Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Verozo over de Belgische zonweringsector
Collectie Dickson.

Verozo over de Belgische zonweringsector

Belgen gaan massaal op zoek naar buitenzonwering, rolluiken en terrasoplossingen om te anticiperen op een nieuwe hete zomer. “De stormloop is momenteel ongezien, waardoor fabrikanten de vraag nauwelijks kunnen bijhouden”, constateert Ann Van Eycken, secretaris-generaal van VEROZO, de overkoepelende Belgische branchevereniging van rolluiken en zonwering. Dat steeds meer consumenten teruggrijpen naar deze duurzame, energie-efficiënte oplossingen met lage CO2-footprint tegen oververhitting, ziet Verozo natuurlijk als een belangrijke bijdrage aan de klimaatneutrale samenleving. 

Wereldwijd gaat de klimaatopwarming door. Ook België registreerde het vorig jaar meer momenten van extreme hitte, die bovendien langer duurden. “Gebouwen en ook terrassen zijn daar niet op ingesteld”, aldus Ann Van Eycken. “Grote glaspartijen zorgen in combinatie met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid voor een groter risico op oververhitting in de zomer.” 

Duurzame oplossingen

Als reactie op die ontwikkelingen gaan mensen op zoek naar oplossingen. Zonwering, rolluiken en terrasoplossingen zijn duurzame manieren om je woning en terras te vrijwaren van hitte. Ann Van Eycken is blij dat de consument kiest voor groene oplossingen. “De zon weer je het best voor ze het raam of terras binnendringt en niet achteraf. Dat lijken steeds meer mensen te beseffen. De keerzijde is wel dat de sector vandaag met een ongeziene vraag te maken krijgt, die nog eens wordt versterkt door telewerk en het staycation-effect. Mensen willen het hele jaar optimaal genieten van hun woning, appartement en buitenruimte.” 

“Dit is echt ongezien in onze sector, waar we doorgaans te maken hadden met piekmomenten in het voorjaar. Deze trend zagen wij de laatste jaren al evolueren naar een meer constante vraag doorheen het jaar. Maar de niet-aflatende stormloop die zich sinds begin dit jaar bij onze leden-fabrikanten voordoet, is werkelijk ongekend.” 

Langere levertijden

Fabrikanten hebben al vroeg dit jaar fors geïnvesteerd in extra personeel en bijkomende productiecapaciteit, maar nog blijkt het niet voldoende om aan de huidige vraag te voldoen, aldus Ann Van Eycken. Bovendien kampt de bouwsector met een zoektocht naar gekwalificeerd personeel én een moeilijke aanlevering van grondstoffen en onderdelen. Dat alles maakt dat de levertijden langer worden. 

“Wij hopen dat de consument begrijpt dat wij voor een uitzonderlijke situatie staan, waar vraag en aanbod tijdelijk uit balans zijn. Toch zijn wij ervan overtuigd dat de consument met deze oplossingen slim investeert, waardoor de waarde én het comfort van de woning toeneemt. Zonwering en terrasoplossingen brengen een onmiddellijk rendement in de vorm van een aangenaam binnen- en buitenklimaat. Bovendien zijn ze energie-efficiënt, met een lage CO2-footprint, waardoor ze bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details