Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sunmaster introduceert haar nieuwe screen
Arjen van Midde Junior, Product Engineer.

Sunmaster introduceert haar nieuwe screen

Bij Sunmaster zijn wij gedreven en ambitieus. En dat gaan wij in 2021 laten zien! Het is een mooi jaar om vernieuwingen te introduceren, het is namelijk ons 50-jarig jubileum jaar!

Slim en strak design

Chris Kollen legt met gepaste trots een prototype omkasting van een nieuw screen voor ons neer, dat een halve eeuw expertise op het gebied van ‘verticaal vlakhangende zonwering’ ademt. “De strakke, vierkant vormgegeven omkasting is natuurlijk het eerste dat opvalt”, opent hij het gesprek. “Het is echter de techniek die je niet ziet, waar de echte innovatie zit.”

Toegegeven, de kubistische vormgeving is oogstrelend, met de blinde bevestiging van zowel de kopschotten als de voorkap, gewoonweg schitterend en strak. Een onderlijst die in opgetrokken toestand één is met de omkasting, maakt het fraaie design compleet! We vragen Chris naar het verhaal achter de technische wijzigingen, die naar zijn zeggen voor de echte innovatie zorgen.

Betere warmteventilatie

“Het mag als algemeen bekend verondersteld worden dat bij toepassing van ZipScreens de lucht tussen het glas en het screen opwarmt en zorgt voor warmteoverdracht. Het feit dat er minder ventilatie plaatsvindt, hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er geen kier tussen doek en zijgeleiding is bij een ZipScreen, resulteert dus in een verminderde prestatie van het screen als warmtewering. Daar hebben we bij dit nieuwe screen rekening mee gehouden, door de ventilatieruimte tussen kast en muur naar 7 mm te vergroten”, legt Chris uit.

Chris Kollen

Slimme oplossingen

Door de vormgeving van de in de kast verdwijnende onderlijst realiseren wij extra verzwaring. “Door deze extra verzwaring hangt het doek ongekend strak, ook bij de kleinere breedtes. Door het verzwaringsstaal slim te verpakken zijn rammelgeluiden uitgesloten van staal tegen aluminium”, vervolgt Chris. “Verder maken we het de monteur makkelijk door de kabel uit de omkasting te voeren via de slimme opening aan de achterkant. De afstand tussen muur en achterwand van de screenkast geeft ruimte voor de motorkabel, waardoor deze de kast niet meer naar voren drukt, zoals je vaak ziet. Daarnaast is in de omkasting een voorziening getroffen om de kabel een extra slag mee te geven, waarbij de extra kabel keurig op zijn plek gehouden wordt. Met één handeling kan de extra kabel uit de fixatie gehaald worden en kan de extra lengte gebruikt worden om bij revisiewerkzaamheden meer speling te krijgen op de bovenbuis.”

Montage en revisie in een handomdraai

De techniek achter de blinde montage van de kopschotten en de blinde bevestiging van de voorkap dient niet alleen esthetische doeleinden, zo leren we. Chris licht toe: “We hebben geluisterd naar de dingen waaraan monteurs zich bij montage en revisiewerk ergeren. Enkele van deze ergernissen zijn bijvoorbeeld het moeten werken met kleine schroefjes om kapdelen vast te zetten. Die belanden nog wel eens in de struiken onder de ladder. Bij brede screens gebeurt het regelmatig dat de voorkap ineens op je afkomt, als je het laatste schroefje hebt losgedraaid. De monteurs komen handen te kort, helemaal als het een beetje waait. In het ontwerp van dit nieuwe screen zijn voorzieningen opgenomen, die de voorkap op zijn plaats houden. Geen vallende onderdelen meer en snel werken zijn de voordelen. De voorkap zelf scharniert in de kast door middel van een kraalverbinding, die niet alleen zorgt voor een strakke naadloze aansluiting op de bovenkap, maar ook zorgt voor het op zijn plaats houden van de voorkap, nadat de voorkap is vrijgegeven. Pas na een fractie naar boven kantelen zal de voorkap loskomen van de bovenkap. Wel zo veilig!”

Samenwerken met mooi resultaat

Het nieuwe screen is ontstaan door nauwe samenwerking tussen Sunmaster’s nieuwste teamleden, Arjen van Midde en Patrick Linthorst, afdeling Research & Development en haar dealers. Arjen en Patrick zijn de nieuwe productdesigners in Nijkerk en trots op de eerste innovatie. “Het is schitterend werk om te doen, helemaal als je je bedenkt dat je door slim ontwerpen problemen oplost waar dealers al langer tegenaan lopen. Het feit dat er straks mensen bewust gaan kiezen voor dit strakke design, is helemaal een grote eer”, aldus Arjen. Op de vraag of er nog meer nieuws te verwachten valt in 2021, antwoordt hij lachend: “Daar kan ik nog niet teveel over zeggen, maar verwacht van ons in ieder geval een zeer stijlvol knikarmscherm, dat qua design perfect aansluit bij het nieuwe ZipScreen.”

Tot slot zegt Chris: “Sunmaster is de uitvinder van de vaderlandse screenindustrie en dat zal nooit veranderen. Daarom vinden we het belangrijk om te blijven innoveren, zodat we kunnen laten zien dat screens onderdeel van ons DNA zijn. Dit nieuwe screen wordt een mooie bekroning op ons aankomende 50-jarig bestaan.” Nieuwsgierig geworden? Houd ons in de gaten!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details