Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Serge Ferrari: ‘Frisse kleuren voor een school’
De Theodor Heuglin School in Ditzingen met screens met Soltis Perform 92 doek. (Foto’s: Simone Kreisbeck.)

Serge Ferrari: ‘Frisse kleuren voor een school’

De open rondgangen vormen een overgangszone tussen binnen- en buitenruimte en geven het gebouw een indruk van lichtheid. 

De zonneweringen die een belangrijke rol spelen in het gevelconcept zijn gemaakt met Soltis Perform 92 van Serge Ferrari. “Dankzij de hoge transparantie van dit doek is de zichtbaarheid van binnen naar buiten optimaal”, constateert Dirk Driessen, Country Manager Benelux & UK van Serge Ferrari. “Het materiaal en het kleurconcept geven de gevel een luchtige en frisse uitstraling.” 

Een fris kleurconcept

De zonweringsystemen zijn door architectenbureau Glück + Partner uit Stuttgart voor elk gebouw individueel geselecteerd en aangepast aan het gebruik van het gebouw en aan het bouwconcept. Aangezien het grootste deel van de gevel bestaat uit een vakwerkconstructie met kamerhoge beglazing, was het voor het planningsteam belangrijk dat het gebouw niet te massief zou overkomen als de zonneschermen waren neergelaten. Met jaloezieën zou dat naar hun mening zeker het geval zijn geweest. 

Daarom hebben de architecten gekozen voor een textiele zonwering met een lichte uitstraling. Voor het doek konden zij kiezen uit de 48 kleuren van de Soltis Perform 92 collectie. De gekozen kleurschakering uit twee tinten groen en een grijze kleur verwijzen naar bamboe, anijs en kiezelsteen en moeten de omringende natuur en omgeving weerspiegelen. “De omgeving wordt gekenmerkt door oude lindebomen en weilanden. De groentinten van de lindebomen komen terug in de zonnewering en refereert aan de omgeving”, legt Søren Rafn van Glück + Partner het kleurenconcept uit. “Dankzij de kleurrijke zonnewering komt de gevel vrij en wordt daardoor luchtig. Het effect van het doek op de binnenruimtes is eveneens positief: de kamers baden in een lichtgroen licht, wat een warme en tegelijkertijd frisse sfeer creëert.” 

De gulden middenweg tussen transparantie, privacy en verkoeling

Naast het brede scala aan ontwerpmogelijkheden heeft Serge Ferrari’s zonweringmateriaal ook vanwege zijn functionele prestaties indruk gemaakt op het planningsteam, onderstreept Rafn. “Aangezien het gebouw op een heuveltop ligt en omgeven is door open ruimtes naar het westen en oosten, zou het erg jammer zijn geweest als we de vloeiende overgang tussen binnen- en buitenruimte hadden moeten opgeven. Met zijn microperforatie en hoge lichttransmissie ondersteunt Soltis Perform 92 in grote mate ons centrale ontwerpthema, omdat het dankzij zijn zeer goede transparantie steeds doorzicht van binnen naar buiten garandeert. Tegelijkertijd beschermen de zonweringen met dit doek uitstekend tegen verblinding en wordt de privacy behouden door de inkijk in de klaslokalen van buitenaf te verminderen. Dit zonweringmateriaal was gewoon de gulden middenweg tussen transparantie, privacy en effectieve vermindering van de warmte-toetreding.” 

“Binnen het uitgebreide zonweringprogramma van Serge Ferrari kenmerkt Soltis Perform 92 zich door de grootste reductie van de warmtetoetreding”, vult Driessen aan. “Tot 92% van de warmtestraling wordt geweerd door reflectie, transmissie en absorptie.” 

Ritssysteem met optimale doekspanning

Voor de verticale doekzonwering is gekozen voor een ritssysteem. In vergelijking met een traditioneel geleidesysteem met kabel en valstang biedt een ritssysteem een volledige beschaduwing zonder lichtspleten en een grotere stabiliteit bij windbelasting. Een speciale eis aan het ontwerp van de zonwering was dat de geleiderails niet breder mochten zijn dan de stijlen van de gevelconstructie. “De combinatie van de ritsgeleiding met de hoge dimensionale stabiliteit van het Soltis doek die het gevolg is van het Précontraint fabricageproces van Serge Ferrari zorgt ervoor dat de doekspanning constant en optimaal is en dat het doek kreukvrij blijft”, aldus Driessen. 

Dat wordt bevestigd door Søren Rafn: “Het resultaat ziet er echt heel goed uit en past uitstekend bij dit project, zowel qua ontwerp als qua functie. We hebben tot op heden alleen maar heel goede ervaringen met de doeken van Serge Ferrari, ook voor wat betreft de lange levensduur van de materialen, waar we veel belang aan hechten. We kijken momenteel alweer naar een nieuw schoolproject waar een textiele zonneweringoplossing met Soltis een voor de hand liggende architectonische optie is.” 

Projectgegevens

Project: Theodor Heuglin School, Ditzingen
Opdrachtgever:Gemeente Ditzingen
Architecten: ARGE Glück + Partner GmbH en Kubus360 GmbH, Stuttgart
Productie en installatie van de zonweringsystemen: J. Paul GmbH, Filderstadt
Gebruikte zonweringdoek: Soltis Perform 92 in de kleuren bamboe, anijs en kiezelsteentjes
Afmetingen van de elementen: breedte circa 115 tot 345 cm, hoogte circa 330 cm
Totale oppervlakte: circa 1.150 m²     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details