Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nu de opwarming van de aarde steeds sneller gaat, moet zonwering de eerste oplossing zijn in de strijd tegen oververhitting van gebouwen

Nu de opwarming van de aarde steeds sneller gaat, moet zonwering de eerste oplossing zijn in de strijd tegen oververhitting van gebouwen

Volgens nieuwe onderzoeksresultaten is de tijd rijp om geautomatiseerde zonwering verplicht te stellen in de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD).

Slimme zonwering kan het energieverbruik voor airco in Europese gebouwen tegen 2050 tot 60% doen dalen. Zo kan tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden en 285 miljard euro bespaard worden. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse die als eerste de impact van zonwering vergelijkt met het gebruik van airconditioning in gebouwen. Volgens ES-SO, de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie, bewijst de studie de dringende nood  aan geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energiezuiniger te maken. ES-SO ijvert dan ook voor een verplichting binnen de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD).

Strijd tegen oververhitting in gebouwen

Als koepelorganisatie is ES-SO ervan overtuigd dat geautomatiseerde zonwering de beste verdediging is tegen klimaatverandering en een structureel deel van de oplossing kan zijn.  Op basis van de resultaten van de Guidehouse studie dringt ES-SO er bij EU-beleidsmakers op aan om in de EPBD zonwering verplicht te stellen, als eerste oplossing –  dus vóór actieve koeling zoals  airconditioning – in de strijd tegen oververhitting.

Anders Hall, voorzitter van ES-SO: “Gebouwen zijn vandaag de grootste energieverbruikers in Europa. Ze verbruiken 40% van onze energie en zijn verantwoordelijk voor 36% uitstoot van broeikasgassen. De  Guidehouse studieresultaten zijn ronduit indrukwekkend, met een potentiële energiebesparing tot 60% voor koeling van gebouwen tegen 2050. Dit onderzoek toont aan dat er geen ruimte is voor uitstel en dat zonwering de eerste oplossing moet worden in de strijd tegen oververhitting in gebouwen.  We kijken alvast mee uit naar een toekomst waarin gebouwen klimaatbestendiger en minder energieafhankelijk zullen zijn.”

Studie: zonwering vs. airconditioning

Klimaatverandering gaat hand in hand met hogere temperaturen en langere, intensere hittegolven. Gebouwen die airconditioning nodig hebben, zullen naar schatting met 60% stijgen. Guidehouse, die als adviseur optreedt voor openbare en commerciële markten over de hele wereld, analyseerde in zijn studie de impact van zonwering versus het gebruik van airconditioning in gebouwen.

De simulaties en de verschillende scenario’s liegen er niet om: als slimme zonwering wordt gebruikt als eerste maatregel vóór actieve koeling (voorkeursscenario), dan kunnen we de groei van gebouwen die airconditioning nodig hebben stoppen tussen nu en 2050.

Positieve impact van zonwering

De studieresultaten van Guidehouse tonen een duidelijke positieve impact van geautomatiseerde zonwering op zowel de  planeet als de maatschappij en de mensen.

 • Planeet: strategie voor CO2-reductie
  Tussen nu en 2050 kan tot ongeveer 100 miljoen ton broeikasgasemissies (*) worden vermedenin het voorkeursscenario van de Guidehouse-studie. Deze reductie van 100 miljoen ton  CO2-uitstoot kan je vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 22 miljoen auto’s.
  (*) De CO2-factoren zijn afgestemd op de EPBD Impact Assessment 2021 en zijn gebaseerd op het Climate Target Plan 2030 van de Europese Commissie.
 • Maatschappij: strategie om eerst energie te besparen
  In het voorkeursscenario kan zonwering het energieverbruik voor koeling in gebouwen in Europa  met 60% verminderen. Volgens de Guidehouse-studie komt deze energiebesparing (van ca. 870 Terawattuur elektriciteit) overeen met het finaal ergieverbruik van Spanje dat 47 miljoen inwoners telt.
 • Mensen: strategie voor meer kostenefficiëntie
  Uit het onderzoek blijkt verder dat zonwering een veel kosteneffectievere investering is dan actieve koeling, zoals airconditioning, gezien deze oplossing tussen nu en 2050 tot 285 miljard euro kan besparen. Dit bedrag is vergelijkbaar met het BBP van landen als Finland en Luxemburg samen.

De potentiële bijdrage van zonwering  aan de Europese Green deal is enorm, stelt ook Shady Attia, professor in  duurzame architectuur en bouwtechnologie aan de Universiteit van Luik. “Vandaag is minder dan 50% van de gebouwen uitgerust met zonwering, waarvan een groot deel  niet geautomatiseerd is. De resultaten van de Guidehouse-studie bevestigen mijn overtuiging dat zonwering een veel betere oplossing is dan airconditioning voor onze planeet, en dat we dringend rekening moeten houden met geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energie-zuiniger te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details