Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Weer enigszins in rustiger vaarwater, maar…
Robert Bosch, management team Rainbowsol

Weer enigszins in rustiger vaarwater, maar…

Robert Bosch, management team Rainbowsol

Tijdens het afgelopen Hemelvaartweekend lagen we met onze boot in de prachtige Lingehaven in het pittoreske Gorinchem. Het weer was aanvankelijk mooi maar werd naarmate de dagen vorderden wat minder, met op een gegeven moment zelfs de zogenaamde schaapscheerderskou. Zo genoemd omdat vroeger in zo’n periode van lentekoude de schapen werden geschoren, want dan liepen de kale beestjes minder kans te verbranden. En de herders hadden (nog) geen zonwering aan hun schaapskooien. 

Verwarming in de boot dan maar aan en een goed boek lezen: De Nieuwe Tsaar, een uitstekende biografie over Vladimir Poetin. Een aanrader, ook niks mis mee hoor. En tussen de hoofdstukken door de gedachten de vrije loop laten over onze branche en het vreemde tijdsgewricht waarin we sluipenderwijs terecht zijn gekomen. 

‘Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar dit voelt als een wake-upcall, een signaal dat we na moeten denken hoe de bakens te verzetten om aan de huidige situatie het hoofd te bieden’

Na twee absurde jaren van – ik kan het woord eigenlijk niet meer horen – coronacrisis, waarbij we de drukte in onze sector nauwelijks konden verwerken, zijn we nu weer in rustiger vaarwater beland, misschien zelfs in een periode van relatieve windstilte. De consumenten geven hun geld – vrijwillig – uit aan vakanties, uit eten, nieuwe kleding enzovoorts en – gedwongen – aan veel hogere energierekeningen, warmtepompen plus woningisolatie en dure benzine. Tel daarbij op de hoge inflatie, de stijgende (hypotheek)rente, de oorlog in Europa en je hebt een giftige cocktail van omstandigheden en factoren die maken dat het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag was als nu. 

In april was het gedaald naar een dieptepunt van -48. De afgelopen twintig jaar was het gemiddeld -8, het vorige diepterecord stamt uit maart 2013 tijdens de Eurocrisis en lag op -41. Dat zegt wel wat! Ook de koopbereidheid van de consument was nog nooit zo laag als in de afgelopen aprilmaand. 

Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar dit voelt als een wake-upcall, een signaal dat we na moeten denken hoe de bakens te verzetten om aan de huidige situatie het hoofd te bieden. Dat is nog eens extra lastig als je uit een ultiem luxepositie komt, zoals we die als branche de voorgaande twee jaren hebben gekend. De orders kwamen ons tenslotte zonder enige moeite aangewaaid. 

Mocht de – tijdelijk – teruglopende belangstelling voor luxegoederen, waar zonwering nog steeds onder geschaard wordt, aanhouden dan zullen we onze koers voor de komende tijd opnieuw moeten bepalen, om de hoge golven die op ons afkomen te kunnen trotseren. 

Conclusie: we dachten misschien even dat de luxe van een hoge vraag naar zonwering en terrasoverkappingen eeuwigdurend zou zijn, maar eeuwigdurend is niets in het leven. De wal heeft het schip gekeerd. Gelukkig zijn we een creatief volkje en de komende periode zal opnieuw laten zien dat onze beste stuurlui niet aan wal staan, maar aan boord en aan het roer!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details