Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Trainingscentrum van Roma Benelux (bijna) klaar
De trainingsruimte met enkele van de vaste ramen voor montagetraining.

Trainingscentrum van Roma Benelux (bijna) klaar

EEN LEVEN LANG LEREN

Er zijn managers die alleen manager zijn. Zij managen, maar vraag ze niets over de techniek van hun product. Zo niet algemeen directeur Toon van Osta van ROMA Benelux. Wie hem kent – en dat zijn er velen in de zonweringbranche – weten dat tot in detail praten over de techniek van ROMA-producten welhaast zijn grootste passie is. Als er dus iemand blij is dat het nieuwe trainingscentrum van ROMA Benelux in Zevenbergen klaar is, dan is het wel Toon van Osta.

De scholingsruimte met tribune en fors bemeten beeldscherm

De (ver)nieuwbouw van ROMA Benelux in Zevenbergen is het vorig jaar al opgeleverd. Z&R heeft er in het september/oktober-nummer van 2021 uitgebreid aandacht aan besteed. Wat toen nog niet klaar was, was het trainingscentrum. Nu dus wel!

De timing kon wat Toon van Osta betreft haast niet beter. “Nu Nederland weer opengaat, kunnen wij bij ROMA Benelux weer gas gaan geven met scholingen. Het trainingscentrum voor praktijkscholing is nu klaar en bijna volledig ingericht. Alles wat met voorzet te maken heeft is klaar, alles wat met inbouw te maken heeft volgt spoedig.”

De spreekkamer kan voor de scholing van kleinere groepen tot ongeveer zes personen worden gebruikt.

In het trainingscentrum zijn alle motoren van Somfy en elero die in ROMA-producten worden gebruikt aanwezig voor (praktijk)scholing en instructie. Plus van de beide motorenleveranciers een twaalftal kleine producten, zoals afstandsbedieningen die worden gebruikt voor het inleren van de motoren. “De meeste vragen die bij onze servicedienst binnenkomen, gaan over het instellen van de motor”, vertelt Van Osta. “Onze servicemonteur Hans van Overveld is een begrip onder onze dealers en de meest gebelde persoon van ROMA Benelux. Monteurs willen hem zelfs nog wel eens bellen voor hulp bij niet-ROMA-producten. Hans heeft al meer dan dertig jaar praktijkervaring op het gebied van alle motoren en is halverwege dit jaar twintig jaar in dienst van ROMA Benelux. Hij is een autoriteit!”

Omdat de omzet van ROMA Benelux nog steeds sterk groeit, worden er normaal elke winter meer dan 150 zonweringmonteurs geschoold, maar tijdens de coronaperiode waren dat er opeens veel minder. “De redenen daarvoor liggen voor de hand”, aldus Van Osta. “We moesten ons eigen personeel zoveel mogelijk veilig houden, zeker omdat we maar één Hans hebben! Alles moest immers verder kunnen draaien tijdens de pandemie, die zoals bekend een enorme drukte in de branche heeft veroorzaakt. Bovendien maakten ook de bouwwerkzaamheden hier in Zevenbergen scholing lang onmogelijk. Maar nu zijn we er helemaal klaar voor. Zowel voor montage- als voor verkooptrainingen kunnen er weer afspraken worden gemaakt. Wij gaan onze klanten hier actief voor uitnodigen.”

Scholingsruimte

Voor verkooptrainingen is bij de (ver)nieuwbouw van ROMA Benelux in Zevenbergen een aparte scholingsruimte gerealiseerd. Voor kleine groepen tot ongeveer zes personen kan eventueel de spreekkamer worden gebruikt. Beide ruimtes zijn voorzien van een groot beeldscherm. De grote scholingsruimte heeft een tribune die plaats biedt aan 25 personen. “Het LCD-scherm in deze ruimte is indrukwekkend en heeft een geweldige geluidsinstallatie om instructie-, promotie en andere films optimaal te kunnen presenteren”, zegt Van Osta.

Wat getraind wordt is productkennis en -montage, het prijzenboek, online bestellen en – dat zal verbazing wekken – marchanderen. “Dat laatste is voor ons erg belangrijk, omdat wij een hoog kwaliteitsniveau hebben en omdat we onze prijzen gezond willen houden”, legt Van Osta uit. “Een goed verdienende klant is ook een goed betalende klant. Onze prijslijst is ‘top-down’ opgezet en onze prijzen zitten op het hoogste niveau in de markt. Vaak zouden wij onze klanten ‘bottom-up’ willen laten rekenen, omdat dat bij één of juist meer dan drie producten de betere weg is. Nu zijn gelukkig heel veel van onze klanten al een stap verder en hoeven wij ze op dit vlak niets meer te leren.”

Praktijkscholing

De trainingsruimte voor praktijkscholing heeft een oppervlakte van 75 m². Hier staan negen vaste ramen om het monteren van rolluiken, screens en buitenjaloezieën te oefenen. Daar komt ook nog een rolpoort bij. En er is een opstelling met wisselramen voor de training met inbouwproducten (Belgen zeggen opbouwproducten) die op het raam worden gemonteerd. Hierop kan de montage van het PURO.2 rolluik, de RA zipSCREEN en de doorvalbeveiliging worden geoefend. “We starten de training vaak met ‘tips & tricks’”, vertelt Van Osta. “Verder trainen we hoe alle Somfy IO motoren in te stellen, te verstellen en te resetten. Ook hebben we een basisprogramma, waarin we vertellen wat de monteurs bij onze producten zoal kunnen tegenkomen, zoals de onderpositie bij een zipSCREEN wijzigen, het instellen van de Somfy RS100 IO motor, het wijzigen van de bovenafstelling van de J4 IO Protect motor voor buitenjaloezieën enzovoort.”

“Voor veel zonweringmonteurs is de buitenjaloezie de grote onbekende”, vertelt Van Osta tot besluit. “Bij dit product wisselen we de motor, een textband, het pakket en besteden we veel aandacht aan de afstelling. In de praktijk betekent dat laatste dat de onderlijst in opgetrokken toestand evenwijdig aan de cassette komt. Roma Benelux is er klaar voor!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details