Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ROMA: ‘Wij passen alle kastmaten aan. Het wordt nu een helder verhaal!’
De moderne productie van ROMA. Hier worden de profielen gefreesd, voordat ze worden gecoat. Alle verspanende werkzaamheden worden dus vóór het coaten gedaan.

ROMA: ‘Wij passen alle kastmaten aan. Het wordt nu een helder verhaal!’

“Het wordt een helder verhaal, wat het tot nu toe totaal niet was”, zegt algemeen directeur Toon van Osta van ROMA Benelux, die zoals gewoonlijk zonder meel in de mond spreekt. “Toen Roland Thoma, nu 42 jaar geleden, startte met ROMA GMBH was er een grote toonaangevende producent actief. Die had bepaalde kastmaten gedefinieerd en om compatibel te zijn, werden deze maten en bijbehorende benamingen overgenomen. Probleem: ze waren totaal niet logisch!” 

Om een voorbeeld te noemen. Een 165 kast had bij ROMA de afmetingen 169 x 169 mm. “Dat gaf meer dan eens problemen bij voorbereidende werkzaamheden voor de integratie van de kasten in een bouw- of renovatieproject”, weet Van Osta. “Daarom past ROMA nu alle kastmaten aan én ook de namen die eraan zijn gekoppeld. De kast 165 bijvoorbeeld, wordt nu een kast 170 en die zal dan ook exact 170 x 170 mm zijn! Die nieuwe maatvoering en naamgeving gaat gelden voor alle kastvormen: Rondo, Pento en Quadro.” 

“Tot nu toe waren er tussenliggende kastmaten niet voorzien, maar vanaf nu zijn alle opeenvolgende kastmaten leverbaar. Wel kan het zijn dat er kasten met de kleinste of grootste maten in een reeks ontbreken omdat ze – nagenoeg – nooit voorkomen. De range leverbare kastmaten is: 110-130-140-160-170-190-210 mm. 

Van Osta stelt vast dat het hier om een gigantische operatie gaat die forse investeringen vergt. “Maar ROMA is daartoe bereid en we zijn ertoe in staat, omdat we op het gebied van rolluiken inmiddels toonaangevend zijn. Voor onze klanten – en zeker ook voor architecten en andere bouwprofessionals die bouwkundige voorbereidingen doen – is niets handiger dan dat een 190 kast ook 190 x 190 mm is!” Overigens zal een Rondo-kast altijd iets dieper zijn – vaak 8 mm – omdat het scharnier middenvoor bij deze kast meer ruimte nodig heeft dan de scharnieren op de hoeken van de voorplaat van de Pento en de Quadro.” 

Behalve dat de afmetingen van de kasten zijn gewijzigd, zijn ook de scharnieren en de zijkappen opnieuw geconstrueerd en daardoor verbeterd. “ROMA wil al zijn producten spaanvrij produceren”, aldus Van Osta. “Onze zipSCREEN-afdeling is al zo ver. Daar wordt nooit geboord; alle verspanende werkzaamheden worden vóór het coaten gedaan.” 

“Door de nieuwe kastenlijn maakt ook technisch meer mogelijk”, besluit Van Osta. “Bijvoorbeeld een rolhor over een gedeelte van de productbreedte. Denk aan een rolluik voor een raam van 4000 mm breedte dat bestaat uit 3000 mm vast glas en een draairaam van 1000 mm. Dat kan nu van een rolluik van 4000 mm breedte uit een stuk en een insecten rol hor van 1000 mm breedte worden voorzien. Voorheen moest dan een combinatie worden geplaatst, wat extra kosten met zich meebracht en minder fraai uitzag.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details