Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Sauleda & Pureti presenteren: GREEN, het eerste doek dat de lucht reinigt

Sauleda & Pureti presenteren: GREEN, het eerste doek dat de lucht reinigt

Behalve de nieuwe New Generation collectie, waarover in Z&R 7 werd bericht, heeft de Spaanse doekfabrikant Sauleda nog meer nieuws te melden. Samen met PURETiTM* presenteert Sauleda namelijk GREEN®, het eerste zonweringdoek dat de lucht reinigt. Om dit effect te bereiken, hebben Sauleda en PURETiTM een doekcoating ontwikkeld die er door middel van fotokatalyse voor zorgt dat de omgevingslucht wordt gereinigd en gezuiverd.

Schadelijke stoffen als stikstofoxiden (NOx), zwaveloxides (SOx) en vluchtige organische stoffen (VOC’s) worden dankzij de coating door het doek geëlimineerd. Het GREEN® doek is daarnaast zelfreinigend en schimmelreducerend, waardoor eindgebruikers tijd, geld, water, chemicaliën en energie besparen. Sauleda toont zich met dit doek begaan met het milieu en de gezondheid van mensen.

Fotokatalyse

De coating die op het GREEN® doek is aangebracht bestaat uit nanodeeltjes (deeltjes met afmetingen van 1-100 nanometer) uit titaniumdioxide (TiO2). Als uv-straling op het doek inwerkt, wordt een chemisch proces gestart dat zuurstof en waterdamp omzet in de reinigende stoffen OH en O2 (hydroxide en zuurstof).

OH zet organische vervuiling en vluchtige organische verbindingen om in mineralen en gassen en verandert daarbij weer in H2O (water). O2 reduceert stikstofoxides NOx, een van de meest schadelijke gassen in de atmosfeer, tot relatief onschuldige nitraten. Dit proces herhaalt zich miljoenen malen en heeft bij laboratoriumtesten tot een reductie van de stikstofdioxide niveaus met 55% geleid. Daarnaast is een reductie van schimmels met 60% en een zelfreinigend effect van 70% geconstateerd. Deze percentages zijn overigens referentiewaardes die afhankelijk van omgevingsinvloeden kunnen variëren.

De coating uit titaniumdioxide is slechts op één zijde van het doek aangebracht, herkenbaar aan het GREEN® label. Die kant van het doek moet altijd naar de zon gericht worden om er voor te zorgen dat het doek zijn reinigende werking kan doen.

In zijn testen komt Fraunhofer tot een NO-conversie van 55,88%.

 

Getest door Fraunhofer

Sauleda en PURETiTM hebben het GREEN® doek in augustus van dit jaar laten testen bij het gerenommeerde, onafhankelijke Fraunhofer Institute for Surface Engineering and Thin Films IST in Braunschweig, in Duitsland. De fotokatalytische luchtreiniging van het GREEN® doek is toen in een testomgeving bevestigd door een gemeten NO-conversie van exact 55,88%.

Het GREEN® doek is vooralsnog leverbaar in twintig kleuren. Vanaf bepaalde hoeveelheden kan de doekcollectie van Sauleda in principe in elke kleur en breedte worden geleverd. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de verkoopafdeling van de doekproducent.


 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details