Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Smits rolluiken en zonwering: ‘SolidScreen is de nummer één in de Nationale Milieudatabase’
Geopend zijn de screens nauwelijks zichtbaar, waardoor de architectuur van het gebouw niet wordt beïnvloed.

Smits rolluiken en zonwering: ‘SolidScreen is de nummer één in de Nationale Milieudatabase’

Als eerste op de Nederlandse markt is de SolidScreen van Smits rolluiken en zonwering per 18 februari 2022 beschikbaar in de Nationale Milieudatabase (NMD). In deze database zijn alle milieuproductverklaringen (EPD) van bouwmaterialen te vinden. Architecten hebben deze gegevens nodig voor het berekenen van de milieuprestatie van gebouwen volgens de wettelijk verplichte Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken.

SolidScreens weren de zon bij deze gevel met veel glas.

Alle SolidScreens zijn nu geregistreerd in categorie 1 van de database. Dat is de hoogste van drie beschikbare categorieën, die de milieuprestatie van producten nauwkeurig beschrijft. Hiermee beschikken architecten en andere bouwprofessionals over de meest specifieke en relevante data die geen negatieve toeslag opleveren in de vereiste berekening van de milieuprestatie. 

Drie categorieën in registraties NMD

In de Nationale Milieudatabase zijn zoals gezegd drie categorieën productinformatie te onderscheiden: 

Categorie 1 houdt in dat het gaat om productinformatie die is gebaseerd op merkgebonden data, getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens het SBK-Toetsingsprotocol. Dit is het hoogste niveau in de Milieudatabase. Dit betekent dat deze data representatief zijn voor het specifieke product en het bijbehorende productieproces en daarmee de hoogste betrouwbaarheid hebben. Daarom geldt bij het gebruik van Categorie 1-data geen toeslag (ophoogfactor)in de berekening. 

Categorie 2 is merk-ongebonden informatie die wel extern getoetst is. Deze data zijn vaak opgesteld door een hele branche of sector, waardoor ze minder nauwkeurig zijn. De data vertegenwoordigen niet per definitie het product zelf, maar een type product. 

Categorie 3 is merk-ongebonden en niet extern getoetst en daarmee zeer generiek. In de gebouwberekeningen moet er dan ook een ophoogfactor worden toegepast. 

Maximale transparantie

De registratie van de SolidScreen producten is conform NMD (Nationale Milieudatabase) 3.0, de nieuwste standaard. Hierin wordt een breed palet aan milieuaspecten meegenomen, waaronder energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. 

“Wij streven altijd naar maximale transparantie als het gaat om informatievoorziening over onze producten”, zegt milieu- en duurzaamheidsmanager Sabine Welman van AVZ-Group. “Zeker als het gaat om een aspect als duurzaamheid zien we in de markt nog regelmatig dat er gebruik wordt gemaakt van algemene gegevens over een productcategorie die niet merk-specifiek zijn. Vaak zijn de data ook niet getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde externe partij.” 

“Als zonweringleverancier zijn we er daarom trots op dat we nu met een categorie 1-registratie zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Hiermee geven we volledige openheid en maken we het eenvoudiger voor architecten, planners en aannemers om inzicht te krijgen in de milieu-impact die onze SolidScreens hebben.”   υ

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details