Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Aandrijving & Besturing

VELUX: Smarthome-systeem VELUX ACTIVE with NETATMO

Het systeem is de eerste plug-and-play-oplossing ter wereld die dakramen, raamdecoratie en rolluiken volautomatisch aanstuurt op basis van slimme sensoren.

VELUX—veluxactivemetnetatmo

5 december 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Samen met de Franse specialist in smart home-oplossingen NETATMO heeft VELUX het automatisch smart home-binnenklimaatsysteem VELUX ACTIVE with NETATMO ontwikkeld. Het systeem is de eerste plug-and-play-oplossing ter wereld die dakramen, raamdecoratie en rolluiken volautomatisch aanstuurt op basis van slimme sensoren.  

“Het systeem denkt en handelt namens de eindgebruiker”, legt Jolanda de Gooijer, Product Group Manager bij VELUX Nederland, uit. “Slimme sensoren monitoren temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie in huis en instrueren de ACTIVE gateway om de dakramen automatisch te openen of te sluiten, met als resultaat een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.”  

VELUX ACTIVE with NETATMO kan op drie manieren worden bestuurd. Bij de volautomatische bediening hoeven gebruikers niets te doen. De nauwkeurigheid zal in de tijd zelfs verbeteren omdat het systeem het binnenklimaat van de betreffende ruimte leert begrijpen. Deze modus is het eenvoudigst in gebruik. Bij bediening met de smartphone staat mobiliteit voorop. Gebruikers kunnen automatische functies aanpassen of stoppen en dakramen, lichtkoepels en zonweringen rechtstreeks bedienen. De handmatige bediening stelt gebruikers in staat om in een handomdraai alle ramen te sluiten, bijvoorbeeld als ze weggaan. 


Het schoorsteeneffect: op de lagere verdiepingen komt koele lucht de woning binnen. Warme lucht verdwijnt door de dakramen. 

Bediening met de smartphone

VELUX ACTIVE with NETATMO was het eerste smart home-systeem voor dakramen dat aan Apple HomeKit, het smart home-platform van Apple, kon worden gekoppeld. Daardoor kunnen bewoners hun binnenklimaat beheren via hun iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV of HomePod. Voor nog meer gebruiksgemak kan Apple’s intelligente spraakgestuurde assistent Siri® worden ingezet. Gebruikmakend van de VELUX ACTIVE app is besturing met een Android smartphone als afstandsbediening natuurlijk ook mogelijk. Daarnaast kan VELUX ACTIVE with NETATMO ook worden aangestuurd met Google Assistant. VELUX ACTIVE is zichtbaar in de Google Home app wat bediening middels spraakopdrachten aan Google Home mogelijk maakt.

“VELUX probeert voortdurend het wooncomfort en het binnenklimaat in de woningen van de gebruikers van onze producten te verbeteren”, zegt Jolanda de Gooijer. “De connectie tussen VELUX ACTIVE en verschillende smart home-platformen biedt gebruikers extra gemak en functionaliteiten en verbetert hun binnenklimaat en woonervaring, en dat middels een eenvoudige bediening.” 

KLF 200 interface

Elektrisch bedienbare producten van VELUX met het smart home-binnenklimaatsysteem VELUX ACTIVE with NETATMO kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in de (externe) smart home systemen van Apple Home kit en Google Home. 

De VELUX interface KLF 200 biedt daarnaast een koppeling aan voor bijna elk denkbaar smart home- of gebouwbeheersysteem. De compacte VELUX KLF 200 interface heeft vijf ingangen voor signalen van sensoren en schakelaars van smart home- of beheersystemen. Daarnaast kunnen VELUX producten doormiddel van de KLF 200 worden gekoppeld met behulp van een API (Application Programming Interfaces). Deze API maakt de communicatie en het uitwisselen van informatie mogelijk tussen de  verschillende systemen die in de markt beschikbaar zijn. “Of een smart bedieningssysteem nu met IHC-, KNX- of LON-protocollen werkt, de KLF 200 interface kan ermee overweg,” aldus Jolanda de Gooijer. “Het resultaat is een volledige integratie van VELUX INTEGRA® producten in vrijwel elk geautomatiseerd beheer- en smart home-systeem.”

Van slim naar gezond

Met de introductie van VELUX ACTIVE with NETATMO heeft VELUX een gezondheidsdimensie aan het smart home-concept toegevoegd, waar de focus daarvoor vooral was gericht op comfort en gemak. “Het systeem is eenvoudig en overal bedienbaar, waardoor bewoners op elk moment en op elke plek de instellingen voor het binnenklimaat van hun woning kunnen aanpassen”, aldus Jolanda de Gooijer. “Bovendien is het systeem zo ontworpen dat huiseigenaren het eenvoudig zelf kunnen installeren.” 

“In VELUX ACTIVE with NETATMO worden kwalitatief hoogwaardige VELUX dakramen en de expertise van NETATMO gecombineerd tot een gebruiksvriendelijk, praktisch geheel”, meent Fred Potter, oprichter en directeur van NETATMO. “De automatische sensorgestuurde bediening van dakramen en zonweringen kan op gebruiksvriendelijke en betrouwbare wijze een groot verschil maken voor het binnenklimaat.” 

VELUX ACTIVE with NETATMO maakt ook spraakbesturing mogelijk.

Algoritmen

VELUX ACTIVE with NETATMO heeft drie componenten, te weten sensor, gateway en vertrekschakelaar en maakt gebruik van algoritmen. Sensoren meten de CO2-concentratie, luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Het algoritme verbetert het binnenklimaat door deze data te koppelen aan externe gegevens op basis van online weersvoorspellingen en berekent of een open dakraam het binnenklimaat verbetert of niet, en zo ja, hoeveel ventilatie nodig is en voor hoe lang. De regensensor in het VELUX INTEGRA® dakraam bepaalt óf het raam geopend kan worden. Ook met de verwachte hoeveelheid zonnewarmte wordt door VELUX ACTIVE with NETATMO rekening gehouden. Het proactieve algoritme voor hittebescherming zorgt ervoor dat rolluiken of zonweringen worden gesloten om oververhitting van een ruimte te voorkomen. 

Prijswinnend concept

VELUX heeft met VELUX ACTIVE with NETATMO diverse prijzen gewonnen. Daaronder twee prestigieuze CES Awards 2017 tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De awards werden toegekend in de categorieën ‘Smart Home en Eco-ontwerp’ en ‘Duurzame Technologieën’. In 2018 werd de Archiproducts Design Award gewonnen. Een jury van internationale architecten koos het innovatieve product destijds voor zijn uitstekende service en softwareontwerp in de categorie Systems, Components and Materials.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details