Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ROMA INTRODUCEERT INBOUW ZIPSCREENS

ROMA INTRODUCEERT INBOUW ZIPSCREENS

ROMA was niet de eerste zonweringproducent die zich op de screenmarkt stortte. Het was overigens wel het eerste Duitse bedrijf dat serieus met deze zonwering aan de slag ging. De focus van de gigant met hoofdzetel in Burgau lag oorspronkelijk op rolluiken en buitenjaloezieën. Maar ROMA heeft de omvang, de slagkracht en de ambitie om ook als een latere starter sterk te finishen en dus hebben de screens van ROMA inmiddels een vaste plaats op de zonweringmarkt veroverd. Een logische volgende stap is nu de uitbreiding van het aanbod met inbouw zipscreens.

Nederland is een land van voorbouw. De kasten van rolluiken, buitenjaloezieën en screens zijn hier meestal óp de muur bevestigd. ROMA heeft natuurlijk screens in het assortiment die daar bij passen. Maar thuisland Duitsland – en ook België – zijn landen waar veel meer inbouw plaatsvindt. Vandaar dat ROMA met de PURO 2 XR-zip en PURO 2 XRK-zip twee nieuwe inbouwscreens aan zijn zipSCREEN assortiment heeft toegevoegd. “Het zijn échte inbouwscreens”, zegt directeur Toon van Osta van ROMA Benelux. “De meeste mogelijkheden op de markt zijn dat niet, want ze hebben niet de isolatiewaardes van de PURO 2 screens.” 

De inbouwscreens zijn verkrijgbaar als wat ROMA links- en rechtsrollers noemt. In de linksrollende variant loopt de onderlijst vrij dicht – op 12 mm – langs het kozijn. In de rechtsrollende uitvoering blijft de screen op grotere afstand van kozijn en glas. “Op bijvoorbeeld de Belgische markt is er vaak behoefte aan extra ruimte voor inzethorren”, aldus Van Osta. “Dan is de rechtsrollende variant bij uitstek geschikt omdat die screen die extra ruimte biedt.” Overigens kunnen de ROMA inbouwscreens – behalve de variant met de geleider van 61 mm – ook met een geïntegreerde ROMA insectenrolhor worden uitgevoerd, wat aparte insectenwering overbodig maakt. 

ROMA biedt de inbouwscreens in drie 

uitvoeringen aan: 

 1. PURO 2XR-zip met geleider 33 x 61 mm (bij deze variant is geen insectenrolhor mogelijk)
 2. PURO 2XR-zip met geleider 36 x 132 mm
 3. PURO 2XR-zip met geleider 36 x 142 mm (dat is de variant met doorvalbeveiliging)

Van elk van deze drie uitvoeringen is ook een XRK-uitvoering leverbaar. Die worden gebruikt als de ramen achter slag worden geplaatst. “Deze manier van monteren is in België standaard en wij hopen in de toekomst in Nederland ook”, aldus Toon van Osta. “Het maakt het namelijk veel eenvoudiger om de op het kozijn geplaatste kast van een zonweringproduct in te bouwen.” 

Bij de uitvoeringen 2 en 3 uit het bovenstaande overzichtje verdwijnt de onderlijst volledig in de kast als de screen volledig is opgerold. Bij de variant met de smallere geleider steekt de onderlat minimaal 12 mm onder de kast uit. De geleiders staan altijd 3 mm smaller, aan beide zijden, dan buitenzijde kast. 

De PURO 2XR-zip met de geleiders van 36 x 132 mm of 36 x 142 mm kan zo worden uitgevoerd dat de screencassette heel eenvoudig kan worden ingeklikt om een eenvoudige montage mogelijk te maken. “Monteurs klagen vaak over het grote gewicht van de ROMA zipSCREEN, het gevolg van het feit dat alle onderdelen en componenten degelijk en zwaar zijn uitgevoerd, maar bij deze inbouwvariant hoeft dat dus geen probleem te zijn”, meent Van Osta. 

De uitvoering 3 van de PURO 2XR-zip met de geleider van 36 x 142 mm is de topper in het assortiment. Het is de uitvoering voor Franse balkons die is uitgerust met de geheel glazen doorvalbeveiliging of borstwering. Deze bijzondere glazen borstwering is al eerder in Z&R voorgesteld, want ze bestond al voor de rolluiken en buitenjaloezieën van ROMA. En nu dus ook om in combinatie met een zipscreen te worden toegepast. De glasplaat kan na de montage van de extra geleider en rolluik of buitenjaloezie – en eventueel stucwerk – worden geplaatst. Dat betekent tevens dat de plaat bij eventuele beschadiging kan worden gewisseld, zonder dat de screen hoeft te worden gedemonteerd. De beveiliging van een Frans balkon moet begrijpelijkerwijze aan strenge veiligheidsnormen voldoen en is daarom voorzien van een certificaat. 

Ventilatie en nachtventilatie zijn met het oog op de steeds grotere kans op oververhitting in woningen en gebouwen een steeds belangrijker thema, constateert ook Toon van Osta. “Er komt steeds meer vraag naar. In PURO 2 kasten kunnen daarom altijd ventilatieroosters worden geplaatst om luchtverversing – en in het geval van nachtventilatie koeling – van de achterliggende ruimtes mogelijk te maken.”    ■

Variant 1PURO 2XR-zip met geleider 33 x 61 mm

Standaard linksrollend

Opties: 

 • Opbouwkast op het kozijn 
 • Standaardvariant met zichtbare onderlat 
 • Geleiderail altijd 3 mm naar binnen geplaats 
 • Tegen de geleiderail kan 15 mm stucwerk worden aangezet 
 • Niet voor toepassing in gemetselde muren 

Variant 2 PURO-2XRK-zip met geleider 36 x 132 mm

Rechtsrollend, optioneel met insectenrolhor

Opties:

 • insectenrolhor (ISG)
 • Beugel voor montagegemak
 • Levering met zipSCREEN.2 in PURO 2.XR-zip/
 • PURO 2.XRK-zip, al geïnstalleerd (tot circa 1200 mm inbouwbreedte)

Opmerking:

•   Geen glazen borstwering (valbeveiliging)

Variant 3 PURO 2XR-zip met geleider 36 x 142 mm

Rechtsrollend, optioneel met insectenrolhor en glazen borstwering (valbeveiliging). De onderlat verdwijnt geheel in de kast. Geleiders en kast kunnen worden bepleisterd. 

Opties:

 • Insectenrolhor (ISG)
 • Glazen borstwering (valbeveiliging)
 • Beugel voor montagegemak
 • Levering met zipSCREEN.2 in 
 • PURO 2.XR-zip/PURO 2.XRK-zip, al geïnstalleerd (tot circa 1200 mm inbouwbreedte)  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details