Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Zonwering is goed voor het klimaat
Gemotoriseerde zonwering zorgt in de zomer voor aangename temperaturen in huis en reduceert de behoefte aan koelenergie

Zonwering is goed voor het klimaat

VELUX bepleit in zijn betoog de combinatie van (nacht)ventilatie en zonwering. Zelf heeft het bedrijf tal van zonweringproducten voor dakramen in het assortiment. De zonwering voor ‘gewone’ ramen en puien komt van ‘gewone’ zonweringfabrikanten. Daarvan zijn er natuurlijk heel veel, maar toevallig is markilux recent nog naar buiten getreden om op het belang van zonwering te wijzen. Vandaar dat zij hier aan het woord komen. 

Met het Umweltbundesamt constateert markilux dat de zomers in de afgelopen vijf jaar in thuisland Duitsland de warmste waren sinds het begin van de metingen, een trend zich dit jaar voort lijkt te zetten. “Een goede schaduwvoorziening voor ramen is daarom nuttig, want hierdoor wordt voorkomen dat het binnen te warm wordt”, aldus directeur Productie en Techniek Michael Gerling. “Daardoor wordt er op energie voor het koelen van een woning of gebouw bespaard en komt er minder CO2 in de atmosfeer terecht.” 

“De klimaatverandering is steeds duidelijker merkbaar”, vervolgt Gerling. “De sterke afname van de regenval en de recordtemperaturen van de afgelopen vijf zomers zijn daarvan duidelijke signalen. Het gevolg: zonder schaduwvoorziening warmen gebouwen nóg sneller op, vooral als er sprake is van grote raampartijen. De warmtetoetreding is afhankelijk van de oriëntatie van de ramen en het soort beglazing. Buitenzonwering weert de zonnestralen voordat ze het glas bereiken en kan voorkomen dat het binnen te warm wordt.” 

Koelere ruimtes en minder CO2

Er zijn natuurlijk tal van manieren om de zon te weren. Gerling focust zich in zijn betoog op textiele, verticale zonwering – screens –
die in de meest uiteenlopende maten verkrijgbaar zijn. “Ze sluiten ramen en raampartijen optimaal af en houden de warmte buiten”, aldus Gerling. “Verticale schermen kunnen aan de huismuur worden gemonteerd of keurig aansluitend in de dag worden ingebouwd. De ramen zijn zo beschermd, vooral bij de ritsscreens, waarbij het doek in de zijgeleiders is gefixeerd.” 

“Daar komt bij dat het zonweringdoek dat wij gebruiken ruim 30% van de zonne-energie reflecteert”, vervolgt Gerling. “Daarvoor zorgen speciale pigmenten op het oppervlak van het licht transparante VUSCREEN doek.” Ruimtes die aan de buitenkant worden beschaduwd zijn volgens een onderzoek van de Duitse industrievereniging voor zonwering en rolluiken (IVRSA) uit 2018 wel tot tien graden koeler dan onbeschaduwde ruimtes. Eén van de conclusies van het onderzoek was verder dat hierdoor tot 50% op koelenergie van airconditioningsystemen en ventilatoren kan worden bespaard. Met zinvolle buitenschaduwsystemen zou de CO2-uitstoot volgens de IVRSA jaarlijks met ongeveer zes miljoen ton kunnen worden gereduceerd. 

Energiebesparing door automatische bediening

“Voorwaarde hierbij is wel dat het gemotoriseerde systemen zijn”, constateert Gerling. “Alleen op die manier kan het koeleffect effectief worden benut.” Buitenzonwering kan via sensoren of een timer worden aangestuurd en ook in een smart home-systeem worden geïntegreerd. Via een app op een smartphone kan de aansturing heel eenvoudig worden gecontroleerd en kan de zonwering worden neergelaten, voordat de buitentemperaturen stijgen. Het voordeel van textiele verticale zonwering is volgens Gerling dat een ruimte er niet volledig door wordt verduisterd en dat luchtverversing door het zonweringdoek mogelijk is. “Een goed geplande schaduwvoorziening is dus een nuttige investering die oververhitting van ruimtes in de zomer voorkomt en tegelijkertijd klimaat- én gebruiksvriendelijk is”, aldus Gerling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details