Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sunmaster neemt nieuwe productieruimte in gebruik

Sunmaster neemt nieuwe productieruimte in gebruik

Letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst

De zonweringsector heeft het in de crisis zwaar gehad, maar de laatste jaren gaat het crescendo. Dat merken ze ook bij Sunmaster. Het bedrijf uit Nijkerk groeit als kool en heeft daarom fors uitgebreid. Directeur Chris Kollen praat vol passie over de uitbreiding en over de toekomst. Een monoloog. 

“We hebben – uiteraard – verbouwd in de winter. Dat is normaal gesproken het stille seizoen, maar het is niet meer normaal, want het seizoen is helemaal niet gestopt. We hebben de nieuwe meters al volledig in gebruik genomen, terwijl de verbouwing eigenlijk nog niet helemaal klaar is. Maar we hebben de ruimte nodig en dus moeten de laatste details maar later, als het weer wat rustiger wordt. Wanneer dat dan ook mag zijn!” 

“We plussen zowel in projecten alsook op de particuliere markt. De ontwikkeling van het klimaat heeft daar zeker invloed op. Warme periodes komen steeds vaker voor en zijn ook langer. Particulieren, maar ook bedrijven reageren daarop. Voorheen werd een warme periode uitgezongen: de eerste week genieten van het mooie weer, de tweede week in de tuin werken en de derde week werd voorzichtig aan zonwering gedacht. Tegenwoordig gaan mensen al in de eerste week maatregelen nemen.” 

Nieuwe productieruimte

Chris Kollen is blij met de samenwerking met transportbedrijf De Haan uit Nijkerk.


Groeiscenario
“De warme week die we in februari hebben gehad, is de katalysator voor dit seizoen geweest; het is daarna niet meer gestopt. Ik denk wel dat de vraag van particulieren in de loop van het jaar iets zal afremmen, de projectomzet zal constant hoog blijven. Onze projectomzet is sinds 2016 zowat verdubbeld! Dat gaat enorm hard. De economie is goed, het klimaat speelt een rol en ook het wegvallen van PBS zal zijn invloed hebben gehad. Daardoor moest toch een deel van de markt opnieuw worden verdeeld. Mijn verwachting is dat de omzet dit jaar constant hoog zal blijven en minder piekerig zal zijn als het vorig jaar en dat die ontwikkeling nog wel een paar jaar aanhoudt. De genoemde ontwikkelingen verklaren overigens niet alles, want Sunmaster groeit op het moment harder dan de marktcijfers aangeven. Zo hard zelfs dat we het nauwelijks kunnen bijhouden!” 

BENG
“En dan komt BENG er nog bij! Vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen. Toch lopen afnemers hier nog niet warm voor, tenminste niet voor wat betreft zonwering. Neem HR zonwering. Wij waren de eerste zonweringproducent die HR Ready was. Dit υ concept is destijds opgepakt om energiebesparing middels zonwering tastbaar te maken en voor de branche nieuwe omzetkansen te realiseren. De animo onder fabrikanten en dealers bleef echter gering en de consumenten hebben het niet opgepakt.” 

Nieuwe productieruimte

De nieuwe lasmachine.


Toekomstige ontwikkeling
“Om de ontwikkeling van ons bedrijf vorm te geven, kijken we vooral naar onszelf en niet zozeer naar onze concurrenten. We gaan uit van eigen kracht en dat gaat goed. Onder leiding van sales- en marketingmanager Lilly Thiescheffer zijn we veel bezig met de verbetering van onze marketing en sales. We zetten bijvoorbeeld radiocommercials in om onze naamsbekendheid bij eindklanten te vergroten.” 

Nieuw pand
“Het past allemaal in de ontwikkeling die we doormaken, net als ons nieuwe pand. Dat ligt overigens achter ons bestaande pand en is het voormalige pand van Sunmaster. We hebben het in 2011 kunnen kopen, maar toen was het nog verhuurd. Nadat de markt aantrok werd ons bestaande pand te klein. Nadat de huurders uit het aangekochte pand waren vertrokken, zijn we in 2018 begonnen met de verbouwing. We hebben er nu een hal van 65 bij 30 meter, plus verdieping bij gekregen en twee laaddokken. De verbouwing is voor 95% klaar, maar omdat het seizoen begon, konden we het niet helemaal afmaken. Een deel van het kosmetische werk – aftimmeren, schilderen, dat soort zaken – moet nog gebeuren, maar dat moet wachten tot na het seizoen, als het weer wat rustiger is.” 

“In de nieuwe hal zit ook nog een verdieping, die nu nog voor opslag wordt gebruikt, maar die we net als ons huidige pand gaan herinrichten. De huidige showroom gaat weg, want daar komt extra kantoorruimte. De verdieping in het nieuwe gebouw wordt ingericht als showroom en instructieruimte. Het gaat vooral om de techniek, want het wordt in de eerste plaats een instructieruimte voor onze dealers. Het is niet de bedoeling dat we er elk product op ware grootte laten zien, want dat is fysiek onmogelijk en dat heeft ook weinig zin. Daarnaast willen we ook nog een testruimte inrichten om bijvoorbeeld duurtesten van nieuwe producten te doen.” 

Nieuwe productieruimte

De uitbreiding van Sunmaster ligt aan de achterkant van het bestaande bedrijfspand.


Productie
“Het seizoen is nu langer en constanter dan vroeger. Dat betekent meer vastigheid in het personeelsbestand, wat een positieve invloed heeft op productiecapaciteit en -tempo. Maar dat is het niet alleen. Ook hebben we de productie verder gestroomlijnd. We hebben een nieuwe productieleider in dienst genomen, die in de korte tijd dat hij bij Sunmaster werkt al heel wat verbeteringen in ons productieproces heeft doorgevoerd. Zeker in tijden van grote drukte bewijst hij zijn waarde! Onze productie is bijna verdubbeld ten opzicht van het vorig jaar. Voorheen vingen we pieken vooral op door harder en langer te werken. Nu ligt het accent meer bij een verbeterde productie en slimmer werken, waardoor we met hetzelfde aantal mensen en minder stress een hogere productie halen, ook op piekmomenten.” 

“Daarnaast hebben we onze levertijd tijdelijk naar vier weken gebracht. Het geeft ons in de productie iets meer armslag, ook om pieken op te vangen. Dat laatste geldt ook voor de dealers, want die kunnen toch niet alles in één keer monteren. Zij hebben nu ook iets meer tijd om de montage te plannen en te spreiden.” 

Nieuwe productieruimte

Productie in de nieuwbouw.


Logistiek
“En omdat we toch al bezig waren, hebben we ook maar meteen onze logistiek aangepakt. We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe vervoerder en zijn uitgekomen bij De Haan Transport, net als wij gevestigd in Nijkerk. Zij hebben een nieuwe auto aangeschaft om voor ons te kunnen rijden. De bakken die worden gebruikt, zijn in de kleuren van Sunmaster, dus de uitstraling is ook goed. En ze hebben een chauffeur aangenomen die voorheen ook al voor ons reed en dus van de hoed en de rand weet.” 

“Met de nieuwbouw zijn aan de zuidzijde van ons pand twee nieuwe laadperrons gerealiseerd om voorraden te kunnen aanleveren en gereed product te kunnen afleveren. We komen er nu al achter dat dat aan de krappe kant is. Daarom hebben we plannen om binnen niet al te lange tijd aan de noordzijde nog eens twee laadperrons te realiseren.” 

Toekomst
“De uitbreiding van ons pand is nu goeddeels klaar, op de afwerking na. De verplaatsing van de kantoren en de inrichting showroom annex instructieruimte moet nog gebeuren, maar inmiddels denken we al aan verdere uitbreiding. Het pand van de buren komt vrij en dat zou een optie kunnen zijn. Ik heb dit bedrijf overgenomen net voordat de crisis losbarstte. Toen heeft Sunmaster moeilijke tijden gekend, maar nu gaat het crescendo en bouwen we – letterlijk en figuurlijk – volop aan de toekomst. Een volgende stap is dat een managementteam de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich gaat nemen. Zelf wil ik me dan gaan bezighouden met de grote lijnen en de lange termijn. Maar nu gaan we eerst de verbouwing afronden en de productie verder optimaliseren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details