Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Wat zijn de nieuwste trends omtrent zonwering en raamdecoratie?

Wat zijn de nieuwste trends omtrent zonwering en raamdecoratie?

Het is eigenlijk niet meer nodig om naar snikhete landen af te reizen in de zomer, want onze zomers lijken ook steeds warmer te worden. Dit betekent ook meer aandacht voor zonwering en raamdecoratie. Wat zijn de nieuwste trends bij raambekleding op het gebied van uitstraling en comfort?

Kwaliteit

Er is een duidelijke trend naar kwaliteit waar te nemen. Na een periode van lekker goedkoop en ieder seizoen een andere look, kiezen we nu toch weer voor duurzaamheid en kwaliteit. Hoewel variatie natuurlijk welkom is, betekent dit vaak toch concessies maken op kwaliteit. Je kunt je budget immers slechts eenmaal besteden. Met wat vaker een goedkopere oplossing heb je altijd raamdecoratie die nét niet perfect is, en dat is jammer. Kies liever voor een meer tijdloze oplossing waar je tot in lengte der dagen van kunt genieten.

Natuurlijke tinten

De tijd van felle kleuren is een beetje voorbij. Kon het eerst niet fel genoeg zijn, kiezen we nu massaal voor natuurlijke tinten zoals zacht groen, lichtbruin, pasteltinten en neutrale kleuren zoals crème en ecru. Uiteraard zie je ook felle kleuren in de natuur, maar een gordijn in knallend fel paars is toch een beetje teveel van het goede. Die natuurlijke styling beperkt zich niet alleen tot het kleurgebruik, maar ook zeker tot de textuur. Denk aan schuifdeuren en planken van steigerhout aan de wanden, zo kun je ook rolgordijnen van zware kwaliteit natuurlijke materialen aanschaffen die direct meer ‘body’ geven aan de raambekleding.

Strakke uitstraling

We zien steeds minder overgordijnen met dubbele plooi en steeds meer rolgordijnen of plissé gordijnen. Met name dubbele plissé gordijnen zijn momenteel flink in opmars. Niet alleen omdat ze praktisch zijn, ze zien er ook mooi en verzorgd uit. Een uniek kenmerk van dit type raamdecoratie is de mogelijkheid om deze zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven te openen. Dit biedt meer controle over het invallend zonlicht. Daarnaast gaat er een isolerende werking uit van plissé gordijnen met honingraatstructuur. Naast warmte is het weren van schadelijke UV-straling ook een factor om rekening mee te houden. UV-straling is namelijk niet alleen ongezond voor de huid, het zal ook het interieur sneller vaal maken.

Slimme kleuren

We noemde al even de neutrale tinten en lichte kleuren. Naast het volgen van trends zijn er ook zeker praktische voordelen om voor licht te kiezen. Ten eerste zal een ruimte optisch groter en ruimer lijken wanneer de raamdecoratie licht van kleur is. Daarnaast weerkaatsen lichte kleuren zon wat als zonwering ideaal is. Dan is er nog de reflectie van kunstlicht binnen in huis. Zo zijn er smart lights met verlichting die in alle kleuren van de regenboog instelbaar is. Een schemerlamp of spot in de buurt van een wand of gordijn met een lichte kleur zorgt ervoor dat de gehele ruimte letterlijk een andere uitstraling zal krijgen. We noemde al eerder de behoefte aan variatie. Met lichtgekleurde raamdecoratie in combinatie met slimme lampen kun je de sfeer in de ruimte met een druk op de knop of een tik op je smartphone scherm transformeren.

Gemak dient de mens

Het gaat verder dan lampen bedienen met een app, je kunt hiervoor ook je stem gebruiken. “Hey Google, ik wil geel licht op 50% intensiteit” is voldoende om de lampen in huis te bedienen wanneer je gebruik maakt van smart speakers. Ook zonwering en raamdecoratie is op deze wijze te bedienen, en beter nog te automatiseren! Zo kun je een lichtsensor koppelen aan elektrische zonwering. Je hoeft dan zelf de rolluiken of gordijnen niet meer aan te raken om toch altijd een optimale lichtinval te creëren in huis. Dit werkt ook bij afwezigheid, zo kom je voortaan thuis in een koelere woning. Het is daarnaast een extra hulpmiddel bij inbraakpreventie. Voortaan ziet de woning er namelijk altijd bewoond uit.

Zonwering buiten

De meeste trends zijn te zien op het gebied van raamdecoratie voor binnen in de woning, de automatisering van zonwering buiten is ook zeker een trend die sterk in populariteit toeneemt. Iedereen die ooit een doorweekt zonnescherm heeft meegemaakt, of gevelschade heeft opgelopen omdat de zonwering tijdens harde wind van de gevel werd gerukt, zal waarderen dat je nu ook automatische zonwering kunt installeren. Met een lichtsensor of een windmeter kun je automatisch een scherm laten openen of juist sluiten. Dit werkt gewoon door wanneer je niet thuis bent, via een app kun je eventueel buitenshuis de zonwering bedienen op afstand.

Dit zijn dus de trends op dit moment; natuurlijk, licht en geautomatiseerd met oog voor kwaliteit en duurzaamheid. We hopen dat deze tips je geïnspireerd hebben, met zonwering en raamdecoratie maak je ieder interieur helemaal compleet!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details