- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
PHYSEE, ontwikkelaar van coatings, solar- en sensortechnologie, heeft zo’n 510m2 gevel van het nieuwe Dura Vermeer Inspiration Centre in Utrecht voorzien van SmartWindows. Die zijn uitgerust met sensoren, zonnepanelen en SmartSkin-technologie, die interne klimaateisen voorspelt op basis van lokale inzichten. Daar speelt de technologie op in met proactieve klimaatbeheersing, door automatisch te schakelen met de zonweringssystemen van Kindow en Luxaflex®. Naast een energiebesparing tot 30% creëert dit een gezonde en comfortabele werkomgeving voor gebruikers van het pand.
“Wij wilden de gezondste professionele mini-community realiseren”, zegt Peter Krop, directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed. “Dat betekent dat we veel verder gaan dan ‘gewoon groen’. De gezondheid van mensen staat voorop, zij moeten kunnen werken in een optimale werkomgeving, waarin zij de beste prestaties kunnen leveren. Dat is niet alleen belangrijk voor ons als werkgever, maar vooral voor de mensen zelf.” Het nieuwe Dura Vermeer Inspiration Centre aan de A2 in Utrecht reflecteert de ambities van bouwconcern Dura Vermeer, dat inzet op duurzaamheid, digitalisering en innovatie. Het sluit sterk aan bij de essentie van PHYSEE: duurzaamheid zonder compromissen. Bij het realiseren van deze nieuwbouw is gewerkt met zoveel mogelijk duurzame ontwerp- en constructiemaatregelen, die bij de BREEAM-duurzaamheidscertificering het niveau ‘excellent’ meekregen. In augustus 2020 begon PHYSEE met de installatie van de SmartWindows, waarvan de bouw in oktober kon worden afgerond.
Ferdinand Grapperhaus, CEO van PHYSEE: “We zijn erg trots op deze samenwerking. Het is mooi te zien hoe bestaande- en nieuwe partners deze revolutionaire technologie implementeren. Samen met AGC Glass, Kindow en Luxaflex® leverden we SmartWindows met externe zonwering. Daarnaast laten we samen met Dura Vermeer, Blitta en MONK architecten de mogelijkheden en potentie zien van krachtige coalities in de bouwwereld. Door het succesvol afstemmen van onze expertise hebben we een nieuwe mijlpaal in ecologische constructie bereikt.”
De 50 internationale medewerkers van PHYSEE (physics + seeing = PHYSEE) willen met technologie een meer duurzame, comfortabele en gezonde wereld creëren. Het bedrijf is als eerste ter wereld geslaagd in het ontwikkelen van gevels die zowel energie als data opleveren. In combinatie met zelflerende algoritmes besparen gebouwen hiermee tot 30% op het totale energieverbruik. Naast de SmartSkin-gevel heeft PHYSEE twee transparante coatings voor op glas ontwikkeld: De PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor kasplanten 7% sneller groeien. De POWER+-coating wekt elektriciteit op uit zonlicht.
Sinds de start in 2014 heeft het Delftse bedrijf een flinke groei doorgemaakt. PHYSEE is uitgeroepen tot start-up van het jaar van Nederland (2014), Europa’s beste energie start-up (2015), en won in 2016 de World Postcode Lottery Green Challenge. Nadat het bedrijf in 2019 door de Kamer van Koophandel werd uitgeroepen tot de meest innovatieve onderneming van Nederland, sloot het dit jaar twee grote contracten met mondiale glasfabrikanten om de technologie wereldwijd te verkopen. www.physee.eu
Met circa 1,5 miljard omzet en circa 2.800 medewerkers behoort Dura Vermeer tot de grootste bedrijven in de bouw. Dura Vermeer is actief in de marktsegmenten woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. Onze activiteiten zijn vastgoedontwikkeling, ontwerp en realisatie, onderhoud en renovatie, service- en mutatie-onderhoud en advies en engineering. Dura Vermeer werkt aan haar ambitie om tot de top 3 van innovatieve bouwbedrijven te behoren.