Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Wilms straalt ambitie, zelfvertrouwen en daadkracht uit

Wilms straalt ambitie, zelfvertrouwen en daadkracht uit

DE SCHADUWMEESTERS DOEN VAN ZICH SPREKEN

Een bedrijf dat de laatste tijd heel nadrukkelijk aan de weg timmert is Wilms uit het Belgische Meerhout. De nieuwe huisstijl die op Polyclose werd gepresenteerd, is daar een manifestatie van. Maar er is (veel) meer. Tijd voor een interview dus. Gesprekspartners zijn CEO Erik Wilms, salesmanager Mark Meeus en marketingmanager Andres Lesire die elk vanuit hun eigen expertise de ontwikkelingen en plannen van Wilms nader toelichten.

Gwen, schaduwmeester.

 

In de afgelopen tijd heeft Wilms zich in Z&R nadrukkelijk gemanifesteerd met het rolluik ShutterX® en de screen ZipX®Zero voor luchtdicht bouwen. “We besteden heel veel aandacht aan innovatie en deze producten zijn daar een bewijs van”, zegt Erik Wilms, die persoonlijk leiding geeft aan de R&D-activiteiten van Wilms. De luchtdichtoplossingen worden in de spouw ingebouwd en zijn nagenoeg onzichtbaar als het screen of rolluik is geopend. Ze zijn energiebesparend en goed doordacht om de isolatieschil van woning of gebouw niet te doorbreken en geen koudebruggen of condens op de binnenmuren te laten ontstaan. “Zowel onze dealer als de eindgebruiker worden totaal ontzorgd. Zo hebben we een tool ontwikkeld om het terugverdieneffect van deze systemen te berekenen en inzichtelijk te maken.”

“En er is meer”, vervolgt Wilms. “Ons Rolvent® programma bijvoorbeeld, waarbij screens of rolluiken met ventilatie in één kast worden gecombineerd. Of onze carbonassen. Ze combineren sterkte met een laag gewicht, zodat ze voor de plaatser gemakkelijker te hanteren zijn. Bovendien maken ze een kleinere buisdiameter en daarmee kleinere kasten mogelijk, waarmee wij ons onderscheiden op de markt.” Daarnaast is installatiegemak een belangrijk doel van de R&D-inspanningen, vult Mark Meeus aan. “Bijvoorbeeld om een systeem beter bereikbaar te maken voor onderhoud of de vervanging van doek of motor. Allemaal om het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.”

Het intensieve R&D-programma van Wilms heeft inmiddels tot de nodige patenten geleid. Toch zegt Erik Wilms dat het bedrijf niet is gefocust op producten. “Terwijl veel van onze concullega’s vooral productgericht zijn, kijken wij breder en willen we oplossingen bieden.” Het hele verhaal van A tot Z, haakt Andres Lesire daarop in. “Onze verdelers moeten aan de eindgebruiker een totaaloplossing van hoge kwaliteit kunnen leveren.”

Daarnaast is Wilms ook voortdurend bezig met innovatie van de productiemethodes en -processen en de productflow. Daardoor is het productieproces heel efficiënt geworden, waardoor het mogelijk is om in tijden van grote drukte snel op te schalen. Dan helpt het dat Wilms alles onder één dak heeft, inclusief eigen lakkerij en sinds kort ook een verregaand geautomatiseerde eigen doekconfectie. Ook dat maakt het mogelijk om snel te reageren als de markt erom vraagt.

We hebben altijd al de hele productiekolom gedaan, behalve dan de nu toegevoegde confectie. We zijn er alleen nooit zo mee naar buiten getreden. We hebben bijvoorbeeld als enige fabrikant in België nog eigen pvc-extrusie. Redenen voor ons om voor deze verregaande verticale integratie te kiezen, zijn leverbetrouwbaarheid, kostenefficiëntie, kwaliteit en flexibiliteit.    

Made in Belgium

Wilms profileert zich met de pay-off ‘Made in Belgium’, die door Wilms als een kwaliteitskeurmerk wordt gezien. “Dat spreekt heel erg aan in België, maar in Nederland ook wel”, constateert Meeus. “De Nederlanders weten ook dat een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag. Zij zien België als een bouwland. In Scandinavië doet ‘Made in Belgium’ het trouwens ook goed.”

Duurzaamheid

Een belangrijk aspect van de productie – of beter: van de hele bedrijfsvoering – is de focus op duurzaamheid”, aldus Mark Meeus. “Onze ‘groene’ lakkerij, energiebesparend, met waterterugwinning, onze efficiënte manier van verpakken, waardoor we minder karton gebruiken, we hebben een efficiëntieslag gemaakt bij het eigen vervoer van de producten naar onze klanten, maar ook kleine zaken, zoals automatische verlichting in de sanitaire ruimtes.”

Om Wilms future proof te maken, heeft het bedrijf een investeringsplan van maar liefst 8,5 miljoen euro opgesteld om te investeren in zijn mensen, de productie, nieuwe producten, point of sale materiaal en de eigen showroom in Meerhout, die wordt uitgebreid tot 700 m2. “De showroom moet een belevingsruimte worden. We willen er onze verdelers laten zien hoe ze de producten van Wilms aan de eindgebruiker kunnen presenteren”, licht Meeus toe. “Wat daarnaast meer en meer gebeurt is dat we onze dealers de productie laten zien”, vult Erik Wilms aan. “Alles ziet er netjes en geordend uit en dealers kunnen met eigen ogen zien hoe efficiënt en gestroomlijnd wij werken.”

Wilms beschikt over een eigen, moderne, uiterst duurzame lakkerij.

 

Vier vertegenwoordigers

In Nederland gaat Wilms van een naar vier vertegenwoordigers. “Ze krijgen een gedegen opleiding en lopen eerst in alle geledingen van het bedrijf mee om overal van op de hoogte te zijn”, zegt Erik Wilms. “Ze zijn commercieel, maar ook technisch geschoold, zodat zij onze dealers optimaal kunnen ondersteunen, zelfs op de bouwplaats.”

“Onze vertegenwoordigers moeten het DNA van Wilms uitdragen”, vult Mark Meeus aan. “Behalve dat ze onze bestaande klanten ondersteunen, zoeken we ook naar nieuwe klanten die bij ons DNA passen. Dealers, maar ook passiefbouwers, architecten en houtskeletbouwers. We screenen op tien punten om te kunnen bepalen of ze Wilms Schaduwexpert kunnen worden. Vanaf het begin moet duidelijk zijn dat de liefde van twee kanten moet komen: wat kan Wilms voor de klant betekenen, maar ook andersom. We doen dat zo omdat we zoeken naar een lange termijnrelatie met onze klanten. Daarbij staat de mens centraal: de klant en wij moeten bij elkaar passen.”

Het mag duidelijk zijn dat Wilms geen prijsvechter is, maar een totaalpakket nastreeft. Met producten en concepten met een achterliggend idee, met goede ondersteuning voor zijn dealers, met goede aftersales, met aandacht voor duurzaamheid enzovoort, enzovoort. “Daar hoort ook bij dat we onze dealers zo goed mogelijk willen ondersteunen met opleidingen”, meent Erik Wilms. “Daarvoor hebben we de Wilms Academy waar we zo’n duizend dealers per jaar ontvangen. Betere opleiding van onze dealers leidt tot een beter resultaat voor de eindklant. Als dat beter past kunnen de trainingen overigens ook door onze vertegenwoordigers op locatie worden gegeven.”

Inbouwscreens van Wilms bij een moderne woning in Wingene.

 

Schaduwmeesters

De ambities die Wilms heeft, maar ook de verticale integratie die is doorgevoerd door een eigen confectieafdeling op te zetten, hebben ook de uitstraling van Wilms naar buiten een impuls gegeven, vertelt marketingmanager Andres Lesire. “We hebben gekozen voor een introductie in één keer van een nieuwe huisstijl die op Polyclose aan de vakwereld is gepresenteerd en goed is ontvangen.”

Bij de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl is zelfs de naam Wilms ter discussie gesteld. “Niets was heilig, maar we hebben de naam desondanks behouden. De naam is minder anoniem dan bijvoorbeeld een afkorting en straalt uit dat we een familiebedrijf zijn met een familiaal karakter. Persoonlijk in het contact en de waarden die we uitdragen. We willen groot zijn in onze daden, maar toch kleinschalig blijven.”

Nieuw is dat iedereen bij Wilms ‘schaduwmeester’ is geworden. “Daarmee willen we in de eerste plaats het vakmanschap van onze mensen en de kwaliteit van onze productie onderstrepen. Maar ook de onzichtbaarheid van onze producten zoals ShutterX®, ZipX®Zero en Rolvent®. Iedereen wil ze, maar niemand wil ze zien.”

De nieuwe huisstijl staat niet op zichzelf. Heel belangrijk is de volledige ondersteuning voor de dealer die Wilms aanbiedt. “Zoals al gezegd, besteden we veel aandacht aan productinnovatie. We denken met onze dealers mee als het gaat om techniek, maar evenzogoed op het gebied van marketing en sales. De nieuwe huisstijl en de nieuwe brochures zijn daar manifestaties van, maar als de dealer daarom vraagt, adviseren we ook over showroominrichting of website. Op die manier proberen we de zichtbaarheid van Wilms te vergroten en onze boodschap uit te dragen.”

“Overigens zit hier ook nog een duurzaamheidsaspect aan”, breekt Erik Wilms in. “We hebben namelijk alle nog bruikbare spullen met het oude logo hergebruikt door ze te schenken aan AZC’s, scholen, instellingen enzovoorts.

Wilms straalt in alles ambitie, zelfvertrouwen en daadkracht uit. Niet lijdzaam afwachten, maar actief bouwen aan de toekomst. “We zijn fier op ons bedrijf en op onze productie”, sluit Erik Wilms het gesprek af. “En zeker op onze mensen. Zij doen het perfect onder de moeilijke omstandigheden van de corona-tijdperk. Dat kan alleen een schaduwmeester!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details