Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Wat brengt 2022 voor de zonweringbranche? Gesprek met Robert Bosch van Rainbowsol
Robert Bosch: ‘Niemand kan de toekomst voorspellen, maar we kunnen wel zo veel mogelijk anticiperen op het volgende seizoen.’

Wat brengt 2022 voor de zonweringbranche? Gesprek met Robert Bosch van Rainbowsol

Elk bedrijf weet dat je nooit alles tot op de minuut kunt plannen. Markten zijn nu eenmaal grillig. Maar, wat de wereld – en dus ook Nederland – in de afgelopen anderhalf jaar is overkomen, maakt het inschatten van de komende tijd nóg moeilijker. Wie het weet mag het zeggen: wat gaat 2022 ons brengen na twee coronajaren? 

De productie draait in Leerdam nog steeds op volle toeren.

“Waar we voor vreesden toen de pandemie uitbrak, is in ieder geval geen realiteit geworden”, vertelt Robert Bosch van Rainbowsol uit Leerdam. “Integendeel, we zijn er allemaal flink op vooruit gegaan, simpelweg vanwege de reden dat de particulier vooral thuiszat, om zich heen keek en dacht: ik ga wat aan mijn huis doen!” 

De vraag is nu of die trend zich in 2022 zal voortzetten. Ook Bosch vindt het lastig om daar een voorspelling over te doen. “Feit is wel dat de leveringsproblemen in de branche een issue zijn geworden. Ik denk dat iedereen daar last van heeft. En ja, dat heeft – logischerwijze – ook tot prijsstijgingen geleid. Ook voor ons betekent dit dat we voor 2022 een volledig nieuwe catalogus zullen moeten maken.” 

“Prijsstijgingen zijn uiteraard nooit leuk”, vervolgt Bosch. “Maar ik ben verder eigenlijk wel positief voor onze branche. Wat ons met z’n allen helpt is – hoe gek het ook klinkt – het vastzitten van de huizenmarkt. De huizenprijzen zijn ongekend hoog, waardoor het aantal transacties afneemt. Mensen kunnen zich een verhuizing financieel niet veroorloven. Dan wordt er dus geïnvesteerd in de eigen woning. Dat zal zich ook naar onze branche uitbetalen. Ondanks het feit dat het onzeker is wat 2022 precies gaat brengen, kunnen we wel al anticiperen op het volgende seizoen.” 

Regeren is vooruitzien

“Allereerst zou ik de vakhandel willen adviseren om – bijvoorbeeld in reclamecampagnes – de consument erop te wijzen dat men eerder over zonweringen moet gaan nadenken. Uiteindelijk wil niemand ‘nee’ verkopen. Als de grote hausse in het voorjaar van 2022 weer op gang komt, zullen de levertijden gaan oplopen. Het is niet leuk voor de consument dat hij dan wekenlang – misschien wel maandenlang – op zijn buitenzonwering moet wachten omdat de levertijden in de hele keten een probleem worden. Regeren is vooruitzien. Ik hoop dus dat de dealers de consument kunnen triggeren om eerder naar zonwering te gaan kijken, waardoor we de reuring wat meer over het jaar kunnen uitsmeren.” 

Het hoofdkantoor van Rainbowsol in Leerdam. “Voor de branche zelf zijn wij eigenlijk wel positief als we kijken naar het jaar 2022”, zegt Bosch.

Consumentenwebsite

“Daarnaast verwacht ik voor onszelf een verder toenemend succes van onze consumentenwebsite. Nee, we verkopen niet rechtstreeks aan de particulier, maar we vertellen die consument wel dat we als merk bestaan. En dat we op vele plekken in het land verkrijgbaar zijn. Wij helpen onze dealers feitelijk nóg zichtbaarder te worden in de markt.” 

“Dat alles is overigens niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. We werken samen met professionele online marketeers en partijen die de content op maat verzorgen. Ik heb ontdekt dat dit alles een tak van sport is die continu in beweging is, maar waar je als bedrijf veel uit kunt halen. Dat vertalen wij dus door naar leads voor onze dealers. We hebben wat dat betreft twee zeer goede jaren achter de rug, maar we gaan verder!”

Met de iPad in de winkel samen met de klant de bladerbare catalogus bekijken.

Bladerbare catalogus

“Verder maken we het onze verkooppunten de komende maanden steeds gemakkelijker door ook onze verkoopcatalogus als bladerbare onlineversie aan te bieden. Dat is niet alleen duurzamer dan een papieren catalogus, het biedt uiteindelijk ook gewoon veel gemak.” Afsluitend. De vraag wat 2022 precies gaat brengen, heb ik eigenlijk niet heel precies kunnen beantwoorden”, besluit Bosch eerlijk. “Maar het is wel aan ons als professionele partij in de keten om te proberen waar dat kan zo veel mogelijk de regie te houden. Met als uiteindelijke doel een boost aan de reuring bij al onze verkooppunten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details