Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
SUNMASTER KONDIGT NIEUWE SCREEN AANHET RESULTAAT VAN
Chris Kollen

SUNMASTER KONDIGT NIEUWE SCREEN AANHET RESULTAAT VAN

“Bij Sunmaster zijn wij gedreven en ambitieus”, zegt directeur Chris Kollen. “En dat gaan we ook in 2021 laten zien!” Bij Sunmaster vinden ze 2021 een extra mooi jaar om vernieuwingen te introduceren omdat het bedrijf dan zijn 50-jarig jubileum viert! 

Chris Kollen toont met gepaste trots het prototype van de kast van een nieuw screen. In die kast is een halve eeuw expertise op het gebied van verticale, vlakhangende zonwering vervat. “De strakke, vierkant vormgegeven omkasting is natuurlijk het eerste dat opvalt”, opent hij het gesprek. “Het is echter de techniek die je niet ziet, waar de echte innovatie zit.” 

Strak design en verbeterde ventilatie

De kubistische vormgeving van de kast oogt fraai en strak, niet in de laatste plaats door de blinde bevestiging van zowel de kopschotten als de voorkap. Een onderlijst, die als het screendoek is opgetrokken een geheel vormt met de kast, maakt het strakke design compleet. Z&R heeft Chris Kollen natuurlijk gevraagd naar het verhaal achter de technische wijzigingen, die naar zijn zeggen de echte innovatie zijn. 

“Het mag als algemeen bekend worden verondersteld dat bij toepassing van zipscreens de lucht tussen het glas en het screen opwarmt en zorgt voor warmteoverdracht”, aldus Kollen. “Het feit dat er minder ventilatie plaatsvindt, hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er bij een zipscreen geen kier is tussen doek en zijgeleiding, resulteert dus in een verminderde prestatie van de screen als warmtewering. Daar hebben we bij deze nieuwe screen rekening mee gehouden, door de ventilatieruimte tussen kast en muur naar 7 mm te vergroten.” 

Arjen van Midde Junior, Product Engineer.

Slimme oplossingen

“Door de vormgeving van de in de kast verdwijnende onderlijst realiseren wij extra verzwaring”, gaat Kollen verder. “Door deze extra verzwaring hangt het doek ongekend strak, ook bij de kleinere breedtes. Door het verzwaringsstaal slim te verpakken zijn rammelgeluiden van staal tegen aluminium uitgesloten. Verder maken we het de zonweringmonteur gemakkelijk door de kabel via een slimme opening aan de achterkant uit de kast te laten komen. De afstand tussen de achterwand van de screenkast en de muur biedt voldoende ruimte voor de motorkabel, waardoor deze de kast niet naar voren drukt, zoals je vaak ziet.” 

“Daarnaast is in de kast een voorziening getroffen om de kabel een extra slag te laten maken, waarbij de extra kabel keurig op zijn plek wordt gehouden. Met één handeling kan de extra kabel uit de fixatie worden gehaald en kan de extra lengte worden gebruikt om bij revisiewerkzaamheden meer speling te krijgen voor de bovenbuis.” 

Montage en revisie in een handomdraai

De techniek achter de blinde montage van de kopschotten en de blinde bevestiging van de voorkap dient niet alleen esthetische doeleinden, licht Kollen toe: “We hebben goed geluisterd naar de monteurs en nadrukkelijk rekening gehouden met zaken die hen bij montage en revisiewerk hinderen.” Een van die ergernissen zijn de kleine schroefjes die nodig zijn om kapdelen vast te zetten. Ze belanden nogal eens in de struiken onder de ladder. Bij brede screens kan het bovendien gebeuren dat de voorkap plotseling helemaal loskomt als de monteur het laatste schroefje heeft losgedraaid. De monteurs komen dan waarschijnlijk nogal eens handen te kort, zeker als het een beetje waait. 

In het ontwerp van de nieuwe screen zijn volgens Kollen daarom voorzieningen opgenomen die de voorkap op zijn plaats houden. “Geen vallende onderdelen meer en snel werken zijn de voordelen. De voorkap zelf scharniert in de kast door middel van een kraalverbinding. Die zorgt er niet alleen voor dat de voorkap op zijn plaats wordt gehouden, nadat ze is vrijgegeven, maar ook voor een strakke, naadloze aansluiting op de bovenkap. Pas als ze een beetje naar boven wordt gekanteld, zal de voorkap loskomen van de bovenkap en dat is wel zo veilig.” 

Samenwerken met mooi resultaat

De nieuwe screen is ontstaan door nauwe samenwerking tussen Sunmasters nieuwste teamleden Arjen van Midde en Patrick Linthorst van de afdeling Research & Development en de dealers van Sunmaster. Van Midde en Linthorst zijn de nieuwe productdesigners in Nijkerk en trots op de eerste innovatie waaraan ze hebben meegewerkt. “Het is schitterend werk om te doen, helemaal als je bedenkt dat je door slim ontwerpen problemen oplost waar dealers al langer tegenaan lopen”, aldus Van Midde. “Het feit dat er straks mensen bewust gaan kiezen voor dit strakke design, is helemaal een grote eer.” 

Of er in 2021 nog meer nieuws te verwachten valt, kan Van Midde nog niet zeggen. “Maar de markt mag van ons in ieder geval een modern en stijlvol knikarmscherm verwachten, dat qua design aansluit bij de nieuwe zipscreen…” 

“Sunmaster heeft aan de basis gestaan van de Nederlandse screenindustrie”, zegt Chris Kollen tot besluit. “Daarom vinden we het belangrijk om te blijven innoveren, zodat we kunnen laten zien dat screens onderdeel zijn van ons DNA. De nieuwe screen wordt een mooie bekroning voor ons aankomende 50-jarige bestaan. Daar zal het overigens niet bij blijven. De zonweringwereld moet ons maar in de gaten blijven houden!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details