Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
The future of textiles
(Gestileerd door Studio IOIA voor FranklinTill, beeld: Pim Top.)

The future of textiles

New Sensitivity in the world of home textiles 

Met Heimtextil Trends 24/25 wordt de textielindustrie aangemoedigd de toekomst met zorg en aandacht te benaderen en de nieuwe gevoeligheid in woningtextiel te omarmen. Concreet zien we deze verandering in drie verschillende trends voor de wereld van (woning)textiel: plantaardig, technisch en biotechnologisch. Alle drie de richtingen laten verschillende wegen zien naar de toekomst van (woning)textiel.

Plantaardig textiel

De vezels van plantaardig textiel zijn afkomstig van iets dat gekweekt wordt en worden niet synthetisch geproduceerd. Het voordeel van plantaardig textiel wat betreft duurzaamheid is dat het van natuurlijke oorsprong is en daarom eerder gerecycled en weer opgenomen kan worden in bestaande ecosystemen. 

Er zijn twee opties. De eerste is de productie van textiel uit plantaardige gewassen. Nieuwe resistente planten zoals cactus, hennep, abaca (manillahennep), zeewier en rubber bieden nieuwe, duurzame textieloplossingen. Door mechanische klimatisering kunnen ze groeien ondanks klimaatveranderingen en hebben ze minder chemicaliën nodig. De tweede groep is textiel dat is gemaakt van plantaardige (bij)producten, dat wil zeggen van grondstoffen als bananen, olijven, dadelpruimen en hennep, die bij de productie overblijven.

Bananatex® is een duurzame, technische stof die uitsluitend wordt gemaakt van de natuurlijk geteelde Abacá-bananenplant.

Technisch textiel

Technologie kan de transformatie van textiel ondersteunen door upcycling en recycling, textielontwikkeling en textielontwerp. Textiel is een materiaal dat in overvloed in de wereld aanwezig is. De ontwikkeling van technologieën voor textielrecycling en -upcycling verhoogt het circulaire gebruik van reeds geproduceerd textiel en vermindert zo de behoefte aan nieuwe productie. Daarnaast zijn oude productietechnieken ook een weg naar duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door voor meubelstoffen brei- in plaats van weeftechnieken te gebruiken, waardoor er minder textielafval wordt geproduceerd. Of door weeftechnieken met een klein aantal gekleurde garens te gebruiken, waardoor visueel meerdere kleuren kunnen worden gecreëerd. Textile Design Thinking houdt zich bezig met kritieke kwesties, zoals energieverbruik of de duurzaamheid van natuurlijke vezels en probeert door technologische ontwikkeling verbeteringen te bewerkstelligen.

Tot op zekere hoogte versmelten plantaardig, technisch en biotechnologisch geproduceerd textiel. Bio-engineering overbrugt de kloof tussen natuur en technologie en verandert de manier waarop textiel wordt gemaakt. Ze kunnen in twee richtingen worden verdeeld: volledig biotechnologisch geproduceerd en biologisch afbreekbaar textiel. Bij volledig biotechnologisch geproduceerd textiel worden door de natuur geïnspireerde strategieën toegepast. In plaats van de planten te kweken en er vezels uit te halen, worden eiwitten en koolhydraten uit maïs, gras, rietsuiker of bacteriën ingezet. Het textiel wordt geproduceerd via een biomoleculair proces. Het duurzame voordeel van biotechnologisch geproduceerd textiel is dat het enkele van dezelfde functionaliteiten kan hebben als synthetisch geproduceerd textiel. Maar omdat het van natuurlijke oorsprong is, kan het biologisch worden afgebroken. 

Biologisch afbreekbare vezels kunnen worden toegevoegd aan conventioneel textiel, zoals polyester dat daardoor gemakkelijker kan worden omgezet naar in de natuur voorkomende materialen en kunnen daarom en gemakkelijker biologisch afbreken in natuurlijke omgevingen, zoals in water of grond. Het biologisch verbeterde textiel wordt tot 93% biologisch afgebroken in vergelijking met conventioneel textiel. 

Geweven wandkleed gemaakt van citrus-, hennep-, ananas- en zeewiergarens door Tanja Kirst. De vele verschillende kleuren zijn gemaakt door slechts zeven verschillende kleuren garen te gebruiken in combinatie met verschillende weeftechnieken.

Heimtextil materialen van de toekomst
Samengesteld door Franklin Till

In het tijdperk van de klimaatcrisis beginnen we verder te kijken dan duurzaamheid en zoeken we naar regeneratief design. Maar wat betekent dat en hoe definiëren we regeneratief textiel en regeneratieve materialen? 

Menselijke activiteiten veroorzaken inmiddels aanzienlijke schade aan onze planeet. Daarom zijn de huidige inspanningen op het gebied van duurzaamheid niet voldoende om de milieucrisis waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken. Regeneratief design is erop gericht om iets beters terug te geven, om holistische, creatieve oplossingen te ontwikkelen, waardoor hulpbronnen worden hersteld of vernieuwd, een positieve impact op het milieu ontstaat en samenlevingen worden gestimuleerd om te gedijen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details