Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ROMA geeft al zijn producten een duurzaamheidspaspoort

ROMA geeft al zijn producten een duurzaamheidspaspoort

EPD milieuproductverklaringen

Duurzaamheid is een heel actueel thema. Steeds vaker vindt een herbezinning plaats om te bepalen hoe wij mensen moeten omgaan met onze beperkte hulpbronnen en onze fragiele, blauwe planeet. Voor levensmiddelen, kleding en andere alledaagse consumptiegoederen is het al heel gewoon dat op de verpakking of het product staat vermeld waar en op welke wijze iets is geproduceerd. In de bouwsector is dergelijke open en transparante informatie echter nog zeldzaam. ROMA is het eerste bedrijf in de zonweringbranche dat een EPD-certificaat – een Environmental Product Declaration – voor al zijn producten heeft.

De bouwsector is een belangrijke – een van de grootste – economische sectoren en volgens ROMA is het de hoogste tijd dat er een heroverweging plaatsvindt en duidelijk aan de opdrachtgever/eindgebruiker wordt meegedeeld hoe en waar, en met welke materialen de respectievelijke producten die worden gebruikt zijn vervaardigd. Het Institut für Bauen und Umwelt e.V. (IBU) heeft deze taak voor Duitsland op zich genomen. Elk product waarvoor certificering wordt aangevraagd, wordt door onderzoekers van dit instituut nauwkeurig onderzocht. Materiaalcycli moeten door de fabrikant absoluut transparant worden gepresenteerd, voordat het felbegeerde EPD-certificaat wordt afgegeven. 

ROMA heeft al zijn rolluiken, buitenjaloezieën en screens aan de IBU-test onderworpen en voor elk systeem een afzonderlijke EPD-certificaat ontvangen. Volgens het bedrijf is dit de eerste keer ter wereld dat er EPD’s voor een zo uitgebreide reeks van producten zijn afgegeven. De afgegeven certificaten kunnen worden gebruikt voor zowel DGNB, LEED of BREEAM certificeringen.

ROMA-duurzaamheid voor generaties

De eindigheid van de hulpbronnen en de impact van de menselijke activiteit op onze planeet vereisen een bewustzijnsverandering, is de opvatting van ROMA. De bouwsector verbruikt wereldwijd de meeste energie en legt de grootste hoeveelheid grondstoffen vast. Tegelijkertijd produceert zij wereldwijd het grootste deel van het afval. Er is dus werk te doen! 

Als fabrikant van innovatieve zonwering en aanverwante producten is ROMA er zich van bewust van zijn verantwoordelijkheid voor huidige en toekomstige generaties en dat het zich moet inzetten voor duurzaamheid. ROMA ontwikkelt zijn producten en processen derhalve volgens de drie criteria van duurzaamheid, dat wil zeggen met voortdurende aandacht voor ecologie, economie en samenleving: 

Ecologie

Transparante materiaalcycli – Transparantie over de materiaalkringlopen en gebruikte materialen. Klanten van ROMA weten waarmee ze werken. Minimaal materiaalverbruik, beperking van afval, duurzame producten die lang meegaan. 

Environmental Product Decleration, EPD – Een EPD is een door een onafhankelijke derde partij geverifieerd document dat nauwkeurige, transparante en vergelijkbare informatie verstrekt over de milieueffecten van een product tijdens zijn levenscyclus. 

Energie-efficiënte gebouwen – Dagelijks helpen ROMA-producten de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen. ROMA brengt dat ook in eigen huis in praktijk: energie-efficiëntie van de ROMA-productiefaciliteiten, het gebruik van hernieuwbare energie, efficiënte productiemethoden

Economie:

Efficiënte productie – ROMA werkt voortdurend aan het testen en optimaliseren van werkprocessen om ze zo energie-efficiënt en economisch vorm te geven. ROMA heeft een eigen zonne-energieproductie, vrijwel papierloze productieomgeving en werkt continu aan vergroten van de efficiëntie. Daarmee wordt 10.000 ton CO2 per jaar bespaard. En die hoeveelheid groeit. 

Toekomstbestendige producten – ROMA oriënteert zich sterk op klantwensen. Daarnaast is er onder andere aandacht voor Smart Home-oplossingen, ook voor energiebesparing, energie-efficiëntie door het intelligent gebruiken van rolluiken en zonwering en verbetering van de levenskwaliteit van mensen. 

Energie-efficiënt bouwen – ROMA streeft ernaar om door toepassing van zijn producten, zoals automatisch aangestuurde zonwering, de exploitatiekosten van een gebouw te verlagen. Met rolluiken kan zomaar 40% op de verwarmingskosten worden bespaard. Verder kan goede zonwering zorgen voor een hogere productiviteit en betere studieresultaten. 

Samenleving:

Individueel comfort – ROMA stelt zicht tot doel om door zijn producten de vitaliteit, het welbevinden en de gezondheid van eindgebruikers te verbeteren. 

Verantwoordelijk werkgever – ROMA heeft vijf productielocaties in Duitsland waar ongeveer 1.600 mensen werken. Gestreefd wordt naar een platte organisatiestructuur, veel verantwoordelijkheid voor werknemers en een voortdurende onderlinge dialoog. 

Sociaal engagement – ROMA Is betrokken bij tal van maatschappelijk initiatieven, zoals het jaarlijkse Nicolaaskonvooi naar Roemenië en de organisatie Auxilium eV die zich inzet om kinderen wereldwijd – maar vooral in de Derde Wereld – te ondersteunen op het gebied van ondermeer gezondheid en onderwijs.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details