Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Rectificatie | PARÀ TEMPOTEST: ‘Een stukje onvervalst Italië op eigen terras, wie wil dat nu niet?’

Rectificatie | PARÀ TEMPOTEST: ‘Een stukje onvervalst Italië op eigen terras, wie wil dat nu niet?’

In Z&R nr. 6 stond een artikel van PARÀ Tempotest. Daarin werd melding gemaakt van het nieuwe doek Tempotest Starlight Blue, waarvan de basis grondstof gerecyclede PET-flessen zijn. Helaas is in het artikel niet vermeld dat de ontwikkeling van deze nieuwe weefselkwaliteit in nauwe samenwerking is gedaan met Weinor. De premiere van dit extreem duurzame doek lag dan ook in handen van PARÀ en Weinor . Deze werd als speciale doekcollectie onder de naam modern basics blue® als wereldpremière  gepresenteerd op de digitale editie van R+T 2021. Daar ontving zij de felbegeerde INNOVATION SPECIAL AWARD voor duurzaamheid en de tweede plaats (SILVER) INNOVATION AWARD in de categorie technisch textiel. Bovendien werd modern basics blue® met talloze andere prijzen onderscheiden, bijvoorbeeld met de Red Dot Award 2021.  Weinor biedt modern basics blue® tot eind 2022 exclusief in Nederland en België aan.

Over modern basics blue® van Weinor

Het is de eerste collectie gemaakt van gerecycleerde PET-flessen, bestaande uit Tempotest Starlight Blue, die gecertificeerd werd door GRS (Global Recycled Standard) voor een verminderde milieu-impact in termen van water-, energie- en CO2-besparing.  Een collectie met een modern design en een unieke kwaliteit. Duurzaam geproduceerd door een proces dat 60% energie en 45% CO2-uitstoot bespaart in vergelijking met conventioneel geproduceerd polyesterweefsel. Tevens wordt het waterverbruik met 90% vermindert, omdat het kleurpigment door spindopverving direct in de vezels verwerkt wordt in tegenstelling tot garen- of stukverven. Het weefsel is gecertificeerd volgens de hoge GRS-norm voor gerecycleerd textiel, zowel de gebruikte rPET-garens als ook de afgewerkte stof. Het wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk elastisch herstel en een betere trek- en belastingsweerstand, waardoor het ook bijzonder geschikt is voor grote afmetingen. De beschermingsfactor UPF 50+ garandeert een maximale bescherming tegen uv-stralen en een langere levensduur van het product, terwijl de TEFLON-afwerking de stoffen water- en olieafstotend, rot- en schimmelresistent en vuilafstotend maakt.

De laatste jaren heeft de Nederlandse en Belgische vakhandel het druk om aan de steeds toenemende vraag naar zonwering te voldoen. De consument is zich meer en meer gaan richten op het verfraaien van de binnen- en buitenkant van de woning, omdat we meer thuis zijn. Daar hoort ook goede zonwering bij. “Met zonweringdoek als meest zichtbare onderdeel van een zonweringsysteem is het zaak dat de vakhandel zich kan onderscheiden met de allermooiste doeken”, meent Nikolaus Kratz, ambassadeur van TEMPOTEST Benelux. “Wie kiest voor een doek uit de TEMPOTEST-collectie van PARÀ haalt niet alleen een stuk onvervalst Italië naar het eigen terras, maar draagt daarnaast ook bij aan duurzaamheid.” 

Nikolaus Kratz .

Design, innovatie en duurzaamheid hand in hand

“PARÀ bestaat inmiddels meer dan 100 jaar”, opent Kratz het gesprek. “Een familiebedrijf met kernwaarden die al generaties lang worden doorgegeven. Er wordt met passie gewerkt aan het weven van de mooiste zonweringdoeken, op een zo duurzaam mogelijke manier. Dat zien we niet alleen terug in het productieproces zelf – eigen energieopwekking met zonnepanelen, een indrukwekkende zuiveringsinstallatie… – maar ook aan de grondstoffen waarmee de doeken worden geweven. Op die manier wil PARÀ bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Vandaag de dag leidt de derde generatie Parravicini het bedrijf in Sovico. Michele, Marco en Matteo Parravicini zorgen ervoor dat PARÀ koploper is en blijft op het gebied van high end zonweringdoek dat met respect voor onze aarde op de markt wordt gebracht.” 

Award Winning

Onder de naam TEMPOTEST – vrij vertaald: getest in tijd en weer – worden momenteel vier kwaliteiten zonweringdoek geweven, allemaal in de massa gekleurd. PARÀ weeft TEMPOTEST Acryl, TEMPOTEST Starlight (PES), TEMPOTEST Starlight blue (85% RPET – 15% PES) en TEMPOTEST Starscreen (PES). “De spotlights staan momenteel enorm op TEMPOTEST Starlight blue, een schitterend voorbeeld van de betrokkenheid van PARÀ als het om milieu en duurzaamheid gaat”, aldus Kratz. “Het is de eerste collectie die is gemaakt van gerecycleerde petflessen. De doeken zijn gecertificeerd door GRS, de Global Recycled Standard, voor een verminderde milieu-impact in termen van een verminderd water- en energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot.” 

In het duurzaam proces waarin TEMPOTEST Starlight blue wordt geproduceerd wordt 60% energie bespaard, wordt het waterverbruik met 90% verminderd dankzij het in de massa kleuren in plaats van garen- of stukverven en wordt een 45% lagere CO2-uitstoot gerealiseerd in vergelijking met conventioneel geproduceerd polyesterweefsel. De stof is gecertificeerd volgens de hoge GRS-norm voor gerecycleerd textiel, zowel de gebruikte rpet-garens als de afgewerkte stof. 

TEMPOTEST Starlight blue is niet alleen duurzaam (geproduceerd), maar heeft volgens Kratz daarnaast unieke kwaliteiten. “Zo wordt het weefsel gekenmerkt door een uitzonderlijk elastisch herstel en een betere trek- en belastingsweerstand, waardoor het bijzonder geschikt is voor zonweringdoeken van grote afmetingen. De beschermingsfactor UPF 50+ garandeert een maximale bescherming tegen uv-stralen en een langere levensduur van het product, terwijl de afwerking genaamd Teflon Extreme by Parà de stoffen water- en olieafstotend, rot- en schimmelvrij en vlekbestendig maakt.” 

De TEMPOTEST Starlight blue collectie heeft zijn wereldpremière beleefd tijdens de openingsweek van de R+T digital 2021 in februari van dit jaar. Het doek heeft toen een felbegeerde Special Award in de categorie Duurzaamheid gewonnen en de tweede plaats behaald – Silver Innovation Award – in de categorie Technisch Textiel. 

Nieuwe collectie 2023

PARÀ werkt met volle kracht aan de nieuwe collectie 2023, die met name gericht zal zijn op duurzame stoffen zoals TEMPOTEST Starlight blue van rpet en dat in het kader van de nieuwe stoffenlijn fabrics4future. “Daarnaast zijn er ook innovaties te melden op het gebied van acryl”, vervolgt Kratz. “Met een nieuw garen worden onder de naam Seta Cruda – vertaald rauwe zijde – doeken geweven met een speciaal zijde-effect dat alleen in PARÀ TEMPOTEST stoffen te vinden is. Elegant, modieus, in rustige kleuren met veel structuur. Zeer gedistingeerd en ideaal voor de veeleisende consument.” 

“Kortom: ook 2022 en 2023 worden jaren waarin Italiaans design de Nederlandse en Belgische terrassen fraaier zal maken, en wel op de meest milieuvriendelijke manier”, besluit Nikolaus Kratz. “En natuurlijk zorgt PARÀ ervoor dat niet alleen de kwaliteit en service top zijn, maar ook dat de beschikbaarheid niets te wensen overlaat. Made in Europe garandeert dat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details