Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Norm voor referentieklimaat in gebouwen herzien

Norm voor referentieklimaat in gebouwen herzien

De norm NEN 5060 bevat representatieve referentieklimaatgegevens voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen en voor de dimensionering van verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties voor gebouwen.

NEN 5060 ‘Hygrothermische eigenschappen van gebouwen – Referentieklimaatgegevens’ bevat voor elk uur van een fictief referentiejaar de gegevens voor temperatuur, wind, regen en zonnestraling. Deze norm is nu verbeterd. Vooral het hoofdstuk over zonnestraling is verhelderd.

NEN 5060 en NTA 8800

De klimaatgegevens uit NEN 5060 worden in NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’ gebruikt. De herziening heeft geen invloed op de uitkomst van de berekeningen via NTA 8800.

Tijdzone en oriëntatie

In de versie uit 2018 was niet duidelijk genoeg welke tijdzone gebruikt werd bij de klimaatgegevens. Dat is namelijk de UTC, waardoor gebruik in Nederland één uur (wintertijd) of twee uur (zomertijd) verschil kon opleveren. Ook kon verwarring ontstaan over de plus en mintekens bij oost of west. Dat is nu overal aangegeven.

Zonnestraling

De bijlage voor ’Procedure voor de omrekening van gegeven zonnestralingsgegevens naar verticale en hellende vlakken’ is vervangen door een verwijzing naar NEN-EN-ISO 52010 ‘Energieprestatie van gebouwen – Buitenklimaat – Deel 1: Conversie van klimaatgegevens voor energieberekeningen’. Alleen de typisch Nederlandse gegevens zoals de invulling voor lage zonnestanden zijn in NEN 5060 blijven staan.

Meer informatie
Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Annet van der Horn telefoon 015 2 690 286 of e-mail bi@nen.nl

Meer informatie over energieprestatie en duurzaamheid?
Ga naar Energieprestatie gebouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details