Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Tomasz Grela, CEO van Aluprof SA: ‘Wij creëren de toekomst!’

Tomasz Grela, CEO van Aluprof SA: ‘Wij creëren de toekomst!’

Het is altijd interessant om te volgen hoe bedrijven zich ontwikkelen. Waar komen ze vandaan? Waar staan ze nu? Waar willen ze naartoe? Het Poolse Aluprof – de naam zegt het al: specialist in aluminium – is ook op de Beneluxmarkt actief. Het bedrijf staat nu tien jaar onder leiding van Tomasz Grela. Hoe kijkt hij op deze tien jaar terug, maar belangrijker: welke plannen heeft hij voor Aluprof?

Een uitgebreid interview.

U staat al meer dan tien jaar aan het roer van Aluprof. Wat is er in die tijd veranderd in uw bedrijf en in de branche?

“Het is inderdaad al meer dan een decennium, hoewel ik het verstrijken van de tijd niet zo voel. Het werk geeft me veel voldoening en brengt me nog steeds nieuwe uitdagingen. Ik kijk liever naar de toekomst dan naar het verleden, maar terugkijkend op de afgelopen tien jaar is er veel – ten goede – veranderd.”

“Toen ik in deze functie begon, schommelde de jaaromzet van het bedrijf rond de 95 miljoen euro. Op dit moment is dat ongeveer 280 miljoen. Op dit moment breiden we de productiebedrijven in Bielsko-Biała en Opole verder uit, hebben we een tweede verticale laklijn aangekocht, starten we in de herfst met het Centrum voor Onderzoek en Innovatie en hebben we sinds het begin van dit jaar een showroom waarin architecten, producenten en eindklanten de producten van Aluprof in interessante opstellingen kunnen bekijken. Op dit moment zijn we marktleider in deze branche in Polen en tellen we mee op het Europese speelveld. We breiden onze activiteiten en klantenportefeuille systematisch uit en onze winst neemt jaarlijks verder toe.”

Aluprof beschikt over moderne, goed geoutilleerde productielijnen.

 

Wat is er veranderd in de branche?

“In de loop van de laatste twintig jaar is de productie van aluminium verdrievoudigd. Nu al bedraagt de Poolse aluminiumexport meer dan een miljoen ton. Afnemers zijn onder andere de bouw-, de auto- en de verpakkingsindustrie. Aluminium is in diverse opzichten een ongeëvenaard materiaal en perfect recyclebaar. Dankzij het gebruik van gerecycleerde grondstoffen bij de productie verbruiken we twintig keer minder energie dan bij gebruik van primaire grondstoffen.”

“De mondiale trends en de milieueisen die door de Europese Unie worden opgelegd om de CO2-productie te verlagen, stimuleren een grondstofarme en energiezuinige economie. De bouw van de toekomst is ecologisch bewust. Dit biedt perspectieven voor een grondstof als aluminium, omdat die perfect past in de trend van duurzame ontwikkeling. Het gebruik van aluminium is een belangrijk onderdeel van de constructie van υ gebouwen die niet alleen energie besparen, maar ook produceren.”

Hoe ziet u in dat verband de toekomst van de aluminiumbranche?

“Hoewel het materiaal zelf al twee eeuwen bekend is, wordt het nog steeds gezien als innovatief en als aanjager van de technologische revolutie. Vrijwel iedere industrietak gebruikt het. Wij zijn natuurlijk het meest geïnteresseerd in toepassingen in de bouw: aluminium gevels, ramen, deuren en rolluiken zijn licht en duurzaam. Het gebruik van aluminium profielen biedt een breed spectrum aan constructiemogelijkheden, vooral in kantoorgebouwen en grote commerciële objecten. Onderzoeken tonen aan dat aluminium raamkozijnen tot wel tachtig jaar meegaan. Ook in niet-commerciële projecten worden steeds vaker aluminium componenten gebruikt. Die passen goed in de mode van industriële interieurs, waar in smalle kozijnen grote glasplaten worden gemonteerd. Aluminium biedt die mogelijkheden. We hebben ook veel te bieden op het gebied van geluiddichtheid, brandveiligheid, inbraakpreventie en recent zelfs bescherming tegen overstromingen. Op dat gebied zijn onze ramen positief uit diverse tests gekomen. Ze worden overigens ook toegepast bij de bouw van eengezinswoningen.”

Een van de specialisaties van Aluprof zijn inbraakwerende rolluiken. Het rolluik SAR valt onder inbraakweerstandsklasse RC3.

 

Dat zijn behoorlijk veel voordelen, maar waarschijnlijk nog niet alle!

“Aluminium is bijzonder plastisch, waardoor zelfs de meest gedurfde architectonische ontwerpen kunnen worden uitgevoerd. Bewijs hiervoor zijn de talloze individuele oplossingen. Aluminiumsystemen bieden ook een volledig gamma aan kleuren en texturen waarmee ze behandeld kunnen worden: zowel mat, glanzend of met structuur, maar ook houtimitatie.”

“Trends als verstedelijking, de toenemende vraag naar energie en klimaatverandering vereisen het gebruik van innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Aluminium is volgens mij het antwoord op deze uitdagingen. Op basis van deze bewering hebben we samen met onder andere de Technische Universiteiten van Alsk en Krakau en de Academie voor Techniek en Geesteswetenschappen uit Bielsko-Biała het programma Aluprof4Future ontwikkeld. We ondersteunen jonge architecten en toekomstige bouwkundig ingenieurs bij het aanvullen van hun kennis en het vergroten van hun competenties op het gebied van aluminiumsystemen. Als belangrijkste onderdeel van dit project vergemakkelijken we de kennismaking met de branche door bezoeken aan onze productiebedrijven te organiseren, lezingen door deskundigen, deelname aan conferenties, wetenschappelijke bestuursraden en door studentenstages aan te bieden.”

Op welke manier beïnvloedt dit de ontwikkelingsplannen van het bedrijf?

“In dit verband is het belangrijk om te bedenken dat de Poolse ramen- en deurenbranche zich hoofdzakelijk ontwikkelt dankzij activiteiten op buitenlandse markten. In de afgelopen vijf jaar hadden we een verkoopstijging van 9%. In dezelfde tijd steeg de export met 64%. Ons belangrijkste doel is daarom het vergroten van de exportverkoop. Op dit moment kunnen we bogen op samenwerking met 55 landen en maakt onze export 40% uit van onze totale verkoop. We hebben afnemers in de Verenigde Staten, Kenia, Senegal, Iran en Mongolië. Onze producten bereiken vrijwel iedere uithoek van de wereld.”

“Onze doelstelling voor 2020 is het overschrijden van de drempel van 350 miljoen euro omzet. We gaan echter niet uit van een rigide kader, maar willen klaar zijn voor veranderende verwachtingen van de markt en andere factoren. Dit biedt ons een voorsprong. We gaan samenwerken met nieuwe buitenlandse onderzoeksinstituten om certificaten te verkrijgen waarmee onze producten worden toegelaten op nieuwe markten.

Onlangs hebben we onze systemen geregistreerd bij de Zweedse economische vereniging die producten beoordeelt met het oog op duurzame ontwikkeling en we hebben opnieuw EPD-milieucertificaten verkregen. Onze exportactiviteiten bieden ons ook de gelegenheid om te werken aan de beeldvorming van ons land: we bieden producten van de hoogste kwaliteit en op beurzen onderstrepen we altijd onze Poolse identiteit.”

Het productiebedrijf van Aluprof in Opole.

 

Voelen de klanten van Aluprof deze dynamische groei?

“Natuurlijk! Al vanaf het begin zorgen we ervoor dat onze klanten onze producten zo snel, volledig en goed mogelijk ontvangen. We produceren aluminiumsystemen, geen afgewerkte ramen en deuren. Daarom is het zo verheugend dat Polen exportleider is op het gebied van de productie van ramen en deuren in Europa en – zoals blijkt uit analyses – verantwoordelijk voor bijna een kwart van de volledige buitenlandse verkoop door EU-landen. Poolse bedrijven hebben de niche in de ramen- en deurenbranche opgevuld. Ik ben onder de indruk van de exportresultaten van de klanten van Aluprof: Poolse ondernemingen die bekend zijn in heel Europa en worden geassocieerd met producten van de hoogste kwaliteit. Dit is de beloning voor onze inspanningen om ons merk op te bouwen op buitenlandse markten.

We groeien samen en onze klanten bevorderen onze oplossingen en het Poolse technische gedachtengoed actief op de buitenlandse markten.”

Wat is kenmerkend voor de relatie met de afnemers?

“Zoals ik al zei, we groeien samen met onze klanten. Zij zijn het die door de uitvoering van steeds complexere projecten aannemers en architecten er op de een of andere manier toe brengen om onze oplossingen toe te passen. Door succesvolle projecten te realiseren, hebben we de muur kunnen slechten die ons scheidde van de belangrijkste architecten. Het was voldoende om te bewijzen dat ze ons konden vertrouwen.”

“Momenteel is het onze strategie om klanten de mogelijkheid te bieden samen te werken met een sterk merk, met een maximaal flexibele partner die bereid is om nieuwe uitdagingen aan te gaan en die een bijzonder breed gamma aan beproefde producten kan bieden die met succes kunnen worden toegepast in actuele en toekomstige bouwtrends. We doen ons best om ervoor te zorgen dat architecten, investeerders, aannemers en iedereen die het merk Aluprof kent de producten associeert met de hoogste kwaliteit en brede toepassingsmogelijkheden.”

Aluprof heeft productiebedrijven in Bielsko-Biała en Opole.

 

Veel plannen, prognoses en voorspellingen. Bent u niet een te grote optimist?

“In dit geval hoef ik geen optimist te zijn, dit is puur realisme! Het tweede kwartaal van 2019 sluiten we opnieuw af met verkoop- en productierecords.

We hebben dit jaar al de belangrijkste brancheonderscheidingen ontvangen: Grote Parel van de Poolse Economie en de Forbes Diamant. Het weekblad Wprost heeft ons opnieuw opgenomen in hun overzichten van tweehonderd Grootste Bedrijven, honderd Ambassadeurs, en 50 Businesstijgers, waarbij we in elk van deze categorieën onze positie hebben verbeterd. Vorig jaar bevond ons merk zich in de ranking Topmerk onder de vijfhonderd grootste merken als Mercedes, Philips of Onet, een Pools internetportaal.

Een verkoopstijging met 100 miljoen is een zeer realistisch resultaat. Maar productie is slechts één kant van de medaille. We houden ons ook dagelijks bezig met bouwen aan de toekomst. Innovatie staat daarom hoog in ons vaandel!”

Uw agenda is waarschijnlijk overvol. De vakantie staat echter voor de deur. Is er bij deze ontwikkeling van het bedrijf wel ruimte voor vakantie?

“Het motto van deze tijd zou kunnen zijn: bereik zo veel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd. We zijn daarom geneigd te denken – dat geldt zowel voor sommige werkgevers als voor werknemers – dat verlengen van de werktijd en afzien van ontspanning leidt tot grotere winst en het sneller bereiken van targets. Niets is minder waar! Een uitgeruste en tevreden werknemer is veel efficiënter op zijn werk. Door verandering van omgeving, verschillende vormen van activiteiten en ontspanning kun je afreageren en afstand nemen van lastige kwesties op het werk… Daarom is in mijn agenda altijd ruimte voor vakantie, om tijd door te brengen met familie en vrienden. Dat geeft me nieuwe energie en een frisse blik en het zorgt ervoor dat ik mijn taken veel efficiënter kan uitvoeren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details