Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Passieve en energiebesparende oplossingen voor hotels
Hotel Nobu, Warschau, Polen. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-Skyline, MB-SR50N EFEKT i andere. Project: Medusa Group. (Beeld: Nate Cook.)

Passieve en energiebesparende oplossingen voor hotels

Aluprof onderkent het brede belang van duurzaamheid

De hotelbranche wordt met grote uitdagingen geconfronteerd. Hoewel de passie voor reizen niet verdwijnt, veranderen de verwachtingen van hotelgasten die steeds meer belang hechten aan flexibiliteit, personalisatie en duurzaamheid. Hoe kan een hotel klanten laten zien dat het zich richt op duurzame ontwikkeling? Bij Aluprof, producent van aluminiumsystemen voor de bouw, waaronder raam- en gevelsystemen, maar ook rolluiken, screens en terrasoverkappingen, hebben ze daar zo hun ideeën over. Past mooi in het Thema Horecaoverkappingen en -zonwering is dan de eerste gedachte. Maar hun benadering gaat breder, vandaar een aparte plek voor hun verhaal.

De invloed van de hotelbranche op het milieu

De ecologische crisis heeft de aandacht van het publiek ook gericht op de toeristische sector, die verantwoordelijk is voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot.1 De veelomvattende en vaak destructieve impact van het toerisme op het milieu moet volgens velen worden gecompenseerd met positieve acties die het vertrouwen in de branche helpen herstellen. 

Hotel Bredeney, Essen, Duitsland. Toegepaste systemen: MB-77HS, MB-SR50N HI. (Beeld: Besim Mazhiqi.)

Een groot deel van deze acties zal terecht moeten komen op de schouders van de hotelbranche, die verantwoordelijk is voor ongeveer 20% van de koolstofvoetafdruk die door de hele toeristische sector wordt gegenereerd.2 Naar schatting komt zeker 75% van de impact van de hotelbranche op het milieu voort uit overconsumptie van middelen en onnodige operationele kosten. 

Volgens de branche is het daarom tijd om deze impact te gaan reduceren, vooral omdat hotelgasten steeds bewuster voor hotels kiezen die inspanningen leveren voor het milieu. Uit onderzoek is ook gebleken dat een verblijf in een hotel dat is toegewijd aan de bescherming van het milieu een positieve impact heeft op de loyaliteit en tevredenheid met het verblijf.3 

Hard Rock Hotel, Boedapest, Hongarije. Toegepaste systemen: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+ Project: Stúdió 100 Építészeti

Energieverbruik hotels reduceren

De overconsumptie van water, voedingsmiddelen en energie is verantwoordelijk voor een groot deel van de door hotels gegenereerde koolstofvoetafdruk. Het zijn de energieverliezen die het meest problematisch zijn, zowel voor het milieu als voor de portemonnee van investeerders en hoteleigenaren. Om de situatie te verduidelijken: naar schatting zijn in België ongeveer 20% van de hotelkamers niet bezet. Met bijna 2000 hotels in het hele land4 is het alsof er 400 – die wel moeten worden verwarmd, schoongemaakt en beheerd – voortdurend leeg staan! Een reductie van het energieverbruik zou zich duidelijk vertalen in zowel een vermindering van de CO2-uitstoot als in lagere operationele onderhoudskosten. 

Is een passief hotel mogelijk?

Tot zover een schets van de situatie. Vervolgens is de vraag of de problemen oplosbaar zijn. Is een passief hotel mogelijk? Dat blijkt het geval, want het bestaat al! Het eerste passieve hotel (officieel gecertificeerd door Passivhaus Institut) is in 2010 gebouwd in Oberstdorf, in het zuidwesten van de Duitse deelstaat Beieren. Het verbruikt 70% minder energie dan een traditioneel hotel van vergelijkbare grootte en er is maar liefst 85% minder energie nodig om het te verwarmen. 

Toegepaste systemen: SkyRoll

“Sindsdien zijn er veel hotels gebouwd die gebruikmaken van passieve bouwtechnologieën”, constateert Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV. “En zelfs als ze maar enkele van de mogelijke oplossingen gebruiken, is elke optie om het energieverbruik te reduceren van belang”, benadrukt hij. Er kunnen een aantal duurzame bouwoplossingen worden onderscheiden die in bestaande en nieuw te bouwen hotels kunnen worden toegepast. Een overzicht. 

Ramen die energie produceren

Aan de klassieke methoden om groene energie te winnen – warmtepompen en zonnepanelen – kunnen moderne bouwoplossingen worden toegevoegd. Een daarvan zijn fotovoltaïsche dakramen. Dit is een nieuwe, innovatieve oplossing die de traditionele functie van een raam combineert met energieproductie. 

“Met behulp van quantum dot technologie kan een fotovoltaïsch dakraam, gebaseerd op het MB-SR50N EI profiel, gratis energie opwekken”, verduidelijkt een expert van Aluprof. “De cellen blijven onzichtbaar en het glas blijft volledig transparant, waardoor licht onbelemmerd kan blijven binnentreden. Het dakraam voldoet ook aan alle brandveiligheidsnormen op het gebied van draagvermogen, dichtheid en brandisolatie, wat vooral bij hotelgebouwen belangrijk is. Dergelijke oplossingen zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in conferentiezalen of in gangen van hotels.” 

Ecologische activiteiten die men kan zien!

Een andere oplossing, die ook in bestaande hotels kan worden toegepast, zijn screens en buitenjaloezieën. Beide oplossingen weren de zon en zorgen ervoor dat ruimtes minder snel en minder sterk opwarmen, waardoor het energieverbruik voor airconditioning wordt verminderd.  

“Buitenjaloezieën, zoals de Skyflow van Aluprof, bieden gebruikers de mogelijkheid om de hellingshoek van de lamellen naar keuze in te stellen om de zon optimaal te weren, maar ook de mate van verduistering van de ruimte naar wens te regelen”, aldus Emmanuel Gregoire. “We maken ze ook in grote afmetingen, voor beglazingen met grote oppervlakken. Ook SkyRoll screens worden steeds populairder bij hotels. Ze weren de zon en hinderlijke schitteringen en bieden privacy, terwijl ze het zicht naar buiten behouden. Het maximale oppervlak van het SkyRoll ZIP of Classic systeem is maar liefst 5000 bij 5000 mm, waardoor ze kunnen worden gebruikt bij moderne hotels met grote glaspartijen.” 

“Screens zijn een uitstekende oplossing voor zowel conferentiezalen, hotellobby’s, restaurants alsook individuele hotelkamers”, vervolgt Gregoire. “Ze kunnen de jaloezieën die door sommige hotels worden gebruikt volledig vervangen, waardoor gasten meer optisch comfort wordt geboden en tegelijkertijd de schoonmaak- en onderhoudskosten worden verlaagd.” 

“Een onbetwistbaar voordeel van zowel buitenjaloezieën als screens is dat ze duidelijk zichtbaar zijn voor iedereen. De pro-ecologische activiteiten van een hotel springen daardoor direct in het oog, zeker als gasten er door middel van gepaste informatie in de hotelkamer nader over worden geïnformeerd”, voegt Gregoire nog toe. 

Let’s build a better future

“Stijgende energiekosten, een toenemend ecologisch bewustzijn in de maatschappij en groeiende verwachtingen van gasten op dit vlak dwingen de hotelbranche om meer duurzame te worden”, concludeert Gregoire. “De industrie komt hotels te hulp met moderne oplossingen, zoals fotovoltaïsche ramen of zonwering, die bijdragen om zowel de operationele kosten als het imago van hotels te verbeteren. Het is de moeite waard om ze te gebruiken, zowel voor de planeet als voor zakelijke doeleinden.”

Noten:

  1. https://hmhub.in/environmental-concerns-relating-to-hotel-industry/.
  2. https://blog.pressreader.com/hotels/how-climate-change-is-affecting-travel-and-tourism-with-6-sustainable-tourism-stats-you-dont-want-to-miss.
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278431918310235.
  4. https://www.ibisworld.com/belgium/industry-statistics/hotels/3375/.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details