Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Plek voor BIM in VMRG Kwaliteitseisen 2020

Plek voor BIM in VMRG Kwaliteitseisen 2020

De vereniging van gevelbouwers VMRG heeft vanaf 1 oktober 2019 de nieuwste VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen online gezet. De eisen worden voortdurend aangepast aan nieuwe normen en regelgeving, aan de laatste stand der techniek én ze worden steeds uitgebreider. In de nieuwe versie voor 2020 is een hoofdstuk over BIM toegevoegd en zijn er aanpassingen doorgevoerd op het gebied van zonwering.

“De VMRG Kwaliteitseisen zijn de eisen die gesteld worden aan het VMRG Keurmerk”, aldus directeur Hans Zwaanenburg van de VMRG. “Het VMRG Keurmerk wordt door architecten voorgeschreven in bestekken om zeker te zijn van kwaliteitsgevels.” Gevels en gevelelementen die geleverd worden door bedrijven met dit keurmerk voldoen gegarandeerd aan de eisen die te vinden zijn op het geheel nieuwe communicatieplatform van de VMRG, www.vmrg.nl/kwaliteitseisen Deze bedrijven worden hierop door een onafhankelijke organisatie gekeurd. Alle gevelbouwers die aangesloten zijn bij de VMRG hebben het VMRG Keurmerk.

BIM

BIM (Building Information Modeling) is het delen van informatie tussen de verschillende bouw- en productiepartners. Hiervoor zijn echter wel duidelijke afspraken nodig over het proces, de betekenis van informatie, de vorm, de uitwisseling en het formaat. Vanuit de VMRG zijn er een BIM Uitvoeringsplan en BIM Protocol ontwikkeld die aansluiten op de reeds bestaande documenten vanuit de Bouw Informatie Raad (BIR) en op de bestaande Europese normen. Er wordt nog gewerkt aan de ILS (Informatie Leveringspecificaties) Gevelproducten. BIM vormt een nieuw hoofdstuk in de VMRG Kwaliteitseisen. Hierin komen het BIM Uitvoeringsplan, het BIM Protocol en de ILS Gevelproducten aan de orde. Ook zijn alle BIM specifieke termen opgenomen in de paragraaf Benamingen, zodat verschillende partijen met dezelfde definities voor een bepaalde term werken. Ten slotte zijn ook de normen toegevoegd aan de Normenlijst.

Zonwering

Voor buitenzonwering zijn een aantal voorbeelden van doeken bij ritsscreens opgenomen. Het gaat hier om foto’s met toelichting die duidelijk maken wat er binnen de VMRG Kwaliteitseisen voor dit type zonwering toelaatbaar is. Zonwering vormt al jaren een onderdeel van de VMRG Kwaliteitseisen. Zonweringbedrijven die zijn aangesloten bij de VMRG én gekeurd op de VMRG Kwaliteitseisen Zonwering mogen zich VMRG Zonwering bedrijven noemen en kunnen hun kwaliteit aantonen met een VMRG Zonwering certificaat.

Vanaf 1 oktober 2019 staan de eisen voor 2020 online. Officieel gaan ze pas in per 1 januari 2020, maar het staat een gebruiker vrij om de VMRG Kwaliteitseisen 2020 nu al van toepassing te verklaren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details