Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Rolluiken

Van bescherming tot energiebesparing

sunmaster-1297-smartphone

28 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een rolluik is een manusje van alles

Waarom rolluiken? Die vraag kent geen eenduidig antwoord, want rolluiken hebben meerdere nuttige eigenschappen. Er zijn mensen die nadrukkelijk voor het veiligheidsaspect kiezen en rolluiken nemen om have en goed te beschermen. Ervoor zorgen dat er minder omgevingsgeluid in de woning doordringt, kan ook een reden zijn om voor rolluiken te kiezen. Het voorkomen van inkijk is weer een andere. Verduisteren, daar zijn rolluiken ook bijzonder geschikt voor. En de zon weren kunnen ze ook, net als energie besparen.

We moeten van het gas af en over op alternatieve energiebronnen, zoals stroom die is opgewekt middels zon en wind. Maar nog beter dan groene stroom gebruiken is besparen op het energiegebruik. Daar gaat tegenwoordig dus de aandacht naar uit. Rolluiken kunnen helpen om energie te besparen.

Omdat tussen het gesloten rolluik en het vensterglas een stilstaande, isolerende luchtlaag ontstaat helpen rolluiken in de winter om warmteverlies te voorkomen en zorgen ze er in de zomer voor dat de temperatuur binnen niet zo snel oploopt. Onderzoek heeft aangetoond dat met rolluiken het energieverbruik van een woning of gebouw met meer dan twintig procent kan worden verlaagd. Een sterk verkoopargument, en dan is er nog die hele trits andere voordelen!

Toch zijn rolluiken in Nederland nog steeds niet overal even populair. In het zuiden en in het grensgebied met Duitsland meer, maar in het noorden en westen minder. Het gaat nog niet heel erg snel, maar daar komt de laatste jaren wel enige verandering in.

Dit Thema Rolluiken laat iets van de verschillende uitvoeringen, kwaliteiten, formaten en kleuren zien, waar bij de aanschaf van rolluiken uit kan worden gekozen. Inbouw hoort daar ook bij, in België en Duitsland gangbaar, in Nederland niet omdat onze bouwwijze en muurdiktes er minder geschikt voor zijn. Toon van Osta pleit elders in deze Z&R – in relatie tot inbouwscreens – voor aanpassing van de bouwmethodes om inbouw gemakkelijker te maken. Een discussie die vast nog wel een tijd gevoerd zal worden.

Dat wat Vera Venray op het gebied van rolluiken aan nieuws te bieden heeft, is ook buiten dit thema te vinden. Vera kondigt een nieuwe lijn gemotoriseerde rolluiken en screens aan die hun energie krijgen van een zonnepaneeltje. Meer daarover in een apart artikel in deze Z&R.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details