Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
NIEUWE VAKOPLEIDING  VOOR DE ZONWERINGBRANCHE

NIEUWE VAKOPLEIDING VOOR DE ZONWERINGBRANCHE

EIGEN INITIATIEF VAN BVR WOONCOMFORT

Al meer dan vijf jaar liep hij rond met het idee om een montagevakschool op te richten voor de zonwering-, buitenjaloezieën- en garagedeurenbranche. Eigenaar Bert Ruiter van BVR Wooncomfort voegde uiteindelijk de daad bij het woord. Met de verhuizing van zijn bedrijf naar een mooie, ruime locatie in Houten zag hij kans om zijn plannen ook daadwerkelijk te realiseren.

“Er heerst al tijden een grote spanning op het montagevlak in onze branche”, opent hij het gesprek. “Goede monteurs zijn moeilijk te vinden. Bedrijven in onze sector zijn erg zuinig op hun ervaren monteurs. Daarnaast ontbrak het bij de technische opleidingen aan aandacht voor ons mooie beroep. Dan zit er maar één ding op: zelf de touwtjes in handen nemen.”

bert-kopieren

Bert Ruiter heeft in het ruime, nieuwe pand dat hij in het begin van dit jaar in Houten heeft betrokken alles uit de kast gehaald om er opleidingen te kunnen verzorgen.

 

Mensen warm krijgen voor het vak

Ruiter heeft in het nieuwe pand in Houten dat hij aan het begin van dit jaar heeft betrokken alles uit de kast gehaald om er scholing te kunnen geven. Zo is er zowel praktijk- als theorieruimte ingericht. “De opleiding die we verzorgen is bedoeld voor zowel jongeren die voor een technische opleiding hebben gekozen, als voor het omscholen van zij-instromers in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. De leerlingen proberen we warm te krijgen voor dit mooie vak, zo zijn we betrokken bij ‘Houten on Stage’. Een mooie manier om ze te laten ‘snuffelen’ aan ons beroep. Zeer noodzakelijk, want hoe belangrijk onze branche ook mag zijn, er is geen jongere die uit zichzelf aan zonwering, buitenjaloezieën of garagedeuren denkt.”

Met baanzekerheid aan de gang

Ruiters inspanningen zijn ook bij het UWV niet onopgemerkt gebleven. Hij krijgt dan ook alle ondersteuning vanuit die hoek. “Werklozen die moeite hebben om aan werk te komen, maar wel affiniteit hebben met techniek, kunnen door ons worden omgeschoold, met baangarantie. We spreken dan over zowel mannen als vrouwen, alhoewel het aandeel mannen nog steeds het grootst is. Dit plan wordt bovendien landelijk opgeschaald. We hebben de medewerking van twaalf leerbedrijven die zich aan ons verbonden hebben, stuk voor stuk gerenommeerde zonweringbedrijven.” 

de-gezellig-ingerichte-kantine-kopieren

Professioneel lesmateriaal

Inmiddels krijgt Ruiter support van fabrikanten van zonwering, buitenjaloezieën, garagedeuren en markiezen. Het benodigde lesmateriaal wordt in eigen huis ontwikkeld, met hulp van de fabrikanten. Een titanenwerk volgens Ruiter. Om ervoor te zorgen dat de technische informatie zo op papier te komt dat het gedegen lesmateriaal wordt, is de hulp van professionele leraren ingeroepen. “Alle input voor het maken van lesmateriaal komt dus uit professionele hoek. Ook gereedschapsleveranciers haken in, alsmede leveranciers van montagemiddelen. Heel belangrijk om te vermelden is dat ons lesmateriaal neutraal is en voor iedereen geschikt. Alle betrokkenen realiseren zich namelijk dat we met de opleiding een hoger, algemeen doel dienen. Het is zeker geen verkapt reclamemodel.”

Wat wordt er van een leerling gevraagd?

“Een leerling die aan deze opleiding begint, heeft eigenlijk maar een paar dingen nodig”, stelt Ruiter. “Vooral enthousiasme en motivatie en de drive om een echt vak te willen leren. Wanneer de opleiding is afgerond, moet bij de cursist het besef leven dat hij of zij niet zomaar monteur is, maar een brenger van wooncomfort. Je monteert niet alleen, je faciliteert veiligheid en gemak voor de klant en treedt op als ambassadeur voor je werkgever en de gehele branche.”

Het idee om kennis over te dragen komt van Ruiter en zijn vrouw. De plannen waren vanaf het begin heel concreet en de praktijk laat zien hoe serieus een en ander is aangepakt. De locatie in Houten beschikt over drie theorielokalen van 60 m2, goed voor vijftien leerlingen per dag, per lokaal. Het praktijklokaal meet 150 m2.
Er kunnen zonweringen tot een lengte van 8 m worden gemonteerd, doeken en motoren gewisseld, complete garagedeuren gemonteerd en hele terrasoverkapping gebouwd. Daarnaast is er een lokaal van 60 m2 voor elektronicalessen. “En dat allemaal binnen”, voegt Ruiter toe.

dsc_0338-kopieren

De opleidingen zijn bedoeld voor zowel jongeren die voor een technische opleiding hebben gekozen, als voor het omscholen van zij-instromers in de leeftijd van 30 tot 55 jaar.

 

Duur van de opleiding

Een opleiding duurt zes tot acht weken. Daarna volgt een stage van drie tot vier maanden bij een leerbedrijf. Leerlingen worden per dag onder begeleiding als team ingezet. Begeleiding vindt plaats vanuit het leerbedrijf of vanuit de montagevakschool. Daarboven komt een uitzendbureau te hangen om mensen aan werk te helpen, of van waaruit opgeleide monteurs uitgezonden kunnen worden. “Werk verzekerd dus!, aldus Ruiter.

Lesprogramma’s kunnen in modules afgenomen worden. “Denk aan modules als gereedschapsleer, bouwkunde en basiselektronica. Daarnaast wordt er onderwezen in sociale vaardigheden, waarbij zaken als netjes werken, hoe om te gaan met de klant, opruimen en representatie aan bod komen. Dit allemaal vormt de basis. Na de basismodules volgt het theorie- en praktijkgedeelte in de diverse productgroepen.”

De opleiding lijkt veelbelovend en kan een impuls zijn voor de zonweringssector. Met de centrale ligging in Houten is de locatie voor iedereen gemakkelijk per auto, trein of bus te bereiken. Parkeren kan voor de deur en mensen die van heel ver moeten komen, kunnen eventueel gebruik maken van het Van der Valk Hotel, dat zich op loopafstand bevindt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details