Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Romazo blijft zich inzetten voor de zonweringbranche
In samenwerking tussen BuckyLAB van de Technische Universiteit Delft en Romazo hebben studenten van de TU in 2013 en 2014 als leerproject nieuwe zonweringconcepten ontworpen.

Romazo blijft zich inzetten voor de zonweringbranche

Allereerst onze gelukwensen aan Z&R met het 25-jarig jubileum! Z&R is een belangrijke spreekbuis voor de zonweringbranche, die zowel in 2020 als 2021 uitstekende jaren heeft beleefd. Als branchevereniging probeert Romazo Professionals in zonwering de branche zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is daarom verheugend dat Romazo Professionals in zonwering in het afgelopen jaar een aantal belangrijke zaken heeft weten te realiseren. 

NTA 8800

Op 1 januari 2021 is de NTA 8800 ingevoerd, waardoor architecten, projectontwikkelaars en bouwers verplicht rekening moeten houden met zonwering bij het ontwerpen van een gebouw. Romazo heeft hier bijna vijf jaar voor gelobbyd en uiteindelijk is het gelukt. Het doel is om oververhitting van woningen en gebouwen te voorkomen, zeker nu ze steeds beter geïsoleerd zijn. Romazo heeft een consumentenbrochure geproduceerd om consumenten over de gevaren van oververhitting te informeren en te wijzen op het feit dat zonwering voorkomt dat hitte binnenkomt en vervolgens ten koste van veel energie weggekoeld moet worden. 

De NTA 8800 is een ‘levend’ document en zal de komende tijd nog worden aangepast. Romazo heeft daarom met een aantal fabrikanten een nieuwe werkgroep opgericht. Die houdt zich bezig met het maken van een protocol voor de automatisering van woningzonwering. Doordat er nog geen protocol is, wordt de zonwering van woningen nu nog niet meegenomen in de NTA 8800.

Romazo branchemanager Jeroen de Roos.

EPI

Samen met TNO is er een Energie Prestatie Indicator (EPI) ontwikkeld. Die geeft de consument inzicht in de resultaten die met zonwering kunnen worden bereikt. Zo gaat een woning met een G-label door de installatie van rolluiken in de zomer naar een A-label en in de winter naar een D-label. Ook de EPI is er op gericht de consument bewust te maken van de voordelen van zonwering ten opzicht van bijvoorbeeld zonwerend glas. 

NEN

Naast de Projectgroep NTA 8800 en BENG is Romazo ook actief binnen een aantal NEN-commissies, waar wordt geprobeerd de Nederlandse normen zo vorm te geven dat zonwering goed wordt beoordeeld. Romazo participeert daarvoor in de commissies Energieprestatie van gebouwen, Daglichtopeningen en Luiken en zonwering. 

De Zonwering Branchedag van 2021 vond plaats op sportcentrum Papendal.

Veiligheid en circulariteit

Ook op het gebied van veiligheid en milieu heeft Romazo een aantal initiatieven genomen, bijvoorbeeld op het gebied van terrasoverkappingen en recycling. Er bestaat nu geen Nederlandse norm waar terrasoverkappingen aan moeten voldoen. De overheid kan daardoor niet toetsen of een overkapping deugdelijk is en geen gevaar oplevert voor de gebruiker. NEN heeft een driejarig projectplan opgezet en het ziet ernaar uit dat er – naast Romazo – voldoende fabrikanten deelnemen, zodat de financiering geregeld is. 

De werkgroep Recycling richt zich met name op de recycling van zonweringdoek. Het doek wordt nu nog in overgrote mate verbrand en draagt dan in het beste geval bij aan stadsverwarming. Het is zonde om grondstoffen die steeds schaarser worden te vernietigen, terwijl ze mogelijk kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Natuurlijk is er een aantal praktische problemen die nog opgelost moeten worden, bijvoorbeeld hoe de doeken ingezameld moeten worden, wie de kosten betaalt en waar de gerecyclede grondstoffen voor kunnen worden gebruikt? 

Opleidingen

Bestuur en secretariaat van Romazo zijn bijzonder trots op de resultaten die zijn geboekt op het gebied van onderwijs. Er zijn vijf e-learning modules voor zonweringmonteurs geproduceerd die zijn geplaatst in de openbare bibliotheek van het Ozone-platform. Naast deze modules staan er meer dan honderd opleidingen op dit platform die ondernemers uit de branche kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld toolbox bijeenkomsten met hun medewerkers. 

In oktober 2021 zijn bij Van der Valk in Tilburg de eerste monteursdagen georganiseerd. Op deze twee dagen kan de ondernemer kiezen uit een achttal cursussen voor zijn monteurs, zoals Levensreddend handelen, Kleine blusmaterialen, Elektrotechniek en Bevestigingstechniek. De dagen zijn zeer goed ontvangen binnen de branche en krijgen in januari en februari 2022 een vervolg in andere delen van het land. 

Tijdens de algemene ledenvergadering van Romazo Professionals in zonwering op 1 november in Arnhem is besloten dat er een werkgroep komt die zich gaat bezighouden met een opleiding op het ROC om zonweringmonteurs op te leiden. Een aantal leden heeft al goede contacten binnen diverse ROC’s in Nederland. De opleiding is nodig omdat het gebrek aan monteurs in de toekomst een bottleneck zou kunnen worden voor de groei van zonweringbedrijven. 

Romazo bijeenkomst in Nieuwegein in 2014.

Tot slot

Tot slot wil ik iedereen bedanken die de Zonwering Branchedag tot een groot succes heeft gemaakt: fabrikanten en leveranciers, de Branchedag-commissie en de bezoekers. 2022 wordt een spannend jaar en Romazo hoopt zijn leden en de branche daarbij optimaal te blijven ondersteunen! 

Jeroen de Roos

branchemanager Romazo Professionals in zonwering  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details