Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Website als belangrijke aanvulling op de showroomunilux wedt bewust en nadrukkelijk op twee paarden
Dubbele Plisséfit.

Website als belangrijke aanvulling op de showroomunilux wedt bewust en nadrukkelijk op twee paarden

UNILUX WEDT BEWUST EN NADRUKKELIJK OP TWEE PAARDEN

Als een gesprek met CEO Patrick van Loosbroek van Unilux één ding duidelijk maakt, is het dat de specialist in insectenwering uit Boxtel zijn zaken heel serieus neemt. Maar eigenlijk was dát al lang bekend. Of het nu gaat om het productenpakket en productinnovaties, om het nut van insecten voor ons ecosysteem, de ecologische footprint van een productiebedrijf als Unilux, het belang van ventilatie voor ons aller gezondheid of het gebruik van online marketingtools om de afzet van producten te stroomlijnen en de Unilux-dealers te ondersteunen. Op al die vlakken is Unilux voortdurend actief om tot optimale oplossingen te komen. 

Veerstifthor.

Neem de ecologische footprint van het van het bedrijf. Zes jaar geleden heeft Unilux besloten die te verkleinen door zo veel mogelijk lokaal te gaan produceren. “Omdat alles uit de buurt komt, zijn er veel minder transportbewegingen nodig”, zegt Van Loosbroek daarover. Bovendien hebben we zelden leveringsproblemen, want communiceren en dealen met een bedrijf dat bij wijze van spreken in het volgende dorp is gevestigd, is natuurlijk vele malen gemakkelijker dan met een bedrijf aan de andere kant van de wereld.” 

Dubbele Plisséhor voor ramen.

Het concept van Unilux is erop gebaseerd dat 80% van de lengtematerialen, componenten en onderdelen die Unilux voor het seizoen denkt nodig te hebben op voorraad liggen. Daardoor – en door een slimme organisatie van de productie – kan Unilux vrijwel altijd dezelfde levertijden hanteren, ook in het hoogseizoen. 

Seizoen verlengen

Net als het zonweringseizoen begint ook het seizoen voor insectenwering in de regel als het mooie weer aanbreekt. Unilux heeft al pogingen gedaan het seizoen te verlengen, maar krijgt de branche daar nog maar moeilijk in mee zegt Patrick van Loosbroek. “Het is al beter dan in het verleden, maar voor Unilux blijft verlenging van het seizoen een belangrijk thema. Dat is in ieders voordeel, zeker ook van de dealer. Korte levertijden door Unilux en andere producenten en leveranciers van zon- en insectenwering helpen niets als de opdrachten zich bij de zonwering­specialisten ophopen, omdat ze te weinig montagecapaciteit hebben.” Het tekort aan technisch personeel is volgens Van Loosbroek een groot en bovendien moeilijk oplosbaar probleem, waarvan hij vreest dat het alleen maar erger gaat worden. 

Patrick van Loosbroek.

“Als branche profileren we ons nog onvoldoende. De gemiddelde consument weet helemaal niet wat een zonweringspecialist te bieden heeft, ook niet op gebied van insectenwering. Er gebeurt nog te weinig om daar verandering in te brengen.” Bij bouwplannen is het belangrijk om zon- en insectenwering al vanaf het begin in de plannen te integreren, meent hij. “Het is een taak van de branche – fabrikanten én zonweringspecialisten – om architecten en andere bouwprofessionals goed te informeren wat de mogelijkheden zijn. Dat moet beter dan het nu gebeurt; andere bouwgerelateerde branches zijn daar verder in.” 

“Zonwering wordt te veel los gezien van andere aspecten van de gevel. “Kijk bij jullie eigen uitgeverij. Jullie hebben Z&R voor de zonweringbranche in de ruimste zin van het woord en Gevelbouw voor alles wat de gevel betreft, maar wat mij betreft zou dat samen moeten.”   υ

Online verkoop

Voor zonwering ligt dat moeilijker, maar voor insectenwering kan bestellen via de webshop en montage door de eindklant zelf een oplossing zijn voor het tekort aan montagepersoneel. Patrick van Loosbroek beschouwt de Unilux-webshop als een groot succes. “De motivatie om de webshop te beginnen, was in eerste instantie dat specialisten in insectenwering dat eigenlijk niet zelf kunnen. Onze productgroep is daar domweg te klein voor. Voor de omzet van de gecommitteerde Unilux-dealer maakt dat geen verschil, want Unilux heeft het online bestellen zo ingericht dat die gewoon zijn marge krijgt als er iemand in zijn werk- of postcodegebied online een order plaatst, zelfs als de consument alles zelf doet en de dealer geen enkele inspanning hoeft te verrichten.” 

Rolhor.

De Unilux website is dus absoluut geen bedreiging voor de dealer, “Het komt zelfs wel eens voor dat dealers zich niet in de regeling hebben verdiept en verbaasd zijn als ze een creditering van Unilux op hun rekening zien”, lacht Patrick van Loosbroek. 

Om het de doe-het-zelver gemakkelijk te maken, heeft Unilux de bestelpagina zo klantvriendelijk als mogelijk gemaakt, zodat de eindklant precies weet hoe te meten en te bestellen. Desondanks ontbreekt een nadrukkelijke waarschuwing voor de eindklant niet: als je het niet zeker weet, raadpleeg de dealer! 

Om montage zo gemakkelijk mogelijk te maken, levert Unilux maatwerkproducten die bijzonder montagevriendelijk zijn. Handig voor de doe-het-zelver die zelf opmeet en monteert, maar ook voor de dealer, omdat ervaren personeel immers steeds minder beschikbaar is: als insectenwering gemakkelijk kan worden geïnstalleerd, kan de dealer zijn ervaren monteurs inzetten voor moeilijkere projecten. 

Marketing

Unilux doet elk jaar forse inspanningen op het gebied van marketing, onder andere met televisiereclames en de aanwezigheid op consumentenbeurzen. Doel is uiteraard dat de revenuen van die inspanningen bij Unilux terechtkomen. “Met name door onze televisiereclames lukt dat steeds beter”, constateert Van Loosbroek. “Consumenten vragen steeds vaker naar Unilux als ze insectenwering nodig hebben.” Dat is natuurlijk een doel, dat de naam Unilux een begrip wordt, zodat klanten in de showroom niet om insectenwering vragen maar om Unilux. En hetzelfde op internet: dat ze niet naar insectenwering zoeken, maar naar Unilux. Zo ver zijn we natuurlijk nog niet, maar we doen er wel ons best voor.” 

Overigens kiest Unilux voor een totaalaanpak. Televisie en andere grootschalige inspanningen moeten voor landelijke naamsbekendheid zorgen. Lokaal zorgt de dealer voor opvolging met folders, banners en vlaggen voor de herkenbaarheid. Een showroomdisplay maakt ook onderdeel uit van de strategie. Unilux biedt het tegen lage kosten aan zijn dealers aan en zorgt ervoor dat het altijd up-to-date is. 

Unilux doet de landelijke promotie van het merk, maar lokaal of als de eindklant op de site of in de showroom komt, moet de dealer het overnemen. Online kan de dealer zich promoten met een eigen landingspagina. Daarnaast biedt Unilux opleidingen en trainingen aan om de dealer optimaal voor te bereiden op het verkoopgesprek. Voor 2022 ligt de focus voor Unilux – behalve op de website – daarom op de situatie die nog steeds het vaakst voorkomt: dat de eindklant zich meldt in de showroom. 

Commitment

Unilux doet veel voor zijn dealers en vraagt daarvoor commitment van zijn klanten. Dealers die gebruik maken van de site en in aanmerking willen komen voor de marges van online-verkopen moeten zich committeren aan de insectenwering van Unilux. “Deze regeling maakt de band tussen Unilux en zijn dealers alleen maar sterker”, is Van Loosbroek overtuigd. “Online loopt steeds beter en dealers zien de voordelen ervan. In deze ontwikkeling past dat onze dealers alleen nog online kunnen bestellen. Het online-bestelsysteem is steeds beter en gebruiksvriendelijker geworden, waardoor iedereen ermee uit de voeten kan. Er is dus geen belemmering meer voor online-bestellen. Het gevolg is dat we alleen nog online geplaatste orders in behandeling kunnen nemen. Het telefonische contact dat we nu met onze dealers hebben, betreft vooral technische ondersteuning. Dat is prima. We hebben liever dat de dealers te veel vragen dan te weinig.” 

Product- en andere trainingen doet Unilux steeds vaker op locatie bij een bedrijf. Die aanpak heeft veel voordelen, vindt Van Loosbroek. “Wij leren de bedrijven waarmee we samenwerken beter kennen en ook de gezichten erachter. We zien de showroom, de werkplaats en kunnen tips en adviezen geven. Omgekeerd leren wij er ook van. Bovendien kunnen wij ons beter presenteren en leren onze dealers ons beter kennen. Diezelfde aanpak willen we overigens ook voor Fractions gaan hanteren.” 

Om zon- en insectenwering nog beter op de kaart te zetten en de effectiviteit van reclamecampagnes en promotie te vergroten, is samenwerking vereist, zegt Patrick van Loosbroek aan het einde van het gesprek. “We hebben daar aanzetten toe gedaan, maar concrete resultaten zijn er nog niet. Sommige concullega-bedrijven waarmee we hebben gesproken, zijn marketingtechnisch nog niet zo ver, andere wilden het te veel op hun eigen merk en product betrekken. Concrete samenwerking is dus nog niet tot stand gekomen, maar we blijven in gesprek, want we vinden dit een belangrijk onderwerp.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details