Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ROMA Benelux bijt de spits af

ROMA Benelux bijt de spits af

(VER)NIEUWBOUW VOLDOET AAN DE VERWACHTINGEN

Het gebouw van ROMA Benelux in Zevenbergen is fors uitgebreid en ingrijpend verbouwd. Dat was nodig want ROMA groeit als kool in de Benelux. De omzet is in vijf jaar tijd verzesvoudigd. Toon van Osta is er de man niet naar om dat succes onopgemerkt voorbij te laten gaan. Trots leidt hij Z&R rond door de compleet vernieuwde thuisbasis van ROMA Benelux, ondertussen gepassioneerd vertellend over de zonweringbranche en de rol van ROMA daarin. 

De patiotuin.

De nieuwbouw is onder andere door zijn kleurstelling en meubels een pilot voor ROMA. Zoals het nu in Zevenbergen is, moet het ook in andere vestigingen van ROMA in Europa gaan worden. Voorheen had ROMA Benelux een rechthoekig gebouw, nu omsluiten drie gesloten en een open, overkapte vleugel een fraaie binnentuin met vijver. Er is zelfs plaats voor een bronzen standbeeld, een geschenk van de grote man van ROMA KG, CEO Roland Thoma. 

Er spreekt waardering uit voor de bijdrage die Toon van Osta aan het succes van ROMA heeft geleverd. Niet alleen met de voortdurende omzetgroei in de Benelux, maar bijvoorbeeld ook omdat Van Osta zich in het verleden sterk heeft gemaakt voor de introductie van screens in het assortiment van ROMA, een productgroep die inmiddels uiterst succesvol en niet meer uit weg te denken is. 

In de drie kantoren zijn in totaal achttien werkplekken.

Multifunctioneel en modern

De nieuwbouw biedt allereerst ruimte aan de entree en de showroom die op dezelfde plaats zijn gelegen als voorheen. Verder is er ruimte voor drie kantoren met drie maal zes werkplekken en een ruimte voor theorie- en een ruimte voor praktijkscholing, waar acht cursisten tegelijk kunnen worden getraind. In die laatste ruimte zijn ook alle faciliteiten aanwezig om aan hoekopstellingen te werken en er zijn faciliteiten voor motorenscholing. Aangrenzend aan de kantoren is nog een fraaie vergaderruimte met een fors bemeten ronde tafel, waar de VN best een top zou kunnen houden. De overkapping biedt beschutte ruimte om ook activiteiten in de open lucht te organiseren, met zicht op de binnentuin, waar de maairobot – ook als Z&R op bezoek is – onvermoeibaar zijn werk blijft doen. 

Toon van Osta in de patiotuin, zittend voor het bronzen standbeeld dat een geschenk is van CEO Roland Thoma van ROMA KG.

Alle ruimtes zijn voorzien van akoestische plafonds en er veel aandacht besteed aan klimaatbeheersing. Om de zon te weren zijn de ramen in de gevels waar dat nodig is voorzien van screens of van buitenjaloezieën. Enerzijds om zuinig om te gaan met energie en anderzijds om gezonde verblijfsomstandigheden te creëren zijn in het nieuwe gebouw van ROMA Benelux tal van vooruitstrevende technieken en installaties toegepast, zoals een kanaalplaatvloer met ronde kanalen in de lengterichting. De vloer heeft daardoor een niet alleen een relatief laag eigen gewicht, maar ook een functie in de klimaatbeheersing omdat door de kanalen lucht kan worden gevoerd om het gebouw te verwarmen of te koelen. 

Het nieuwe pand van ROMA heeft een moderne installatie met warmtepomp en een ventilatie­sys­teem met warmtewisseling en uitgebreid filtersysteem, zodat alle ruimtes altijd zijn voorzien van schone en frisse lucht. In het systeem zijn ook waterbuffers voor de vloerverwarming opgenomen, zodat die snel kan reageren. 

Het gebouw verbeeldt het succes van ROMA Benelux. Het gaat zo goed dat het bedrijf de exportfunctie die het ook heeft op het moment niet kan vervullen. Er liggen nog veel interessante markten te wachten, meent Toon van Osta. Daaronder de Scandinavische landen, Australië en Nieuw-Zeeland.   

Een hoekoplossing voor buitenjaloezieën.

De export naar die landen staat vooralsnog echter op een laag pitje omdat de tijd op dit moment ontbreekt. “Scandinavië bijvoorbeeld, heeft veel potentieel omdat er veel welvarende consumenten wonen en die landen zelf nauwelijks een zonweringindustrie hebben. De klanten van Roma Benelux in deze landen hebben twee dingen gemeen: ze zijn zeer tevreden over de ROMA kwaliteit én hun omzet is in alle gevallen explosief gestegen.” 

Om aan de enorm toegenomen vraag naar zijn screens te kunnen voldoen, heeft ROMA in Duitsland een grote nieuwbouw gepland. Die omvat 24.000 m2 productieruimte met poedercoatcentrale en 8.000 m2 confectieruimte. Dit project is opgezet om te voldoen aan de almaar toenemende vraag uit Duitsland, maar ook uit de Benelux. ROMA wordt met zoveel vraag geconfronteerd, dat ook grote opdrachtgevers die grote aantallen van honderden screens willen bestellen alleen beleverd worden als ze ook klant van ROMA willen worden. Volgens Toon van Osta kan geen enkele producent dit soort aantallen aan en toch korte levertijden van vier tot vijf weken hanteren. Behalve ROMA. 

Om aan zijn groeiende activiteiten in de Benelux het hoofd te kunnen bieden, breidt ROMA Benelux zijn personeelsbestand gestaag verder uit. Zo is Geerling Persen in mei van dit jaar in dienst getreden als accountmanager voor Nederland. ROMA Benelux heeft dit jaar ook al een nieuwe office manager in dienst genomen en daar gaan nog twee binnendienstmedewerkers bijkomen. 

In de showroom van ROMA Benelux spreekt Toon van Osta – zoals iedereen hem kent – vol trots én vol overgave over de ROMA producten. Hij spreekt ook over de strijd die ROMA voert om alle toeleveranciers in de huidige drukte op tijd te laten leveren. “Alle partijen die er in slagen om aan hun leververplichting te blijven voldoen, zullen niet worden vergeten en hebben in de toekomst een streepje voor”, aldus Van Osta. Op zijn productielocaties in Duitsland houdt ROMA namelijk nauwelijks voorraad en dus moeten onderdelen en componenten just-in-time worden aangeleverd. Alles wat in Burgau en andere productielocaties van ROMA binnenkomt, wordt meteen verwerkt en gaat er dezelfde dag als compleet product weer uit. Toeleveranciers moeten daar wel in meekunnen om het proces niet te verstoren. 

Toon van Osta is tevreden. Trots op het nieuwe gebouw en trots op de vooraanstaande positie van ROMA als leverancier van rolluiken, screens en buitenjaloezieën in de Benelux.  


De kast tégen of ín de gevel

We zijn buren, de Belgen, de Nederlanders en de Duitsers, maar we bouwen allemaal anders. Dat heeft natuurlijk zijn charmes. Stel je wordt geblinddoekt ergens gedropt. Als de blinddoek afgaat, kun je aan de bebouwing meestal al snel zien waar je bent. Of in ieder geval waar je niet bent. 

Als de rolluiken, screens en buitenjaloezieën zijn ingebouwd in de gevel, weet je vrijwel zeker dat je niet in Nederland bent. In Nederland worden nog steeds meestal voorzetsystemen gebruikt. “Terwijl er zulke mooie inbouwsystemen zijn”, reageert Toon van Osta. “Maar dan moeten we daar bij de bouw wel rekening mee houden.” 

De rolluikkast achter slag in de buitenmuur.

Het eerste probleem is dat de traditioneel geconstrueerde buitenmuren in Nederland te dun zijn. De muren zijn van oudsher vooral bedoeld om weersinvloeden buiten te houden en minder om te isoleren tegen koude en/of warmte. Maar ook de bouwwijze maakt inbouw in Duitsland of België gemakkelijker. In Duitsland wordt bij de bouw een rechthoekig opening in de muur uitgespaard, waar een kozijn met of zonder inbouwproduct in wordt geschoven. Vervolgens wordt het geheel binnen en buiten gestuct. In België maken ze in de binnenmuur een grotere opening dan in de buitenmuur en wordt het venster – eventueel met inbouwproduct – van binnen naar buiten achter slag geplaatst. 

In Nederland is een muurgat voor een raam ook rechthoekig, maar worden de kozijnen van buiten naar binnen geplaatst, met buiten metselwerk en binnen stuc. De bakstenen buitenmuur verkleint de ruimte om een degelijk inbouwproduct met een goed geïsoleerde kast te plaatsen. 

Vanuit het oogpunt energie-efficiëntie is een voorzetproduct altijd beter, dan inbouw, want de gebouwschil wordt niet doorbroken. Maar een inbouwsysteem is mooier, want er zitten geen kast en geleiders tegen de gevel. “Met de juiste inbouwsystemen en wat aanpassingen aan de Nederlandse bouwwijze kan de effectiviteit van voorzetsystemen worden benaderd”, concludeert Toon van Osta. “Dan kan een huis of gebouw esthetisch mooier worden gemaakt en kan toch aan de BENG-regelgeving worden voldaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details