Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
‘Zonwering wordt de eerste keuze bij oververhitting van gebouwen’

‘Zonwering wordt de eerste keuze bij oververhitting van gebouwen’

Onderzoeken tonen het aan

Met Veronique Kindt, verantwoordelijk voor de marketing bij Copaco Screenweavers, hebben we het over de toekomst van de zonweringindustrie. “Wij voorspellen dat zonwering de eerste keuze gaat worden om oververhitting van gebouwen te voorkomen. Zonwering gaat het zelfs winnen van airconditioning!” 

“Mede door klimaatverandering hebben onze zonweringdoeken meerwaarde gekregen”, zegt Veronique. “Volgens ES-SO, de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie, is de tijd dan ook rijp om geautomatiseerde zonwering verplicht te stellen binnen de Europese richtlijn met betrekking tot de energieprestatie van de gebouwen (EPBD). Daar zijn wij het vanzelfsprekend mee eens!” 

Op basis van de resultaten van de zogenoemde Guidehouse studie dringt ES-SO er bij de EU-beleidsmakers op aan om zonwering zelfs verplicht te stellen als eerste oplossing. “Dus vóór actieve koeling zoals airconditioning”, legt Veronique uit. “Airconditioning dreigt een van de belangrijke contribuanten aan de wereldwijde vraag naar elektriciteit te worden. De behoefte aan meer duurzame, passieve en energiezuinige koeloplossingen is dus helder.” 

Uit onderzoeken blijkt verder dat slimme zonwering het energieverbruik voor ruimtekoeling in Europese gebouwen tegen 2050 met 60% kan verminderen. “Bovendien heeft het een positief resultaat op onze gezondheid, ons comfort en onze wens tot energiebesparing.” 

Om de directe impact op warmte- en lichttransmissies te berekenen, hebben de belangrijkste spelers in de zonweringindustrie daarom samen met ES-SO een gedetailleerd database- en rekenmodel tot stand gebracht: ES-SDA. Deze tool helpt de bouwsector accuraat te adviseren bij een gepaste keuze van een geautomatiseerde zonweringoplossing. Deze berekent de impact op het binnenklimaat van een nieuw of te renoveren gebouw. “Wij kunnen daar de markt in adviseren”, zegt Veronique. “Maar één ding is wel zeker: gebouwen zonder zonwering zijn in de toekomst ondenkbaar!” 

Copaco Screenweavers gaat bij al deze ontwikkelingen uit van het credo ‘regeren is vooruitzien’, want de productieoppervlakte van het bedrijf wordt binnenkort uitgebreid met maar liefst 7.000 m². “Wij zijn klaar voor steeds warmere zomers. Bovendien kunnen wij voldoen aan de stijgende vraag naar doek voor grotere raamoppervlakten. Als enige producent leveren wij screens van 3,50 meter breed. Dus onze klanten kunnen ook bij grote raamoppervlakken hun energiedoelstellingen behalen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details