Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Serge Ferrari: ‘Binnenzonwering met uitstekende thermische prestaties’
Het kantoorgebouw Initial bij nacht. (Beeld: Aurelien Vivier.)

Serge Ferrari: ‘Binnenzonwering met uitstekende thermische prestaties’

Dat moet gebeuren door winkels, werkplekken en vrijetijdsactiviteiten op succesvolle wijze met elkaar te verweven. Het nieuwe kantoorgebouw met de naam Initial, gelegen tussen de nieuwe Ikea en de site van de binnenkort te openen winkel van Leroy Merlin, is ontworpen als een herkenningspunt voor deze nieuwe wijk. Het gebouw is namelijk zichtbaar vanaf de ringweg van Lyon, waarover dagelijks 140.000 voertuigen passeren. 

Volgens Serge Ferrari leveren de Soltis Touch doeken opvallend sterke thermische prestaties. 

Het 8.800 m² grote, H-vormige gebouw wordt gekenmerkt door zijn subtiele compositie van gevels. De noordgevel, die zichtbaar is vanaf de ringweg, is verdeeld in vier grote asymmetrische stadsvensters. De vier vensters hebben elk hun eigen hoogte en hoek om een eigen bijdrage te leveren aan het geheel. Het architectonische volume geeft de visuele indruk van vier lichamen. Zowel overdag als ‘s nachts benadrukt verlichting de dynamiek van deze vorm en maakt van dit gebouw een krachtig stedelijk herkenningspunt in de nieuw ontworpen wijk. 

Soltis Touch

Soltis Touch zonweringdoeken ondersteunen de vormentaal van het gebouw, dat is ontworpen door architect Nicolas Simian van het bureau Soho Atlas In Fine. De zonwering wordt van onderen aangelicht door led-strips die in de vloer zijn geïntegreerd, direct onder de zonwering. De hoge (zon)lichtreflectie van de Soltis Touch doeken zorgt voor een uitstekende verlichting van de gevel. “Het licht zelf is onzichtbaar en kan alleen worden gezien door de doekoppervlakken die het reflecteren”, zegt Simian. “Voor die achtergrond zorgen de rolgordijnen op de noordgevel. ‘s Nachts lichten ze op en geven ze de vier grote ramen een magische uitstraling.” De led-verlichting is geprogrammeerd in lange cycli van 30 minuten, waarbij de lichtintensiteit en -temperatuur variëren om gedurende de avond verschillende stemmingen te creëren. 

Detail rolgordijn met onderlat.

“De keuze van de Serge Ferrari binnenzonwering was essentieel om te voldoen aan de specificaties van het architectenbureau Soho Atlas en ontwikkelaar Fontanel”, licht Benelux Solar Protection Key Account Manager Dirk Driessen van Serge Ferrari toe. “Voor een binnenzonweringdoek levert de Soltis Touch reeks opvallend sterke thermische prestaties, wat dit gebouw veel lof én prijzen heeft gebracht. Daaronder een ‘Excellent’ BREEAM-certificering. Extra voordeel van Soltis Touch: de akoestische kwaliteiten van dit doek zullen ongetwijfeld bijdragen aan het algemene comfort van de bewoners.” 

Serge Ferrari was in staat om aan nog een eis van dit project te voldoen: de mogelijkheid om grote doeken te leveren. Door de verschillende breedtes die het bedrijf kan aanbieden, kunnen zowel kleine als grote ramen van zonweringen uit één stuk worden voorzien, zonder zichtbare naden. Dat paste bij de wens van de architect om esthetische continuïteit voor het hele project te realiseren. Daarom ook zijn alle rolgordijnen gemotoriseerd en rollen ze op in cassettes die aan het plafond of aan de muur zijn bevestigd. De voorbereiding en installatie van de binnenzonwering is uitgevoerd door Griesser, een in Lyon gevestigde partner van Serge Ferrari.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details