Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Verosol: ‘Prestatieclassificaties van zonwering zijn belangrijk bij zon- en daglichtregulering’
Visueel discomfort door glare in kantoren. (Foto: Bethany Legg.)

Verosol: ‘Prestatieclassificaties van zonwering zijn belangrijk bij zon- en daglichtregulering’

Zeker in onze streken, waar er sprake is van een sterk wisselend weerbeeld: zonneschijn en wolken wisselen elkaar voortdurend af. Er zijn binnen de Europese Norm (EN14501 Blinds and shutters) een aantal classificaties gedefinieerd en deze zijn recentelijk vernieuwd. 

Met de Verosol Heat & Light Kit kunnen klanten van Verosol het verschil in comfort ervaren tussen gemetalliseerd en niet gemetalliseerd textiel in heat & light control.

Z&R praat erover met Evert Bos en Lindsay Hovenier van Verosol, een vooruitstrevend bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de distributie van gemetalliseerde raambekleding. “Verosol staat voor ‘heat control, light control & view through’”, zegt Hovenier. “Dus ook voor ‘glare control’ of bescherming tegen verblindingshinder. En samen zijn dat precies de punten waar de norm op is gebaseerd.” 

Veel overlap met daglichtnorm en Breeam-NL

De prestatieklasse voor ‘glare control’ staat beschreven in de EN14501 en is in de 2021-versie significant aangepast. BREAAM-NL heeft voor de HEA-3 gebruik gemaakt van de norm EN14501:2005. Bos verwacht dat BREEAM-NL de vernieuwde tabellen ook gaat volgen en dat het daarmee ook gevolgen heeft voor de toe te passen zonwering. De vernieuwde norm heeft volgens Bos veel overlap met de daglichtnorm EN17037:2018. “In beide normen zitten dezelfde selectietabellen als hulpmiddel voor het maken van een keuze van minimale prestatieklasse waaraan de zonwering moet voldoen.” Er wordt daarbij gekeken naar geveloriëntatie en de locatie van het gebouw, maar ook het glastype en de positie van de werkplekken ten opzichte van het raam. Het is tenslotte de wijze van gebruik van de ruimte die bepaalt welke waarde – de lichttoetredings- of de zontoetredingsfactor – het zwaarst weegt voor de gebruikers.” De tabellen zijn gebaseerd op de Daylight Glare Probalilitiy (DGP), de kans op het optreden van verblindingshinder. 

Referentiebeglazingen vernieuwd en uitgebreid

De referentiebeglazingen, zoals we ze al jaren kennen, zijn ook flink vernieuwd en uitgebreid. “Een goede zaak”, volgens Bos, “omdat deze nieuwe beglazing veel beter aansluiten bij de huidige bouwpraktijk. Voor prestatiebepalingen van binnenzonwering is het belangrijk om gedetailleerde informatie te hebben. Dat is nu mogelijk.” 

Gerichte productontwikkeling

Als lid van de normcommissie heeft Verosol al jaren voor een nieuwe classificatiemethode geopteerd en vraagstukken vanuit de branche hierin meegenomen. “Het is belangrijk dat thermisch comfort in combinatie met visueel comfort optimaal in balans is”, zegt Bos, “maar dan wel mét behoud van doorzicht. Vanuit ons Expert Centre komen er veel projecten voorbij en weten we exact wat er speelt in de markt.” In de productontwikkeling heeft Verosol handig ingespeeld op de vraag vanuit de markt én de nieuwe normering die er al even aan zat te komen. “Met het ontwikkelen van ons screendoek ClearView hebben we de perfécte balans gevonden tussen doorkijk en controle over de warmte, licht en schittering”, vult Lindsay Hovenier aan. Drie belangrijke categorieën uit de nieuwe classificatiemethode. 

Zien is doen geloven

“Bij het ontwikkelen van ClearView was het doel: creëer een stof met de beste doorkijk in combinatie met een lage openheidsfactor”, aldus Bos. Verosol ziet de nieuwe normering als hulpmiddel voor adviseurs om een juiste zonwering te adviseren. “Het is soms best een uitdaging om relatief abstracte begrippen als verblindingsfactor en doorzicht uit te leggen”, weet Hovenier. “Het gaat veel meer over beleven en ervaren.” Daarom werkt Verosol met de Heat & Light Kit, zodat de klant zelf kan ervaren hoe een product warmte en schittering weert en wat het doorzicht dan is. “Uiteraard zijn we altijd volledig op de hoogte van de laatste normering en adviseren en ondersteunen we de klant”, besluit Bos. “Daarbij kijken we naar de wensen of eisen vanuit het project en naar het totaalplaatje.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details