Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Wilms opent nieuw Experience Center. Slechts het topje van de ijsberg.

Wilms opent nieuw Experience Center. Slechts het topje van de ijsberg.

De recente verbouwing van de showroom van het bedrijf tot een gloednieuw ‘Experience Center’ is daar een volgende manifestatie van. Het blijkt slechts het topje van de ijsberg.

De showroom van Wilms was keurig, maar een beetje gedateerd. Veel bedrijven hadden het nog best prima gevonden, maar niet Wilms. De nieuw gecreëerde, ruimtelijke entree leidt naar een brede balie voor de receptioniste. Links van de entree de daadwerkelijke showroom waar Wilms zijn belangrijkste producten laat zien met aanpalend het kantoor voor de verkoopmedewerkers. Rechts een heus café met zitjes en een bar – als Z&R op bezoek is helaas gesloten vanwege corona – en de Wilms Academy, een opleidingscentrum met instructielokaal. “We vonden dat we onze showroom moesten aanpassen aan onze nieuwe uitstraling”, zegt marketingmanager Andres Lesire. “Alles is gestript tot op het beton en nieuw ontworpen, opgebouwd en ingericht.” 

Waaier met screendoeken.

Het topje van de ijsberg

Het nieuwe Experience Center staat niet op zichzelf, maar past in een strategie. Het is een onderdeel van een concept, van een visie op de toekomst waar Wilms in de afgelopen periode hard aan heeft gewerkt en waar in totaal acht miljoen euro in wordt geïnvesteerd. Behalve in het Experience Center investeert Wilms in R&D, verbetering en stroomlijning van de productie en in marketing om het bedrijf niet alleen klaar te maken voor de toekomst, maar ook een leidende rol in de branche te laten vervullen. Dat bleek al in eerdere reportages die Z&R in het recente verleden bij Wilms heeft gemaakt, dat blijkt uit vooraanstaande producten als ShutterX® en ZipX®Zero en dat blijkt ook nu weer in gesprek met Andres Lesire naar aanleiding van de opening van het nieuwe Experience Center. 

Het Experience Center moet B2B-klanten laten zien hoe de producten van Wilms in de showroom gepresenteerd kunnen worden. Bovendien kunnen grotere klanten van de showroom gebruik maken om hun eindklanten te ontvangen en in de producten van Wilms in te weiden. 

CEO Erik Wilms.

Alle producten worden in de showroom met raam voorgesteld, zodat exact kan worden gedemonstreerd hoe de situatie er in de werkelijkheid uitziet. Daarvoor zijn ramen van zeven vooraanstaande Belgische ramenfabrikanten gebruikt, waarmee meteen wordt gedemonstreerd dat de producten van Wilms compatibel zijn met de producten van alle raamfabrikanten. Ook voor wat betreft kleur, wat in België een belangrijk aspect is. Wilms heeft twee eigen lakkerijen en maar liefst 400 kleuren op voorraad, zodat bij de kleuren van alle kozijnfabrikanten kan worden aangesloten. 

Snelheid

Leversnelheid wordt in het algemeen door zowel dealer als eindklant als heel belangrijk ervaren. Wilms probeert daaraan tegemoet te komen door een gestroomlijnde productie, maar ook door zoveel mogelijk stappen van het productieproces in eigen hand te houden. Daarom heeft Wilms ook een eigen confectieafdeling opgezet. Eigen transport is een ander aspect dat de leversnelheid – en ook de leverbetrouwbaarheid – dient. Elke klant wordt beleverd door een vaste chauffeur die niet zelden zelfs over een sleutel beschikt om een bestelling binnen te kunnen leggen, mocht er niemand aanwezig zijn. 

De Wilms Academy.

Maar keuzestress bij de eindklant is volgens Lesire de factor die nog het meeste tempo uit het leverproces haalt. “We hebben natuurlijk een enorm aanbod en dat willen we ook zo houden. Het blijkt echter dat de bulk van de bestellingen een beperkt aantal kleuren betreft. Daarom hebben we uit ons assortiment screendoeken 11 preferente kleuren geselecteerd die goed zijn voor 93% van de productie. Die kan de dealer als zodanig in zijn showroom presenteren. Iets soortgelijks geldt voor zonneschermen. Daarvoor hebben we 24 preferente kleuren geselecteerd. Doeken van die kleuren gaan straks in huis geconfectioneerd worden. 

Met de configurator die Wilms heeft ontwikkeld, kunnen dealers hun klanten heel gemakkelijk laten zien hoe een screen of scherm er met een bepaalde hardwarekleur en doek uit komt te zien. Het maakt de keuze voor de eindklant een stuk gemakkelijker. 

Aangrenzend aan het Experience Center is Café Albert.

Partnerprogramma

De hele rebranding die Wilms heeft doorgevoerd, wordt door de dealers gewaardeerd en de eerste reacties op het nieuwe Experience Center zijn ook positief, vertelt Lesire. Het past allemaal in de strategie, net als het nieuwe partnerprogramma dat Wilms heeft gelanceerd.

“Neem zoiets als kortingen die dealers altijd krijgen. Vaak zit daar iets van willekeur in, maar in ons partnerprogramma hebben we daar na veel onderzoek en gesprekken een structuur voor ontwikkeld.” Wilms gaat voortaan een samenwerking aan met zijn klanten, waarbij de klant zélf zijn kortingspercentage bepaalt. Wilms heeft daarvoor een 11-puntenprogramma opgesteld dat eerlijk en overzichtelijk en voor iedereen uniform en transparant is. “Dan gaat het dus niet alleen om omzet, maar zeker ook om andere facetten van de samenwerking, zoals opleidingen – waar Wilms de Wilms Academy voor heeft opgericht – en het opvolgen van leads”, benadrukt Lesire. “In ons Sterrenprogramma – zo noemen we het – kunnen dealers maximaal vier sterren behalen.” 

Marketingmanager Andres Lesire.

Wilms is een familiebedrijf. “De familiaire relaties die daarbij horen, zie je terug in de relatie met het personeel, maar ook met de klanten”, zegt Lesire. “Je familie heb je voor altijd en zo zoekt Wilms ook lange termijnrelaties met zijn personeel én met zijn klanten. Veel mensen die bij Wilms werken, komen hier uit de buurt – veel komen er gewoon op de fiets – en werken hier al vele jaren. Op dezelfde manier willen we relaties met onze klanten opbouwen. Niet vluchtig en alleen gebaseerd op productprijs, maar langdurig en gebaseerd op een samenwerking van gelijkwaardige partners.” 

Kwaliteit is een belangrijk aspect om dealers te binden, beseft men bij Wilms maar al te goed. Zonweringspecialisten willen niet terug om fouten te herstellen of problemen te verhelpen, want dat is niet alleen vervelend en slechte reclame, het heeft ook invloed op de marges. Om zijn dealers zo goed mogelijk te bedienen, werkt Wilms met vaste aanspreekpunten, zoals gezegd, tot en met de chauffeur. “Wij vinden het persoonlijke contact belangrijk”, benadrukt Lesire. “Daarom ook krijgen onze verkoopmedewerkers een interne training van acht weken, alvorens zij aan de slag gaan. Zij zijn de eerste schil voor dealerondersteuning en eventuele probleemoplossing.” 

Dat alle inspanningen Wilms geen windeieren leggen, blijkt uit de groei die het bedrijf doormaakt. In 2020 heeft Wilms maar liefst 40 nieuwe mensen aangenomen, waardoor er nu al bijna 200 schaduwmeesters zijn. In de productie werken ongeveer 40 vrouwen. Om de groei op te vangen, komen er twee nieuwe gebouwen bij, een hal voor de productie en een centraal magazijn. De grond om die uitbreiding te realiseren, is al verworven. 

Wilms collection box.

En alsof dat nog allemaal niet genoeg is, wil Wilms zich ook meer naar buiten toe laten zien. Zo wordt het bedrijf partner van een televisieprogramma van VTM, de grootste commerciële televisiezender van België, dat start in maart. Daarnaast is Wilms sponsor van het vrouwenvoetbalteam KRC Genk Ladies, een contract dat recent nog met drie jaar is verlengd. “Vrouwenvoetbal is eerlijke, pure sport”, vindt Andres Lesire. “En KRC Genk Ladies is een club met een gezonde ambitie en dat past bij ons, want ook wij zijn ambitieus. En voor onze partners is het ook goed dat wij ons profileren. Het helpt hen natuurlijk ook als de naamsbekendheid van Wilms groeit.” 

Vanaf maart lanceert Wilms ook nog een nieuw digitaal bestelsysteem. Deelname eraan telt mee in het sterrensysteem. De bedoeling is dat de bestellingen op termijn – na controle – rechtstreeks het productiesysteem in gaan. 

De wand met de voorkeurdoeken voor de knikarmschermen.

Overigens timmert Wilms niet alleen in België aan de weg, maar ook in Nederland, waar nu vier vertegenwoordigers op de weg zijn. “Onze werkwijze en ambitie wordt ook in Nederland gewaardeerd”, constateert Lesire. “En ook het sterrensysteem wordt er gewaardeerd, omdat dealers kunnen meegroeien in het systeem. Wie wil kan groeien en krijgt daarbij van Wilms alle ondersteuning. Onze missie bij Wilms: samen groeien!” 

Future proof

“Alle ingezette ontwikkelingen hebben ons bedrijf futureproof gemaakt”, zegt CEO Erik Wilms ter afsluiting van het gesprek. “De showroom is maar het topje van de ijsberg. Daarachter zitten het sterrensysteem, marketing, digitalisering, productontwikkeling enzovoorts. Letterlijk achter de showroom ligt onze performante productie, modern, gestroomlijnd én duurzaam. We blijven ook sterk inzetten op R&D. Nieuwe ontwikkelingen zijn de garantie voor de toekomst. Talloze innovaties worden al beschermd met Europese patenten. Maar het belangrijkste kapitaal van onze onderneming zijn de bijna 200 schaduwmeesters. Denk goed na, want dit is de laatste arbeidsovereenkomst die je tekent, zegt onze HR-manager altijd tegen sollicitanten. We streven overal naar lange-termijnrelaties: met onze medewerkers, met onze leveranciers en ook met onze dealers!”    


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details