Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Renson promoot combinatie screenzonwering en ventilatie oververhitting vermijden

Renson promoot combinatie screenzonwering en ventilatie oververhitting vermijden

De warme zomer van het achterliggende jaar 2018 was er het mooiste bewijs van dat het in goed geïsoleerde, energie-efficiënte woningen steeds vaker een uitdaging is om de binnentemperaturen in warme periodes onder controle te houden. “Goed geïsoleerde huizen houden weliswaar de stookkosten binnen de perken, maar keerzijde van de medaille is wel dat als de warmte eenmaal binnen is, ze er moeilijk meer uit te krijgen is”, aldus Renson. “De trend om steeds grotere raampartijen toe te passen om veel daglicht binnen te halen, betekent een extra verhoging van het risico op oververhitting binnenshuis. Gelukkig blijkt een energieverslindende airco niet de enige oplossing voor dat probleem…” 

De zonnewarmte tegenhouden vóórdat ze het glas bereikt
“Het is eigenlijk even simpel als logisch”, constateert Renson. “Door de zonnewarmte tegen te houden nog voor ze het glas van de ramen kan bereiken, wordt het risico op oververhitting binnenshuis aanzienlijk verkleind. Een vaste luifel boven het raam of een zonwering met screens is in dat opzicht de meest logische oplossing. Zelfs met de screens naar beneden, blijft het zicht naar buiten behouden en blijft daglicht binnenvallen, terwijl de zonnewarmte desondanks effectief buiten wordt gehouden. Dynamische zonwering als deze regel je trouwens probleemloos in functie van het weer, al blijft die op extreem hete dagen uiteindelijk het best de hele dag naar beneden.” 

Screenzonwering
De zon weren met behoud van doorzicht naar buiten met Fixscreens van Renson. 

Screenzonwering als dynamische mantel voor elk huis
De zon is een gratis bron van licht en warmte, dus is het verstandig om het zonlicht optimaal te benutten. Tijdens de koudere maanden bijvoorbeeld, heeft iedereen baat bij grote, zongerichte raampartijen die de zonnewarmte zoveel mogelijk binnenlaten, want de gratis warmte doet de stookkosten dalen. Daarentegen wil men het in de zomer aangenaam koel houden in huis en wordt de zon het best geweerd nog voor ze het glas bereikt. “Dynamische – beweegbare – buitenzonwering, bijvoorbeeld in de vorm van screens – laat beide opties open”, aldus Paul Renson. “Om op elk moment van het jaar energiezuinig, maar vooral ook comfortabel te kunnen wonen, in aangename binnentemperaturen, zonder vervelende reflecties en met behoud van het zicht naar buiten.” 

Ook een aangebouwde terrasoverkapping kan dienst doen als zonwering
“Overigens kan zelfs een tegen een gevel met grote raampartij aangebouwde terrasoverkapping dienen als luifel”, merkt Renson op. “Met een overkapping met roteerbare lamellen kan de inval van zonlicht perfect worden geregeld, om schaduw te brengen op het terras én om op warme dagen oververhitting binnenshuis te voorkomen. Twee vliegen in een klap dus!” 

Screenzonwering
Een ventilatierooster van Renson maakt effectieve nachtkoeling mogelijk. 

Combinatie met nachtkoeling
Zeker nu het aantal warme dagen per jaar verder stijgt, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit opportuun, benadrukt Paul Renson. “Controle over het binnenvallend zonlicht – bijvoorbeeld met dynamische en windvaste Fixscreen zonwering of een lamellenoverkapping – is dan een van de efficiënte oplossingen. Maar – een stap verder – om het binnen effectief te laten afkoelen, is meer nodig. Nachtkoeling of intensief ventileren via grote raamroosters is dan een effectieve mogelijkheid. De oplossingen die Renson daarvoor aanbiedt, zijn inbraak-, water- en insectenwerend en kunnen in warme perioden zonder zorgen de hele nacht open blijven staan. Via die raamroosters kunnen grote hoeveelheden koele buitenlucht het interieur ’s nachts helpen afkoelen. Met vijf luchtwissels per uur, kan de binnentemperatuur in de zomer met zeker vijf graden dalen. Via natuurlijke weg en dus gratis!” 

Screenzonwering
Met een overkapping met roteerbare lamellen kan de inval van zonlicht perfect worden geregeld. 

“Het is sowieso bij elk rooster van belang dat het zo wordt in- of opgebouwd én gemonteerd dat het inbraakvertragend werkt”, vervolgt Paul Renson. “Zeker op plaatsen die bereikbaar zijn of waar een kruk of slot in de buurt zit. Afhankelijk van het type en de vereiste klasse zijn onze inbouwroosters om die reden voorzien van versterkte inox montagedoken (RC2) of van stalen staven om in de muur te bevestigen (RC4) en worden opbouwroosters gemonteerd met inbraakvertragende schroeven. Alle zichtbare delen van onze inbraakvertragende roosters zijn volledig in aluminium uitgevoerd, dit met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid, omdat roestvorming wordt voorkomen.”

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Renson

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details