Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Z&R POTYA 2019: Klein maar fijn!

Z&R POTYA 2019: Klein maar fijn!

Aantal inzendingen beperkt, maar van goed niveau

Het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award vertoont min of meer een vast patroon. In een jaar met een R+T – en eventueel een Polyclose – is het hoog, in tussenliggende jaren meestal lager. Het jaar 2019 is zo’n tussenjaar, dus… De kwaliteit van de inzendingen in 2019 was evenwel goed en de ingezonden producten lijken goede perspectieven te bieden voor de zonweringspecialisten. Een kleine maar fijne selectie dus. 

In het jaar van de R+T 2015 was het aantal inschrijvingen voor de Z&R Product of the Year Award met 37 ‘overweldigend’. In 2016 was het met 21 ook nog heel behoorlijk. Maar in 2017 bleef het aantal inschrijvingen met 13 duidelijk achter. In 2018 was het effect van Polyclose en met name de R+T 2018 weer merkbaar: 25 inzendingen. In 2019, een jaar zonder beurzen, zijn er elf producten voorgedragen. Niet veel, maar gelukkig was de kwaliteit bevredigend. 

Z&R POTYA 2019

Het effect van de R+T – en in mindere mate van Polyclose – is dus duidelijk. Anderzijds zet ook een andere tendens door: minder aansprekend nieuws. Dat was ook al op de R+T 2018 te zien, waar de écht spectaculaire nieuwigheden op de vingers van één hand waren te tellen. 

Wat opvalt aan de inzendingen van dit jaar, is het diverse karakter. In het verleden was het vaak mogelijk de inzendingen in een aantal groepen onder te verdelen: terrasoverkappingen, zonneschermen… Dat is deze keer echter nauwelijks mogelijk.  


ALUKON – Raff-E
Buitenjaloezieën zijn niet alleen een functionele vorm van zonwering, ze kunnen ook een uitgesproken designelement aan een gevel zijn. Maar de montage vaak geen sinecure! De jury had daarom veel waardering voor de inspanningen van ALUKON om met zijn Raff-E het montage- en servicegemak van buitenjaloezieën te vergroten. Inmeten en monteren van het voorgemonteerde product is daardoor even simpel als bij een rolluik. Ook andere ‘onhebbelijkheden’ van de buitenjaloezie zijn aangepakt, met een buitenjaloezie 2.0 als het ultieme resultaat.   

Z&R POTYA 2019 Z&R POTYA 2019


Aluprof – SKB STYROTERM
In Nederland is het door de manier van bouwen nog lastig, maar inbouwrolluiken – geïsoleerd, eventueel luchtdicht – winnen aan populariteit. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de energieperikelen. Alle beetjes om energie te besparen kunnen dan helpen, zo ook een goed geïsoleerd inbouwrolluik. Aluprof heeft daarvoor de SKB STYROTERM in het assortiment opgenomen. Dit inbouwrolluik werd door de jury positief gewaardeerd. 

Z&R POTYA 2019


Corradi – Brio
Brio is de nieuwe doekafsluiting voor terrasoverkappingen van Corradi, om bescherming te bieden tegen licht en weersinvloeden. Het volledige assortiment doeken van Corradi kan worden toegepast voor dit scherm. Om het doek optimaal op spanning te houden, is Brio uitgerust met een telescopisch vergrendelingssysteem. Volgens goed Italiaans gebruik is het systeem lineair en strak ontworpen, constateerde de jury. Dankzij een kliksysteem bovendien schroefloos en zonder afdichtingen. In de versie Cristal, zonder zijstrips in een andere doeksoort, gaat Brio tot 500 cm breed en 320 cm hoog, in de versie Glasrope tot 600 cm breed en 270 cm hoog. 

Z&R POTYA 2019


Rainbowsol Q-series
Ooit heeft Rainbowsol de Z&R Product of the Year gewonnen met zijn Limited Edition concept. Dat was alweer in 2010. Rainbowsol bleek een terechte winnaar, want Limited Edition bestaat tot op de dag van vandaag en heeft het bedrijf uit Leerdam geen windeieren gelegd. Tien jaar later gaat Rainbowsol min of meer op herhaling. Opnieuw wordt er een concept gelanceerd: de Q-series. Minder spectaculair dan Limited Edition vond de jury – dat was immers de eerste keer – maar zeker kansrijk in de markt, juist omdat Rainbowsol al eerder met dat bijltje heeft gehakt. 

Z&R POTYA 2019


Renson Fixscreen Solar
Niet overal waar zon moet worden geweerd, is zomaar stroom voorhanden. Daarom heeft Renson de Fixscreen Solar op zonne-energie aan zijn assortiment toegevoegd. Niet nieuw, wel handig, zo schatte de jury in en een nuttige aanvulling op het assortiment van Renson. Dat een buitenzonwering zonder kap- of breekwerk kan worden aangelegd, kan natuurlijk heel handig zijn, vooral bij renovatie. 

Z&R POTYA 2019


Renson – Algarve Canvas
De jury verwacht niet dat de Algarve Canvas meteen een ‘renner’ zal worden, maar het is wel een interessant product. Deze overkapping heeft een stalen dak met anti-condenslaag, waaronder middels een Fixscreen een soort spanplafond is gemaakt. Het vaste dak krijgt door het textiele plafond – verkrijgbaar in acht kleuren – een heel ander aanzien. Een interessante optie is om het vaste dak in een en dezelfde overkapping te combineren met een lamellenoverkapping. Daardoor ontstaat een speels geheel met diverse functionaliteiten. Renson biedt natuurlijk ook verschillende mogelijkheden aan om de overkapping – deels – af te sluiten: stijlvolle schuifpanelen, vaste horizontale aluminium lamellen, glazen schuifwanden om het zicht rondom te behouden of Fixscreen zonwering. Led-verlichting is ook een optie. 

Z&R POTYA 2019


ROMA – VALBEVEILIGING
ROMA heeft een veiligheidsoplossing voor Franse balkons ontwikkeld, die in buitenjaloezieën en rolluiken voor in- en opbouw kan worden geïntegreerd. Franse balkons worden meestal met een hekwerkje beveiligd, maar ROMA gebruikt daarvoor een dikke glasplaat. Om deze glasplaat te bevestigen, wordt achter de productgeleider een extra, zeer dikwandige aluminium geleider geplaatst. Een fraaie én functionele oplossing meende de jury. 

Z&R POTYA 2019


Unilux – SOFTFIT
Als in een hedendaags kozijn een hor moet worden geplaatst, ontstaan er nogal eens problemen weten ze bij horrenspecialist Unilux. Ze hebben daarom SOFTFIT ontwikkeld: één hor voor alle typen houten, kunststof, stalen en aluminium kozijnen. De hor – waarvan het aluminium profiel in de kleur van het kozijn kan worden geleverd – wordt met kunststof clips in het kozijn geklemd. De SOFTFIT heeft rondom een dunne, flexibele, scharnierende flens die goed afsluit en bij inzetten of uitnemen geen beschadigingen veroorzaakt. Geen bijzonder sexy product vond de jury, maar wel een slimme, betaalbare oplossing die een praktisch probleem oplost. 

Z&R POTYA 2019


Valo – DesignRoll
Niet voor buiten, wel voor binnen: het elektrische DesignRoll rolgordijn. Het bijzondere is de nieuwe en gepatenteerde technologie, waardoor de thermisch beveiligde motor en bevestigingen onzichtbaar in de doekbuis en de steunen zijn verwerkt. Dit zorgt voor een minimalistisch, strak en stijlvol design en een opening van slechts anderhalve centimeter tussen gordijnrand en muur. De gekoppelde DuoDesignRoll gaat tot maar liefst 10 m breed met maar 2 cm tussen de doeken. Met de DesignRoll speelt Valo in op de snel veranderende, moderne architectuur met steeds grotere ramen en steeds slankere raamprofielen. Wat de jury ook kon waarderen, is dat Valo inzet op kwaliteit en duurzaamheid om een langere levensduur van het rolgordijn te kunnen garanderen. 

Z&R POTYA 2019


Weinor – Kubata
Met twee inzendingen was weinor dit jaar opnieuw nadrukkelijk aanwezig bij de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award. Het bedrijf had daarbij overigens wel nadrukkelijk naar het voorgaande jaar gekeken. Weinor had het Kubata knikarmscherm ingezonden. In zijn kubistische vormgeving – what’s in a name… – sluit het aan bij de Terrazza Pure, de andere inzending van dit jaar. Behalve een kubistische vormgeving heeft het een schroefloos design. Technische details, zoals tweedelige zijkappen, tweedelige regenwaterafvoer en Opti-Flow-System® – een steunprofiel dat de doekrol over de gehele breedte ondersteunt – maken het geheel af. Weinor kwaliteit oordeelde de jury en dat bleek uit de beoordelingen…

Z&R POTYA 2019


Weinor – Terrazza Pure
Weinor heeft met de Terrazza Pure een overkapping in het assortiment met vrijwel uitsluitend horizontale en verticale lijnen. Optisch is het dak daardoor horizontaal, maar de glazen dakpanelen zijn op afschot, waardoor hemelwater gewoon afloopt. Alles uiteraard degelijk en perfect afgewerkt, zoals de zonweringwereld dat van weinor gewend is. 

Z&R POTYA 2019


ALUKON
Raff-E 
Buitenjaloezie

Aluprof
SKB STYROTERM

Inbouwrolluik (optie: buitenjaloezie)

Corradi
Brio
Doekafsluiting voor terrasoverkappingen

Rainbowsol
Q-series
Productreeks in modern design

Renson
Fixscreen Solar
Ritsscreen met solaraandrijving

Renson
Algarve Canvas
Overkapping met vast dak en opgespannen plafond

ROMA
Borstwering voor Franse balkons 
Valbeveiliging

Unilux
SOFTFIT
Inklemhor met flexibele flens

Valo
DesignRoll
Rolgordijn met motor ingebouwd in de doekbuis

weinor
Kubata
Kubistisch vormgegeven knikarmscherm

weinor
Terrazza Pure
Glazen terrasdak


Beoordeling
Alle inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2019 zijn door elk jurylid afzonderlijk op vier criteria beoordeeld: is het betreffende product innovatief, is het origineel, hoe is het design en wat zijn de marktkansen. Is een criterium op een product niet van toepassing, dan is een weging toegepast. 

Als resultaat van de eerste beoordelingsronde heeft de jury drie genomineerden voor de Z&R Product of the Year Award 2019 aangewezen, waaruit in een tweede stemronde een winnaar zal worden gekozen. Dat zijn (in alfabetische volgorde): Rainbowsol met de productlijn Q-series, Unilux met de inklemhor met flexibele flens SOFTFIT en weinor met het kubistische terrasscherm Kubata. Deze drie bedrijven stellen het door hen voor de Z&R Product of the Year Award 2019 voorgedragen product – producten – op de volgende pagina’s nog een keer voor. 

Dank!

Maar eerst een welgemeend woord van dank aan alle bedrijven die de moeite hebben genomen om een of meerdere producten voor de Z&R Product of the Year Award 2019 in te zenden. Zoals altijd is ook deze keer de bijzonder enthousiaste inbreng van eenieder weer zeer gewaardeerd. 

Jury Z&R Product of the Year Award
De jury van de Z&R Product of the Year Award bestond dit jaar uit Ton Reijnders als externe deskundige, bladmanager Ronald Klein en commercieel manager Thorold Wevers namens Louwers Uitgeversorganisatie en redacteur Thijs Pubben namens de redactie van Z&R.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details