale brand in de Grenfell Tower in juni 2017 heeft velen de ogen geopend. Brandwerende doeken zou wel eens te weinig kunnen zijn, onbrandbaar zou het moeten worden. Serge Ferrari is hierop ingesprongen met zijn B28100 doek, een onbrandbaar doek voor binnen en buiten. Behalve onbrandbaar is het ook dunner, waardoor het plaatsbesparend oprolt. De jury zag met name op de projectmarkt kansen voor dit doek. 


Modern Basics Blue® van weinor.

Last but not least de doekcollectie Modern Basics Blue® van weinor. Ze bestaat uit Tempotest Starlight® Blue®, een zonweringdoek van PARÀ Tempotest® dat gecertificeerd is volgens de Global Recycled Standard (GRS). De doeken zijn vormvast en kleurecht. Net als de RE Essential doeken zijn de doeken uit de doekcollectie Modern Basics Blue® uit gerecycled pet, in dit geval 85%. Vanwege het groene karakter ook voor deze doeken veel waardering van de jury. “De goede richting voor de toekomst”, aldus één van de juryleden. Een mooie conclusie om de voorstelronde van de producten mee af te sluiten.

Beoordeling

Alle inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2021 zijn door elk jurylid afzonderlijk op vier criteria beoordeeld: is het betreffende product innovatief, is het origineel, hoe is het design en wat zijn de marktkansen. Als een criterium op een product niet van toepassing is (bijvoorbeeld design bij een buismoter), is een weging toegepast. 

Genomineerden

Als resultaat van de eerste beoordelingsronde heeft de jury vijf genomineerden voor de Z&R Product of the Year Award 2021 aangewezen, waaruit in een tweede stemronde een winnaar zal worden gekozen. Dat zijn (in alfabetische volgorde): BREL HOME met de BZE45-40 WiFi-motor, Copahome met de Child Safety tassel, Coulisse met de Honeycomb gemotoriseerde raamdecoratie, KeJe met de Lamella raamdecoratie en weinor met de Modern Basics Blue® doekcollectie. Deze vijf bedrijven stellen het door hen voor de Z&R Product of the Year Award 2021 voorgedragen product op de volgende pagina’s nog een keer voor. 

Dank!

Maar eerst een welgemeend woord van dank aan alle bedrijven die een of meerdere producten voor de Z&R Product of the Year Award 2021 hebben ingestuurd. Zoals altijd is ook deze keer weer de bijzonder enthousiaste inbreng van al deze bedrijven heel erg gewaardeerd. 

Jury Z&R Product of the Year Award
De jury van de Z&R Product of the Year award bestond dit jaar uit Ton Reijnders en Geert Janssen als externe deskundigen, bladmanager Ronald Klein namens Louwers Mediagroep en redacteur Thijs Pubben namens de redactie van Z&R.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details