- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Bij Rainbowsol hebben ze al een aantal Z&R-prijzen staan, waaronder de Z&R Product of the Year Award 2010. Begin juli is er weer een trofee toegevoegd: de Z&R Product of the Year Award 2019.
Coulisse won in 2018 als eerste bedrijf ooit de Z&R Product of the Year Award voor de tweede keer. Rainbowsol herhaalt die prestatie nu. En er zijn nog meer parallellen, want beide bedrijven deden dat met vergelijkbare producten. Coulisse scoorde twee keer met een Willie Wortelachtig product, terwijl Rainbowsol de prijs voor de tweede keer met een concept in de wacht sleept.
In 2010 was het Limited Edition Concept de winnaar. Zonder meer terecht kan achteraf worden gesteld, want het concept bestaat nog steeds en heeft Rainbowsol geen windeieren gelegd. Of dat over een x-aantal jaren ook van het in 2019 prijswinnende concept Q-series kan worden gezegd, moet nog even worden afgewacht, maar de jury van de Z&R Product of the Year Award heeft er alle vertrouwen in.
Het concept is natuurlijk nieuw, maar het idee is niet nieuw. Toch heeft dit concept van de jury van de Z&R Product of the Year Award 2019 de meeste punten gekregen. “Wat de verschillende juryleden in dit concept vooral waardeerden, waren de marktkansen”, lichtte bladmanager Ronald Klein van Z&R bij de uitreiking toe. “Je kunt het mooiste product verzinnen, maar als er geen markt voor is, schiet een fabrikant zijn doel voorbij. De marktkansen voor Q-series werden door de juryleden heel positief ingeschat, niet in de laatste plaats omdat Rainbowsol zich op dit gebied met het Limited Edition concept al eens heeft bewezen. Met Q-series combineert Rainbowsol een mooie uitstraling met een betaalbare prijs.”
Dat betekent overigens niet dat de jury van de Z&R Product of the Year Award in de toekomst alleen nog maar met een praktisch oog naar de inzendingen zal kijken: als het maar verkocht kan worden, dan is het goed. “Er zal altijd ruimte en waardering blijven voor slimme, creatieve, baanbrekende, ‘outside the box’ inzendingen”, aldus Klein. “Maar de marktkansen spelen natuurlijk wel een rol en zijn niet voor niets een van de vier beoordelingscriteria.”
Robert Bosch kan de gedachtegang van de jury helemaal volgen. “Wij kijken altijd met een heel pragmatische blik naar nieuwe ontwikkelingen. Je ziet soms de mooiste producten, maar die hebben dan vaak geen enkele commerciële waarde voor de gemiddelde consument. Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken, maar wij kiezen daar niet voor. Als Rainbowsol kiezen wij voor mooie producten met een prima kwaliteit die voor een grote groep consumenten bereikbaar zijn.”
“Negentig procent van wat de zonweringdealer verkoopt zijn rolluiken, screens en knikarmschermen”, haakt Marcel van der Gun daar op in. “Daar richten wij ons op. De rest is niche. Speciale producten met weliswaar vaak een hogere marge, die echter meestal in veel lagere aantallen worden afgezet. Lamellendaken bijvoorbeeld. Die hebben wij daarom niet in ons assortiment. Die productgroep laten wij graag aan de specialisten over.”
“We anticiperen met onze manier van werken op waar de gemiddelde dealer behoefte aan heeft, en dat op een zo goed mogelijke manier”, aldus Robert Bosch. “De gemiddelde dealer wil producten voor de gemiddelde consument met een gemiddelde beurs. De prijzen moeten onder de psychologische grens blijven van wat deze consument comfortabel vindt. Iemand die tweeduizend euro voor een zonnescherm wil uitgeven, is niet geïnteresseerd in een scherm dat het dubbele kost, al is het nog zo mooi. Dat komt bij een andere doelgroep aan de muur.”
Overigens onderscheidt Q-series zich niet alleen door zijn ‘looks’ wil Marcel van der Gun nog even kwijt. “Ook over de techniek en montagegemak hebben we nagedacht. Zo is in de design zijkappen ruimte voor trafo en ontvanger ingeruimd, zodat er bij de montage maar met één kabel hoeft te worden gewerkt.”
Het op een optimale manier combineren van kwaliteit, design en betaalbaarheid, is volgens Ronald Klein een specialiteit van Rainbowsol gebleken. “Dat hebben ze met het Limited Edition concept al bewezen en de verwachting van de jury is dat ze dat met Q-series opnieuw zullen doen.” Als het zonnescherm of de screen aan je muur er mooi uitziet is dat natuurlijk een pre en Rainbowsol is daar met zowel Limited Edition als Q-series in geslaagd. Limited Edition was zelfs baanbrekend te noemen omdat Rainbowsol er actief mee inspeelde op de toen opkomende voorkeur van mensen voor antraciet. Tot dan was roomwit immers de Nederlandse ‘modekleur’. Q-series is in die zin minder vernieuwend, omdat Rainbowsol het allemaal al een keer eerder heeft gedaan. “Maar daar staat tegenover dat ze bij Rainbowsol dus heel goed weten hoe je een concept tot een succes moet maken”, aldus Klein.
Dat het een succes gaat worden, verwachten Marcel van de Gun en Robert Bosch natuurlijk ook, anders waren ze er zeker niet aan begonnen! “Een concept als dit moet groeien”, aldus Van der Gun. “Dat hebben we met Limited Edition ook meegemaakt. Het moet bekendheid opbouwen en iedereen moet er eerst aan wennen. Maar we merken nu al waardering, bijvoorbeeld voor de inlegstrips waarmee de producten gepersonaliseerd kunnen worden.”
En dan is het tijd voor de plichtplegingen. Het moet buiten voor de rolpoort waarop Q-series staat vermeld, want in de showroom is de prijswinnaar nog niet vertegenwoordigd. Daarvoor is het allemaal te snel gegaan. Het belangrijkste voor Rainbowsol is dat Q-series is gelanceerd en dat het concept zijn status als winnaar van de Z&R Product of the Year Award 2019 zal waarmaken. “Daar gaan we ons uiterste best voor doen”, besluit Bosch. “Maar eerst willen we nog graag onze medefinalisten Unilux en weinor feliciteren. Bij deze!”