Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Overpeinzingen. De woning van morgen
Inbouwscreens

Overpeinzingen. De woning van morgen

Een woning beschermen tegen de koude? Dat kunnen we, constateert marketingcoördinator Femke Desmet van het in Nokere gevestigde BUILDING SHUTTERS. “Isoleren zit er sinds lang ingebakken. Maar de omgekeerde denkwijze is nog geen evidentie: hoe houden we de hitte buiten zodat het ook in de zomer comfortabel blijft? Extreem warme en lange zomers blijken immers het nieuwe normaal. Laten we de denkoefening omtrent zonwering dan evengoed standaard maken bij het bouwen van de woning van morgen”, bepleit Desmet.

Marketingcoördinator Femke Desmet van BUILDING SHUTTERS.

Verlaag de energiebehoefte, winter en zomer

“Bij aanvang van een bouwproject is het architecturale van het hoogste belang. Grote glaspartijen, ze zorgen voor een ruimtegevoel en een strakke, eigentijdse look. Hier wordt uiteraard al nagedacht over een slim ontwerp om op een zo natuurlijk mogelijke manier een aangename temperatuur te bereiken, bijvoorbeeld door de oriëntatie van de woning. Ramen en deuren blijven echter een zwakke plek in de bouwschil. Logischerwijs zorgen ze in de koudere maanden voor warmteverlies. Met grote ramen kan er daarentegen evengoed worden geprofiteerd van de binnenvallende winterzon overdag. Zo geniet bewoners of gebruikers van de extra warmte die binnen blijft en zal er minder hoeven te worden verwarmd.” 

“De oost- en westkant van een huis of gebouw worden het meest getroffen door oververhitting. Op hete zomerdagen biedt zonwering buiten, zoals screens of rolluiken, dan bescherming tegen de intense warmte bij het glasoppervlak. Bijgevolg zal er minder energie nodig zijn om de leefruimte te koelen. Onmisbaar tegenwoordig, want een airco verbruikt enorm veel elektriciteit.” 

Stel de keuze voor zonwering niet uit

“Voor het bouwen van de woning van morgen, begint het denkwerk vandaag. Het is verstandig om tijdens de ontwerpfase al rekening te houden met zonwering, opdat alles mooi geïntegreerd kan worden. Zo kan voor inbouwscreens worden gekozen die volledig in de spouw worden weggewerkt. BUILDING SHUTTERS heeft daarvoor de Lockscreen® INTEGRATED in het assortiment die wordt uitgevoerd in een compacte kast die van buitenaf toegankelijk is voor service. Zo’n inbouwscreen is het meest stijlvolle antwoord voor buitenzonwering in nieuwbouwprojecten. Met een maximumbreedte tot 6 meter is het een perfecte oplossing voor grote raampartijen.” 

Inbouwrolluiken

“Uiteraard zijn er ook renovatie-oplossingen voor installatie achteraf. Daarvoor biedt het Lockscreen® FRONT-gamma van BUILDING SHUTTERS een pasklaar antwoord. De voorbouwkasten zijn compact en steeds naadloos afgewerkt. Met zo min mogelijk zichtbare lijnen blijft het beeld immers strak. Bij screens is een puur design sowieso een must. Met onze Lockscreen®-technologie gaan we voor een bijzonder lasprocédé, waarbij de rits volledig wordt geïntegreerd in het screendoek. Daardoor zit het doek te allen tijde mooi in de zijgeleiders en zijn er geen lasnaden zichtbaar. Tot slot biedt BUILDING SHUTTERS binnen het gamma Minirol® de nodige alternatieven met rolluiken voor zowel nieuwbouw- als renovatie.” 

“Bij de start van een bouwproject is het budget vaak een spelbreker, maar zonwering mag niet over het hoofd gezien worden. Met een klimaat van hittegolven betaalt deze investering zich terug door een besparing op de energiefactuur en een comfortabele leefsituatie.” 

Nog meer voordelen

“Met zonwerende screens of rolluiken voor buiten scoren bewoners of gebruikers van een huis of gebouw gunstig voor wat betreft de geldende energie-eisen. Zo kan worden genoten van grote glaspartijen, als die maar worden gecompenseerd met extra zonwering om te besparen op de energiekosten. Daar komt nog bij dat het plaatsen van rolluiken of screens in België in aanmerking komt voor een aantal overheidspremies. Mooi meegenomen en een extra duwtje in de rug om in te zetten op zonwering.” 

“Kortom, alles begint bij een slim ontwerp”, sluit Femke Desmet haar betoog af. “Is er sprake van grote raamoppervlaktes? Hoe is de oriëntatie van de woning of het gebouw? Tegelijkertijd moet er worden nagedacht hoe er een aangenaam binnenklimaat kan worden gerealiseerd en – heel belangrijk – hoe woning of gebouw energiezuinig kan worden gemaakt. De woning van morgen, die wordt gebouwd met een goede isolatie om in de winter de koude buiten en de warmte binnen te houden, maar ook met buitenzonwering als een pantser tegen oververhitting. Wie er op tijd aan denkt is helemaal ‘summerproof’ voor de komende hittegolven.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details