Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Verosol: ‘Gemetalliseerde binnenzonwering is een oplossing bij BENG-normering’
De Green Square Library in Sydney met Verosol SilverScreen rolgordijnen. (Beeld: Peter Miller.)

Verosol: ‘Gemetalliseerde binnenzonwering is een oplossing bij BENG-normering’

Daarnaast moeten per 1-1-2023 alle bestaande kantoorgebouwen minimaal voldoen aan energielabel C, een verplichting die nog relatief onbekend is. Verosol, specialist in het ontwerpen en produceren van functionele stoffen voor binnenzonwering en tevens de uitvinder van het gemetalliseerde textiel, biedt totaaloplossingen voor deze uitdagingen. 

BENG in nieuwbouw

Evert Bos, productmanager bij Verosol legt uit dat er bij nieuwbouw drie indicatoren belangrijk zijn voor de BENG-berekening. “Ten eerste de maximale energiebehoefte van een gebouw, waarbij het belangrijk is het energieverbruik te verlagen. Ten tweede het terugdringen van het gebruik van primaire fossiele brandstoffen en ten derde het minimale aandeel hernieuwbare energie.” 

Binnenzonwering

Bij de eerste indicator wordt de waardering van zonwering als beleidsmaatregel beschreven en moet dus meegenomen worden. Sinds kort valt daar ook binnenzonwering onder. “Mits ze onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het klimatiseringssysteem”, zegt Bos. “Dat betekent dat ze automatisch gestuurd is en gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem dat de klimatisering bestuurt.” 

 Zonwerende én isolerende functie

Waar er voorheen alleen in de zomer werd gekeken hoe je warmte kon weren en daarmee reducties op koeling kon behalen (lagere ZTA of g-waarde), wordt er tegenwoordig ook een betere isolatie verkregen door de binnenzonwering gedurende het stookseizoen ’s nachts gesloten te houden. Dat voorkomt afkoeling, waardoor er minder verwarming nodig is (lagere U-waarde). “Het is een absolute meerwaarde dat de zonwerende en de isolerende werking van binnenzonwering tegenwoordig in de berekeningen voor energieprestaties van een gebouw meegenomen mogen worden”, meent Bos. 

Verosol SilverScreen rolgordijnen in een residentiële toepassing. (Beeld: Verosol.)

Logische combinatie

“Bij Verosol staat de ontwikkeling in technologie niet stil”, vervolgt Bos. “Ons team van engineers is constant op zoek naar methodes om een optimale gevelisolatie te bereiken die zoveel mogelijk warmte van de zon tegenhoudt én doorzicht behoudt.” De keuze voor de beglazing en de toegepaste coating in combinatie met binnenzonwering is relevant om de vereiste energieprestaties te behalen. “Met Verosol binnenzonwering kun je blijven voldoen aan de zwaardere normen, zonder concessies te doen op ontwerpvrijheid. Daarmee is het esthetisch beter, goedkoper én minder onderhoudsgevoelig.” Bos is ervan overtuigd dat architecten en aannemers bij nieuwbouw het belang van zonwering, gecombineerd met beglazing voor de BENG-normering wél inzien.

Bestaande bouw

Maar hij constateert ook dat lang niet iedereen zich ervan bewust is dat ook voor bestaande bouw de regelgeving wordt aangescherpt. Over twee jaar al moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Als een pand niet aan die norm voldoet, mag het niet meer als kantoor worden gebruikt, staat in het Bouwbesluit. “Veel gebouweigenaren hebben geen idee dat dit op hun pad komt en hoe ze hierop moeten anticiperen. Verosol heeft enorm veel kennis en ervaring in huis en beschikt over een eigen Expert Centre om gericht te kunnen adviseren met betrekking tot glas- en zonweringkeuze. Uniek in Nederland binnen de branche. Zo adviseren we bijvoorbeeld om de coating van isolerende beglazing niet op de (gelamineerde) binnenruit, maar op de buitenruit te zetten. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijker, maar wanneer je het combineert met de dynamisch geregelde zonwering van Verosol, krijg je de optimale situatie op het gebied van isolerende eigenschappen en zonwerende prestaties.” Bos tot besluit: “Dankzij het juiste advies over een totaaloplossing met gemetalliseerde binnenzonwering, kunnen gewenste energieprestaties worden behaald waarmee aan de nieuwe BENG-norm wordt voldaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details