Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Passieve en energiebesparende oplossingen voor hotels
Hard Rock Hotel, Boedapest, Hongarije. Toegepaste systemen: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+ Project: Stúdió 100 Építészeti

Passieve en energiebesparende oplossingen voor hotels

De hotelbranche heeft reusachtige uitdagingen voor de boeg. Hoewel de passie voor reizen niet verdwijnt, veranderen de verwachtingen van hotelgasten, die steeds meer belang hechten aan flexibiliteit, personalisatie en ecologie. Hoe kan een hotel klanten laten zien dat het zich richt op duurzame ontwikkeling?

De invloed van de hotelbranche op het milieu

De ecologische crisis heeft de aandacht van het publiek gericht op de toeristische branche, die verantwoordelijk is voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Haar veelzijdige en vaak destructieve impact op het milieu moet worden gecompenseerd met positieve acties die het vertrouwen in de branche helpen herstellen.

Een groot deel van deze acties komt op de schouders van de hotelbranche terecht, die verantwoordelijk is voor ca. 20% van de koolstofvoetafdruk die door de hele toeristische branche wordt gegenereerd . Naar schatting komt maar liefst 75% van de impact van de hotelbranche op het milieu voort uit de overconsumptie van middelen en onnodige operationele kosten.

Het is tijd om deze impact te gaan reduceren, vooral omdat hotelgasten steeds bewuster hotels kiezen die inspanningen leveren voor het milieu. Uit onderzoek is ook gebleken dat een verblijf in een hotel dat is toegewijd aan de bescherming van het milieu een positieve impact heeft op de loyaliteit en tevredenheid met het verblijf.

Hotel Bredeney, Essen, Duitsland. Toegepaste systemen: MB-77HS, MB-SR50N HI

Energieverbruik in hotels en de noodzaak om het systematisch te reduceren

De overconsumptie van water, voedingsmiddelen en energie is verantwoordelijk voor een groot deel van de door hotels gegenereerde koolstofvoetafdruk. Het zijn de energieverliezen die het meest problematisch zijn, zowel voor het milieu als voor de portemonnee van investeerders en hoteleigenaren.

Naar schatting zijn in België ca. 20% van de hotelkamers niet bezet. Met bijna 2000 hotels in het hele land is het alsof 400 daarvan voortdurend leeg staan en moeten worden verwarmd, schoongemaakt en beheerd. De reductie van het energieverbruik vertaalt zich duidelijk in zowel een vermindering van de CO2-uitstoot als in lagere operationele onderhoudskosten van het object.

Een passief hotel – is dat mogelijk?

Zeker en vast! En het is eigenlijk al jaren zo. Het eerste passieve hotel (officieel gecertificeerd door Passivhaus Institut) werd opgetrokken in 2010 in Oberstdorf. Het verbruikt 70% minder energie dan een traditioneel hotel van vergelijkbare grootte en er is maar liefst 85% minder energie nodig om het te verwarmen.

– Sindsdien zijn er veel hotels gebouwd die gebruikmaken van passieve bouwtechnologieën. En zelfs als ze slechts enkele van de oplossingen gebruiken, is elke optie om het energieverbruik te reduceren van belang – benadrukt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.

Welke bouwoplossingen als onderdeel van duurzame constructie kunnen worden toegepast in bestaande en geplande investeringen?

Hotel Nobu, Warschau, Polen. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-Skyline, MB-SR50N EFEKT i andere. Project: Medusa Group

Ramen die energie produceren

Aan de reeds klassieke methoden voor het winnen van groene energie – warmtepompen en zonnepanelen – worden moderne bouwoplossingen toegevoegd. Een daarvan zijn fotovoltaïsche dakramen. Dit is een nieuwe, innovatieve oplossing die de traditionele functie van een raam combineert met energieproductie.

– Met behulp van quantum dot technologie kan een fotovoltaïsch dakraam gebaseerd op het MB-SR50N EI profiel gratis energie opwekken. Tegelijkertijd blijven de cellen onzichtbaar en blijft het glas volledig transparant en biedt het verlichting van het interieur. Het dakraam voldoet ook aan alle brandveiligheidsnormen op het gebied van draagvermogen, dichtheid en brandisolatie, wat vooral bij hotelgebouwen belangrijk is. Dergelijke oplossingen kunnen worden gebruikt in conferentiezalen of in gangen van hotels – verduidelijkt de expert van het merk Aluprof.

Ecologische activiteiten die men kan zien!

Een andere oplossing die ook in bestaande objecten kan worden toegepast, zijn screens en buitenjaloezieën. Beide oplossingen vormen een barrière voor de zon en reduceren de opwarming van de ruimte, waardoor het energieverbruik van de airconditioning wordt verminderd.

– Het Skyflow-model van buitenjaloezieën biedt de gebruiker de mogelijkheid om de hellingshoek van de lamellen naar keuze in te stellen, waardoor de mate van verduistering van de ruimte naar wens kan worden geregeld. We maken ze ook in grote afmetingen, bedoeld voor beglazingen met grote oppervlakken. Ook Skyroll screens worden steeds populairder bij hotels, omdat ze een barrière vormen voor licht en privacy bieden terwijl ze het zicht naar buiten toe behouden. Het maximale oppervlak van het SkyRoll ZIP of Classic systeem is maar liefst 5000 bij 5000 mm, waardoor ze kunnen worden gebruikt in moderne hotels met grote beglazingen – benadrukt Emmanuel Gregoire.

Toegepaste systemen: SkyRoll

Zonneschermen van het type screen zijn een uitstekende oplossing, zowel in conferentiezalen, hotellobby’s, restaurants als in individuele hotelkamers. Ze kunnen de jaloezieën die door sommige hotels worden gebruikt volledig vervangen, waardoor de gasten meer optisch comfort krijgen en tegelijkertijd de schoonmaakkosten worden verlaagd.

– Hun onbetwistbare voordeel is ook het feit dat het een zichtbaar onderdeel is voor gebruikers waarbij de pro-ecologische activiteiten van het hotel in het oog springen. Zeker als we ze hierbij helpen door middel van gepaste informatie in de hotelkamer – voegt de expert bij Aluprof toe.

Let’s Build a Beter Future

Stijgende energiekosten, toenemend maatschappelijk ecologisch bewustzijn en groeiende verwachtingen van gasten op dit vlak dwingen de branche in zekere zin om te handelen in de richting van meer duurzame ontwikkeling. De bouw- en technologische industrie komt de hotels te hulp met moderne oplossingen, zoals zonwering of fotovoltaïsche ramen, die bijdragen om zowel de operationele kosten als het PR-imago van het hotel te verbeteren. Het is de moeite waard om ze te gebruiken, zowel voor de planeet als voor zakelijke doeleinden.

Artikel gesponsord door Aluprof

ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details